• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Perdele forestiere – cea mai ieftină soluție ca România să nu mai fie lovită în viitor de secetă!

  Ramona Dascălu -

  Cea mai ieftină și mai la îndemână soluție pe care fermierii români o au pentru a evita ca pe viitor să fie loviți de o secetă la fel de puternică ca cea de anul acesta este înființarea de perdele forestire, susține Nicolae Sitaru, președintele Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR). Pentru ca acest lucru să fie și realizabil, perdelele forestiere ar trebui considerate însă culturi agricole, iar astfel s-ar amortiza din investiția financiară a fermierilor, investiție pe care aceștia o pot pierde atunci când proprietarul terenului pe care sunt înființate perdelele și-ar cere pământul înapoi.

  ”Acum s-a întâmplat în 2020 ce s-a întâmplat, dar noi trebuie să ne uităm la ce va fi și la anul, că s-ar putea să fie și la anul secetă și sigur vor fi în viitor și alte perioade de secetă. Legat de acest lucru, ar fi niște măsuri de luat, unele fără bani sau cu bani puțini sau cu bani de la fermier și unele făcute temeinic, dar nu înainte de a discuta anumite lucruri. După părerea mea, primul lucru care se poate face destul de repede și fără bani este umplerea Bărăganului cu perdele de protecție (…). Noi ne-am gândit ca o soluție ar fi ca aceste perdele de protecție să fie considerate culturi agricole, să nu aibă regim silvic pentru că este o problemă de acord a proprietarilor și dacă ne pui să luăm acordul proprietarilor este deja încheiată povestea, nu mai facem niciodată perdele de protecție și asta din două motive, primul ar fi că nu toți proprietarii mai sunt prin țară și al doilea ar fi că marea majoritate a proprietarilor nu au dezbătute situațiile succesorale și din cauza asta nu are cine să ne dea acordul”, a declarat Nicolae Sitaru în cadrul unei conferințe organizată astăzi de Alianța pentru Agricultură și Cooperare, alianță din care face parte și APPR.

  Un hectar de pădure, echivalentul a trei hectare de pământ

  Președintele APPR consideră că un hectar de pădure ar trebui să fie considerat echivalentul a trei hectare de pământ înverzit și doar așa fermierii și-ar asuma riscul înființării acestor perdele forestiere pe terenul altcuiva.

  ”Dacă ar fi considerată o cultură agricolă, noi am înființa aceste culturi și le-am desființa când omul și-ar cere pământul înpoi, cu riscurile pe care le presupune acest lucru. Ca să riști lucrul ăsta trebuie să ai și o compensare și noi vrem să cerem ca pentru înverzire hectarul acela de pădure pe care îl înființezi să fie considerat echivalentul a trei hectare de pământ înverzit pentru că toate eforturile financiare ar putea fi în sarcina fermierului și în felul ăsta am putea să facem perdele de protecție în tot Bărăganul, s-ar schimba și mediul în care trăim și este posibil să se schimbe și nivelul precipitațiilor. Noi, lucrând de-o viață în agricultură, vedem că pe lângă păduri sunt ploi mai consistente și microclimatul are o importanță foarte mare în privința precipitațiilor”, a explicat Nicolae Sitaru.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Guvernul Orban ia în calcul să lanseze Programul ”Rabla” pentru tractoare românești și de import! Ministerul Agriculturii a cerut la Finanțe reducerea TVA pentru utilajele agricole produse în România! A plătit avans de 4.000 de euro pentru un tractor second-hand ce nu există!

  Ultimele știri

  Șef APIA: Sumele autorizate la plată – până miercuri în conturile fermierilor afectați de secetă! Interzicerea neonicotinoidelor se vede în câmpurile de rapiță. Ionuț Olteanu: ”Atenție la dăunători și samulastră!” Crescător de vaci: Subvențiile să nu mai stea în ”ștampila” asociațiilor! Se lovește în productivitatea fermelor!

  Căutare în articole