• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Primul caz de Pestă Porcină Africană în Germania. S-a interzis recoltarea porumbului în zona cu risc!

    Ionel Văduva -

    Primul caz de pestă porcină africană (PPA) confirmat în Germania a generat panică la nivel național, în special printre fermierii din districtul Spree-Neisse din Brandenburg. Deși virusul a fost confirmat până acum la un singur mistreț, măsurile impuse de urgență sunt extinse și au impact și asupra fermierilor din sectorul vegetal. Una dintre restricții vizează interzicerea recoltării porumbului din zonele cu risc, cerealele putând fi contaminate de la cadavrele porcilor sălbatici.

    În Germania, cazul de pestă porcină africană – singular până la acest moment, a făcut ca autoritățile federale, dar și cele centrale să se mobilizeze rapid.

    După ce, inițial, s-a comunicat suspiciunea de PPA în cazul mistrețului găsit mort, anunțul oficial despre primul caz de PPA confirmat pe teritorul Germaniei a fost făcut de ministrul Sănătății al statului Brandenburg, Ursula Nonnenmacher, la 10 septembrie 2020, scriu cei de la Agrarheute.com.

    Ca urmare a confirmării cazului de către autoritățile germane, s-a luat decizia instituirii rapide a unei zone-tampon de trei kilometri în jurul focarului depistat. Deplasarea către această zonă a fost restricționată și ea, astfel încât să fie evitată migrarea mistreților, potențiali vectori de răspândire a virusului.

    Zonă „roșie” se extinde către Polonia

    Autoritățile germane au anunțat că în jurul zonei-tampon s-a instituit o așa-zisă „zonă roșie” cu o rază de 15 kilometri care se va extinde către districtul vecin Oder-Spree. În plus, nemții au decis să interzică vânătoarea, astfel încât să nu forțeze migrația mistreților din zonă.

    De asemenea, specialiștii nemți vor colecta carcasele de mistreț, blocând astfel transmisia virusului către alte zone.

    Poate însă cea mai dureroasă decizie pentru fermierii din zonă este aceea a interzicerii recoltării porumbului din zona afectată de PPA. Soluția aceasta pe cât de eficientă, pe atât de devastatoare va fi pentru producători, în special în contextul generat de seceta care a afectat suprafețe întinse din blocul comunitar european (UE27).

    Totodată, fermele de porci din regiune urmează să fie verificate în ceea ce privește biosecuritatea. La fel va fi și în cazul vânătorilor care sunt și fermieri crescători de porci.

    „Protecția fermelor de porci din jur are prioritate”, a declarat în acest context ministrul Sănătății, Ursula Nonnenmacher.

    Cea mai apropiată fermă de porci se află la aproximativ șapte kilometri distanță de focarul confirmat.

    Efect imediat: a scăzut prețul cărnii de porc

    Panica ce a cuprins fermierii din Germania este perfect justificată. Imediat ce s-a confirmat primul caz de PPA, efectele au început să curgă în lanț. Primul a fost ieftinirea, la distanță de numai o zi, a cărnii de porc. Astfel, prețul porcilor a scăzut cu 20 de eurocenți vineri, până la 1,27 euro pe kilogram de greutate de sacrificare.

    Nu după mult timp de la confirmarea oficială a cazului de PPA din Germania, Coreea de Sud, Japonia și China au impus interdicții de import pentru carnea de porc din din această țară, cu consecințe semnificative asupra prețurilor porcilor.

    De altfel, aceasta era și temerea principală a multora dintre fermierii din sectorul zootehnic german. Brazilia și Argentina au impus și ele interdicții la scurt timp după aceea.

    Conform precizărilor făcute pentru cei de la Agrarheute.com de Torsten Staack, directorul general al Asociației Crescătorilor de Porci germani (ISN), începând de joi, 10 septembrie 2020, certificatele veterinare necesare nu mai puteau fi eliberate în momentul autorizării exportului, deoarece Germania și-a pierdut statutul de indemnă de pestă porcină africană.

    În acest context, Staack a spus că este important în comercializarea cărnii să fie create rapid oportunități alternative de marketing, iar piețele să se regrupeze. „Având în vedere nivelul actual al prețurilor, considerăm că ar trebui să fie posibil să apară alte debușee de valorificare în timp util”, a adăugat șeful ISN.

    Depozitarea privată ca măsură de sprijin pe piața germană a cărnii de porc

    La rândul său, ministrul bavarez al Agriculturii, Michaela Kaniber, a vorbit despre opțiunea stocării private, ca soluție la problema PPA. Deja, în cadrul Ministerului Federal al Agriculturii existau discuții în vederea demarării procesului de stocare privată în vederea pregătirii pentru apariția unui posibil focar de PPA.

    Șefa de la Agricultură solicită în contextul actual stocarea privată, „orientată către nevoile jucătorilor din piață”.

    În același timp, ministrul bavarez își exprimă însă teama că măsura ar putea obține efectul dorit doar într-o măsură limitată. Și asta din cauza efectelor coronacrizei care au făcut ca depozitele să fie în prezent pline în multe cazuri.

    Pentru fermierii germani, scăderea prețurilor porcilor este în orice caz un dezastru. „Criza nu trebuie exploatată de procesatori și comerț în detrimentul fermierilor”, a explicat Joachim Rukwied, președintele Asociației Fermierilor Germani (DBV).

    Imediat după ce primul caz PPA din Germania a devenit cunoscut, iar interdicțiile privind export și-au făcut simțită prezența, prețul porcilor a scăzut cu 20 de cenți vineri la 1,27 euro pe kilogram de greutate de sacrificare.

    Potrivit asociațiilor de profil, aproximativ 750.000 de porci sunt crescuți în circa 170 de ferme din Brandenburg.


    Te-ar mai putea interesa

    Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi Start cereri la APIA pentru ajutorul de 200 de lei/bovină și 70 de lei/ovină

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații