Subvenții APIA 2020: Fermierii care au dreptul să încaseze plata pe hectar!
Roxana Dobre -Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a reamintit în cadrul unei discuții pe care a avut-o cu fermierii din județul Cluj că agricultorii care lucrează pământul sunt îndreptățiți să încaseze plata pe suprafață acordată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și nu proprietarii suprafețelor agricole. Mai mult, șeful de la agricultură a transmis că ”situațiile care nu sunt conforme trebuie remediate”.
”Subvenția trebuie să o primească cel care lucrează pământul și nu proprietarul, iar situațiile care nu sunt conforme trebuie remediate”, a subliniat Oros. Această problemă apare an de an când se depun cererile pentru subvențiile agricole iar în unele zone se încheie chiar ”înțelegeri” prin care proprietarul de teren, cel care arendează, încasează banii chiar dacă nu el este cel care lucrează pământul.
Potrivit APIA, beneficiarii plăţilor directe pot fi persoanele fizice şi/sau persoanele juridice care utilizează terenul agricol pentru care solicită plata, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari.
Condiţiile de eligibilitate pe care trebuie să le îndeplinească un fermier pentru a beneficia de subvenție sunt, în principal, următoarele:
- să exploateze un teren agricol cu o suprafaţă de cel puţin 1 ha, iar suprafaţa parcelei agricole să fie de cel puţin 0,3 ha. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 ha;
- să respecte bunele condiţii agricole şi de mediu, reglementate prin legislaţia naţională, pe toată suprafaţa agricolă a exploataţiei;
- să fie fermier activ;
- să depună cerere unică în termen;
- să fie înregistrat în Registrul unic de identificare, gestionat de APIA;
- să dețină un cont valid pentru virarea banilor;
- să prezinte o adeverință de la Primărea de care aparține prin care se dovedește utilizarea terenului agricol.
Agrointeligența – AGROINTEL.RO a scris de fiecare dată despre acest subiect pentru a lămuri lucrurile, aici:
- Cine ia subvenția APIA: proprietarul terenului sau arendașul?
- Subvenția APIA pentru proprietar sau arendaș?
Subvențiile care se achită de către APIA ca plăți directe pe suprafață sunt:
- Schema de plată unică pe suprafață;
- Plata redistributivă;
- Plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu;
- Plata pentru tinerii fermieri;
- Schema de sprijin cuplat;
- Schema simplificată pentru micii fermieri;
- Ajutoarele naționale tranzitorii – ANT se acordă în domeniul vegetal și zootehnic în limita prevederilor bugetare anuale alocate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.