• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ACA a cerut MADR eliminarea datei de referință pentru ajutorul de minimis din apicultură!

    Roxana Dobre -

    Adresă oficială transmisă către Ministerul Agriculturii și Dezvolării Rurale (MADR) pentru ”salvarea” banilor pentru crescătorii de albine. Mulți apicultori s-au plâns după ce Agrointeligența-AGROINTEL.RO a publicat ce prevedere proiectul de Hotărâre de Guvern privind „Ajutorul de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie – mai 2020 asupra sectorului apicol” că cerința privind înscrierea stupinelor până la 1 martie îi poate lăsa pe mulți stupari în fara programului, adică fără bani.

    Ioan Fetea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA) a trimis astăzi, joi 13 august, o adresă oficială către ministrul agriculturii, Adrian Oros, în care îi cere modificarea acestei prevederi în sensul deținerii la momentul depunerii cererii a codului de stupină atribuit de către Oficiile Județene de Zootehnie.

    ”Referitor la prevederea de la capitolul II, art.6, alin a) care stipulează condiția ca apicultorii “să aibă familii de albine înscrise în baza de date națională apicolă la data 1 martie 2020, conform Sistemului unitar de identificare a stupinelor și stupilor […]”, solicităm modificarea acesteia în sensul deținerii la momentul depunerii cererii a codului de stupină atribuit de către Oficiile Județene de Zootehnie. Dorim acest lucru în sensul în care după data de 1 Martie apar apicultori noi sau apicultori care și-au mărit efectivele de familii de albine și care, în forma actuală a prevederilor, nu pot beneficia de acest sprijin”, a transmis ACA în cadrul unei adrese transmise ministrului agriculturii, Adrian Oros.

    Apicultorii au comentat în număr mare că această cerință îi va exclude din start pe cei care și-au înființat stupine după această dată chiar dacă și ei au avut pierderi din cauza condițiilor meteo.

    ACA cere și prelungirea termenului cu o lună

    Așa cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat de ieri, miercuri 13 august, ACA va cere prelungirea termenului de la 31 august la 30 septembrie pentru ca toți apicultorii să aibă timp să depună cererea și documentele pentru plată. Despre propunerea ACA am scris în premieră aici: Ioan Fetea, ACA: Vom solicita prelungirea termenului la depunerea cererilor pentru ajutorul de minimis din apicultură!

    ”Domnule ministru, având în vedere prevederile din proiectul de Hotărâre privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie – mai 2020 asupra sectorului apicol” vă rugăm să modificați la capitolul III art. 10 alin. 7 termenul final de depunere al cererilor și documentelor însoțitoare de la 31.08.2020 la 30.09.2020. Solicităm acest lucru având în vedere că până la apariția în Monitorul Oficial a formei aprobate a acestui ajutor vor mai trece câteva zile, iar termenul actual prevăzut, este foarte scurt”, se mai arată în adresa transmisă de ACA.

    Reamintim că Ministerul Agriculturii a stabilit un cuantum de 25 de lei pe famila de albine pentru apicultorii români ca despăgubire pentru pagubele înregistrare în urma fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile precum secetă, grindină, ploi torenţiale sau vânt puternic manifestate în perioada martie – mai 2020. MADR a lansat în dezbatere publică, miercuri – 12 august, proiectul de Hotărâre de Guvern care prevede sumele și condițiile pentru ajutorul de minimis acordat crescătorilor de albine!

    Despre condițiile pentru accesarea banilor puteți citi aici: Ajutor de minimis pentru apicultură: 25 de lei/familia de albine! Cererile se depun până pe 31 august 2020!


    Te-ar mai putea interesa

    Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!