Cele două scheme pentru crescătorii de vaci: MAXIM 7.000 euro – micii fermieri vs. MAXIM 100.000 euro – fermele mari!
Roxana Dobre -Subvenții pentru crescătorii de vaci, în afara plăților ”clasice” de la APIA, prin scheme de compensare a pierderilor cauzate de pandemia COVID-19! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat vineri – 28 august la Iași că și micii crescători, cei care dețin sub 91 de capete bovine în exploatații, vor primi ajutoare financiare ca despăgubire pentru pierderile cauzate de pandemia COVID-19. Sumele urmează să fie acordate pe exploatație iar calculat, spune Oros, cuantumul este de circa 100 euro/UVM (Unitate Vită Mare).
Sunt două scheme diferite ce urmează să fie achitate către crescătorii de animale, iar dintre acestea, numai una este la acest moment aprobată de Guvern – cea din sume de la bugetul de stat pentru fermele ce depășesc pragul de 91 de capete eligibile. Crescătorii de vaci s-au revoltat pe grupurile de profil după ce Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat că Guvernul a aprobat la acest moment un singur ajutor de 100 euro/UVM pentru acele exploatații de bovine care dețin minim 91 de capete. Crescătorii de animale spun că mici fermieri au fost uitați iar banii ajung tot la ”cei mari”.
Ministrul agriculturii, Adrian Oros, îi asigură pe micii crescători de bovine că și ei vor primi sprijin financiar. ”Sunt două scheme pentru crescătorii de bovine: din Bugetul Național unde avem un buget de 35.700 mii lei, pentru fermierii care au un efectiv mai mare de 91 bovine. Aceștia vor primi un sprijin de 100 euro/UVM. Pentru fermierii care au sub 91 de capete fondurile primite vor fi din bani europeni, Măsura 21, și ajutorul calculat vine tot circa 100 de euro pe UVM iar bugetul aprobat este de 65 de milioane de euro. Aici la fermele mai mici sumele sunt sensibil semnificativ mai mari, 100 și ceva de euro în funcție de dimensiunea fermei. De ce? Pentru că noi trebuie să despăgubim ferma și nu animalul. Noi trebuia să demonstrăm care este pierderea față de anul trecut din cauza evoluției pandemiei. Și când am avut acea notă de fundamentare am demonstrat care sunt pierderile pe fiecare sector de activitate în parte”, a declarat Oros.
Agrointeligența-AGROINTEL.RO explică pe larg cele două scheme de plată pentru crescătorii de bovine și care este stadiul lor la momentul publicării acestui articol:
Ajutor plătit din Bugetul Național de 100 euro/UVM – Prag MINIM 91 DE CAPETE
Acest sprijin a fost aprobat de Guvern în ședința din 28 august și urmează să fie publicat în Monitorul Oficial ca să intre în vigoare.
- Când se depun cererile și documentele justificative: De la data publicării în Monitorul Oficial fermierii au 20 de zile lucrătoare, deci fără sâmbătă și duminică, să depună la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) o cerere privind solicitarea acestui ajutor. De specificat că în momentul de față se ia în calcul ca cererea să fie trimisă prin mijloace electronice dar neapărat semnată de beneficiar pe toate paginile acesteia.
- Cine poate cere banii: Banii se acordă crescătorilor care dețin animale din speciile bovine respectiv, întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice, după caz, precum şi persoanelor juridice.
- Ce condiții trebuie să îndeplinească beneficiarii: Fermierii trebuie să dețină femele adulte (cu vârsta de minim 24 luni la data de 1 iulie 2020 n.r) din specia bovine înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor (RNE), în exploatații cu cod ANSVSA. Mai mult, crescătorii de animale trebuie să nu fi solicitat alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleaşi costuri eligibile și nici să nu se afle în dificultate (respectiv reorganizare, lichidare, faliment) în baza evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului la data de 31.12.2019 sau în cazul persoanei fizice nu a fost emisă o decizie definitivă a instanțelor judecătorești de constatare a falimentului până la data de 31.12.2019.
- Ce documente trebuie să depună beneficiarii: Beneficiarii depun la centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură -APIA, respectiv al municipiului Bucureşti o cerere însoţită de următoarele documente:
a) copie de pe B.I./C.I. a beneficiarului, certificatul de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului al beneficiarului, împuternicire și o copie a B.I./C.I. al/a reprezentantului legal;
b) registrul exploatației emis de operatorul Sistemului naţional de identificare și înregistrare a animalelor din care rezultă efectivul de bovine deținut la data 1 iulie 2020, pentru exploatația/exploatațiile cu cod ANSVSA înscrisă/e în cerere;
c) coordonate bancare/trezorerie. - Când se face plata către fermieri: Plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 31 decembrie 2020. Nu se acordă plăți ulterior datei de 31 decembrie 2020 dacă se constată că acestea nu au putut fi efectuate din cauze imputabile beneficiarului, respectiv nedeclararea unui cont valid la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.
- Ce sume primesc fermierii: Crescătorii de vaci care vor fi declarați eligibili pentru acest ajutor de stat primesc MINIM 9.100 de euro pentru cele minim 91 de capete deținute în exploatație și MAXIM 100.000 de euro dacă dețin 1.000 de animale. Efectivele peste acest prag nu mai obțin finanțare!
Fermierii care au între 5 și 90 de vaci primesc, de asemenea, bani
Ministerul Agriculturii a anunțat oficial că pentru fermierii care dețin între 5 și 90 capete de bovine se acordă fonduri prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, respectiv Măsura 21 – Măsura specifică de acordare a unui sprijin temporar cu caracter excepțional în cadrul FEADR ca răspuns la epidemia Covid 19, prin care se acordă fonduri fermierilor din sectorul zootehnic respectiv sectorul bovin (inclusiv bubaline), în vederea reluării fluxului tehnologic normal al fermei și menținerea viabilității acestora. De subliniat că la acest moment, Măsura 21 nu este adoptată și nu este în vigoare ca și cadru normativ/legal.
- Când se depun cererile și documentele justificative: Termenul pentru depunerea cererile se va comunica după ce Comisia Europeană va da aviz favorabil acestui ajutor;
- Cine poate cere banii: Banii pot fi solicitați de toți crescătorii de animale care sunt fermieri activi conform definiției din Regulamentul Uniunii Europene nr. 1307/2013, respectiv a legislației naționale și să fie înregistrat la APIA cu cerere unică de plată pentru anul 2020;
- Ce condiții trebuie să îndeplinească beneficiarii: Fermierii trebuie să dețină minimum 5 UVM femele adulte din specia bovine, înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor (RNE), cu condiția de a avea înscrise minim 5 UVM femele adulte din specia bovine pe exploatație cu cod ANSVSA. Fiecare femelă adultă din specia bovine pentru care se solicită sprijin trebuie să aibă vârsta de minimum 24 luni la data de 1 iulie 2020.
- Ce documente trebuie să depună beneficiarii: Lista documentelor necesare nu a fost comunicată încă;
- Când se face plata către fermieri: Termenul maxim până la care Statul Membru va plăti suma forfetară este de 30 iunie 2021, pe baza unei cereri de sprijin aprobată de autoritatea competentă până la 31 decembrie 2020.
- Ce sume sunt alocate: Bugetul aproximativ este de 60.000 mii euro, iar ajutorul per beneficiar va fi de maxim 7000 Euro și poate fi acordat în funcție de dimensiunea exploatației, astfel:
Între 5 UVM – 10 UVM – 1.000 Euro
Între 11 UVM – 20 UVM – 2.500 Euro
Între 21 UVM – 30 UVM – 3.500 Euro
Între 31 UVM – 40 UVM – 4.750 Euro
Între 41 UVM – 50 UVM – 5.000 Euro
Între 51 UVM – 60 UVM – 6.000 Euro
Între 61 UVM – 70 UVM – 7.000 Euro
Între 71 UVM – 80 UVM – 7.000 Euro
Între 81 UVM – 90 UVM – 7.000 Euro.
Raportarea la UVM pentru diferitele specii de animale
O Unitate Vită Mare UVM echivalează cu 1 animal din specia bovine – taur, vaci și alte bovine de peste doi ani, în timp ce pentru tineret, un exemplare echivealează cu 0,6 UVM la bovinele între 6 și 24 de luni, și de 0,4 UVM la cele sub 6 luni.