• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cele două scheme pentru crescătorii de vaci: MAXIM 7.000 euro – micii fermieri vs. MAXIM 100.000 euro – fermele mari!

  Roxana Dobre -

  Subvenții pentru crescătorii de vaci, în afara plăților ”clasice” de la APIA, prin scheme de compensare a pierderilor cauzate de pandemia COVID-19! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat vineri – 28 august la Iași că și micii crescători, cei care dețin sub 91 de capete bovine în exploatații, vor primi ajutoare financiare ca despăgubire pentru pierderile cauzate de pandemia COVID-19. Sumele urmează să fie acordate pe exploatație iar calculat, spune Oros, cuantumul este de circa 100 euro/UVM (Unitate Vită Mare).

  Sunt două scheme diferite ce urmează să fie achitate către crescătorii de animale, iar dintre acestea, numai una este la acest moment aprobată de Guvern – cea din sume de la bugetul de stat pentru fermele ce depășesc pragul de 91 de capete eligibile. Crescătorii de vaci s-au revoltat pe grupurile de profil după ce Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat că Guvernul a aprobat la acest moment un singur ajutor de 100 euro/UVM pentru acele exploatații de bovine care dețin minim 91 de capete. Crescătorii de animale spun că mici fermieri au fost uitați iar banii ajung tot la ”cei mari”.

  Ministrul agriculturii, Adrian Oros, îi asigură pe micii crescători de bovine că și ei vor primi sprijin financiar. ”Sunt două scheme pentru crescătorii de bovine: din Bugetul Național unde avem un buget de 35.700 mii lei, pentru fermierii care au un efectiv mai mare de 91 bovine. Aceștia vor primi un sprijin de 100 euro/UVM. Pentru fermierii care au sub 91 de capete fondurile primite vor fi din bani europeni, Măsura 21, și ajutorul calculat vine tot circa 100 de euro pe UVM iar bugetul aprobat este de 65 de milioane de euro. Aici la fermele mai mici sumele sunt sensibil semnificativ mai mari, 100 și ceva de euro în funcție de dimensiunea fermei. De ce? Pentru că noi trebuie să despăgubim ferma și nu animalul. Noi trebuia să demonstrăm care este pierderea față de anul trecut din cauza evoluției pandemiei. Și când am avut acea notă de fundamentare am demonstrat care sunt pierderile pe fiecare sector de activitate în parte”, a declarat Oros.

  Agrointeligența-AGROINTEL.RO explică pe larg cele două scheme de plată pentru crescătorii de bovine și care este stadiul lor la momentul publicării acestui articol:

  Ajutor plătit din Bugetul Național de 100 euro/UVM – Prag MINIM 91 DE CAPETE

  Acest sprijin a fost aprobat de Guvern în ședința din 28 august și urmează să fie publicat în Monitorul Oficial ca să intre în vigoare.

  CITIȚI ȘI: S-a aprobat subvenția de 100 de euro/bovină! Cererile, la APIA în termen de 20 de zile de la publicarea OUG!

  Fermierii care au între 5 și 90 de vaci primesc, de asemenea, bani

  Ministerul Agriculturii a anunțat oficial că pentru fermierii care dețin între 5 și 90 capete de bovine se acordă fonduri prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, respectiv Măsura 21 – Măsura specifică de acordare a unui sprijin temporar cu caracter excepțional în cadrul FEADR ca răspuns la epidemia Covid 19, prin care se acordă fonduri fermierilor din sectorul zootehnic respectiv sectorul bovin (inclusiv bubaline), în vederea reluării fluxului tehnologic normal al fermei și menținerea viabilității acestora. De subliniat că la acest moment, Măsura 21 nu este adoptată și nu este în vigoare ca și cadru normativ/legal.

  Între 5 UVM – 10 UVM – 1.000 Euro
  Între 11 UVM – 20 UVM – 2.500 Euro
  Între 21 UVM – 30 UVM – 3.500 Euro
  Între 31 UVM – 40 UVM – 4.750 Euro
  Între 41 UVM – 50 UVM – 5.000 Euro
  Între 51 UVM – 60 UVM – 6.000 Euro
  Între 61 UVM – 70 UVM – 7.000 Euro
  Între 71 UVM – 80 UVM – 7.000 Euro
  Între 81 UVM – 90 UVM – 7.000 Euro.

  Raportarea la UVM pentru diferitele specii de animale

  O Unitate Vită Mare UVM echivalează cu 1 animal din specia bovine – taur, vaci și alte bovine de peste doi ani, în timp ce pentru tineret, un exemplare echivealează cu 0,6 UVM la bovinele între 6 și 24 de luni, și de 0,4 UVM la cele sub 6 luni.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Șef APIA: Sumele autorizate la plată – până miercuri în conturile fermierilor afectați de secetă! BANII SUNT ÎN CONTURI! Fermierii care au încasat subvenția integrală pe acest an! APIA ÎNCEPE PLĂȚILE! Adrian Oros: De mâine se virează banii pentru despăgubirile de secetă!

  Ultimele știri

  Guvernul Orban ia în calcul să lanseze Programul ”Rabla” pentru tractoare românești și de import! Interzicerea neonicotinoidelor se vede în câmpurile de rapiță. Ionuț Olteanu: ”Atenție la dăunători și samulastră!” Crescător de vaci: Subvențiile să nu mai stea în ”ștampila” asociațiilor! Se lovește în productivitatea fermelor!

  Căutare în articole