• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Banii pe care Ministerul Agriculturii trebuie să îi plătească fermierilor până la finele anului!

    Roxana Dobre -

    Rectificarea bugetară care aduce în plus 3,445 de miliarde de lei la bugetul Ministerului Agriculturii are de ”umplut” o serie de goluri în ceea ce privește plățile așteptate de fermieri până la finele anului. Dacă circa 2,1 miliarde de lei este clar că trebuie să ajungă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru plata avansului din subvenții, restul sumelor vor trebui împărțite pentru o serie de scheme și măsuri care ar urma la plată conform declarațiilor oficiale ale celor din conducerea MADR.

    Programele Tomata și Usturoiul sunt primele pe care MADR trebuie să le dea în plată. Sumele erau deja aprobate în buget încă de la finele anului, dar după rectificarea bugetară, fermierii se întreabă dacă ministerul va completa sumele pentru ca plata să nu coboare sub 3.000 de euro per beneficiar. Altă categorie de fermieri sunt cei din zootehnie, acolo unde de asemenea așteptat plăți, atât pentru programe prin legi deja în vigoare – reproducție porc și pasăre, cât și pentru scheme promise – ajutorul de 5 lei/cap la ovine și caprine, plata de 100 euro/UVM la fermele de porci și avicole.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO vă spune ce scheme mai are de achitat MADR, prin instituțiile subordonate, dar și care sunt sumele care stau ”în pixul” rectificării aprobate de Guvern:

    Plată Programul Tomata 2020: Banii pentru ajutorul de minimis pentru cultura de roșii în seră și solar: Alocare de 40 milioane euro, Ciclul I! Legumicultorii așteaptă banii pentru Ajutorul de stat pentru tomatele cultivate în spații protejate. Agrointeligența-AGROINTEL.RO a dezvăluit în premieră că Direcțiile Agricole au finalizat calculele pentru legumicultorii care au depus cereri pentru Ciclul I din Programul pentru Tomate și că suma plătită în acest an va fi de 10.784,53 lei/fermier. Cultivatorii de roșii s-au arătat nemulțumiți și cer revenirea la cuantumul inițial plătit în anii trecuți de 3.000 euro. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, nu a dat însă vreun semnal că are intenția să majoreze acest cuantum care se achită prin DAJ-uri. El a declarat recent că ”acesta este plafonul”. ”Eu am spus la începutul anului că s-au alocat 40 de milioane euro pentru programul Tomata, ciclul I și că acesta este plafonul. În funcție de câte de dosare se depun plafonul (cuantumul n.r) rămâne sau poate să scadă. Pentru că anul acesta din nefericire avem de dat 1,2 miliarde lei pentru despăgubiri la secetă și foarte multe miliarde pentru despăgubiri datorate evoluției COVID-19…Noi oricum vom interveni, repet, pentru toate sectoarele de activitate din agricultură care vor primi despăgubiri”, a declarat ministrul agriculturii în cadrul unei conferințe care a avut loc la Pitești, vineri 5 august.

    Din informațiile obținute de Agrointeligența-AGROINTEL.RO , plățile urmează să fie efectuate în luna august către fermierii care au cererile eligibile, mai exact circa 18.000 de cereri.

    Plată Programul Usturoiul 2020: Banii pentru ajutorul de minimis pentru cultura de usturoi. Legumicultorii au depus cererile până la data de 15 mai iar în anul de cerere 2020, valorificarea producţiei de usturoi se face în perioada 1 iulie – 20 noiembrie, iar documentele justificative care să ateste valorificarea producţiei se depun la direcţiile pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti până la data de 27 noiembrie. Astfel că în acest moment nu se cunoaște cuantumul pentru anul acesta, dar din informațiile obținute de noi acesta ar scădea sub 1.000 de euro, conform cererilor depuse dar, atenție, nu neapărat eligibile. De precizat că aceasta nu este o informație confimată oficial, ci lansată sub rezerva unei surse. Sumele se achită prin DAJ-uri.

    Ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură. Valoarea ajutorului de stat acordat sub formă de rambursare a  fost plătit pentru Trimestrul I 2020 în suma de 103.382.895,00 lei pentru cantitatea de motorină determinată cu acciza redusă de 67.747.593,034 litri. Fermierii depus deja documentele și pentru Trimestrul al II-lea. Până la finele anului, MADR mai are de achitat prin APIA și Trimestrul II, urmând ca ultimul trimestru să se achite, ca și în anii trecuți, din bugetul de stat pe anul viitor, adică 2021. Valoarea nominală a ajutorului de stat pentru reducerea accizei la motorină pentru anul 2020 este de 1,5258 lei/litru. Așa cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat în premieră suma plătită fermierilor pe litrul de motorină a scăzut cu 20 la sută față de Trimestrul IV din 2019, când fermierii au primit  1,8959 lei/litru.

    Ajutorul de stat în sectorul creșterii animalelor. Plata pentru ajutorul care ajunge la asociațiile de profil din zootehnie se face cu o lună în urmă aferentă serviciilor prestate. Adică în luna august pentru luna iulie. Cea mai recentă plată a fost de 1.224.344 lei și s-a acordat de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru un număr de 25 de solicitanți care au accesat această formă de ajutor de stat în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr.1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, cu modificările şi completările
    ulterioare.

    Ajutorul de 5 lei pe cap de ovină. Ajutorul excepțional pentru oieri a fost lansat recent în dezbatere publică sub formă de proiect de Hotărâre de Guvern și se va acorda o parte din suma alocată pentru Ajutorul de stat la lână, schemă abrogată pentru 2020 de MADR și o completare de 3o milioane de lei din bugetul naţional (BN). Pentru lână erau prevăzuți 14 milioane de lei. În total pentru oieri s-a alocat un plafon maxim de 45 milioane lei care se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2020.  Perioada de depunere a cererilor de solicitare a ajutorului de stat şi a documentelor justificative este de 20 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a  ordonanței de urgență. Cererile și documentele justificative se vor depune la APIA care va efectua și plata către fermieri cu termen până la 31 decembrie. 

    Ajutorul de minimis pentru apicultori. Ministerul Agriculturii a stabilit un cuantum de 25 de lei pe famila de albine pentru apicultorii români ca despăgubire pentru pagubele înregistrare în urma fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile precum secetă, grindină, ploi torenţiale sau vânt puternic manifestate în perioada martie – mai 2020. MADR a lansat în dezbatere publică, miercuri – 12 august, proiectul de Hotărâre de Guvern care prevede sumele și condițiile pentru ajutorul de minimis acordat crescătorilor de albine!

    Sprijinul financiar reprezentând ajutor de minimis se acordă întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în sectorul apicol, în domeniul producţiei primare, pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie – mai 2020 asupra sectorului apicol”, astfel încât să se asigure continuarea ciclului de producţie și este în valoare de 25 lei/familia de albine.

    Avansul pentru Campania APIA 2020. În rectificarea bugetară este menționată și plata pentru avansul aferent subvențiilor din acest an. Conform datelor făcute publice până acum plata va începe la 16 octombrie 2020 și se va încheia la 30 noiembrie. Sumele achitate vor avea un procent de 70 la sută din plățile directe pe suprafață și 85 la sută din plățile compensatorii. Din 2 decembrie va începe plata regulară a subvențiilor, adică suma integrală plătită pe hectar.

    Sprijinul pentru fermele de porci și de păsări. Cu legislația adoptată și intrată în vigoare pentru ajutorul de stat ce trebuie acordat fermelor de reporducție suine și păsări, Ministerul Agriculturii a primit la rectificarea bugetară banii necesar pentru a sprijini aceste exploatații. Conform proiectului de rectificare bugetară, pentru fermele de porci, de păsări, dar și pentru irigații s-a alocat o suplimentare de 740,8 milioane lei.

    Despăgubirile de secetă pentru culturile de toamnă. Ministerul Agriculturii, dar și premierul Ludovic Orban și-au asumat că fermierii afectați de secetă vor primi despăgubiri. Sunt peste 34.000 de agricultori care au procese-verbale de culturi de toamnă calamitate în procent de peste 30%. Sunt 1,2 milioane de hectar afectat, iar suma totatlă a despăgubirilor este evaluată la 1, 088 miliarde de lei.


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Ministrul Agriculturii din Ucraina: arestat, eliberat pe cauțiune, încă își exercită atribuțiile de ministru