Analize de piaţă

Confirmare ştiinţifică: Merele româneşti sunt mai bune decât cele italiene, poloneze sau turceşti

O analiză comparativă efectuată în premieră pe piața românească, și prezentată în exclusivitate de Agrointel, arată că merele românești sunt mai dulci și conțin mai mulți nutrienți decât merele de import. Studiul a fost efectuat la solicitarea Asociaţiei Consumatorilor de Produse Alimentare „Optimum Cibum” de către Institutului Naţional de Cercetare IBA Bucureşti. Analiza a fost făcută pe mai multe loturi de mere din soiurile Jonathan şi Golden.

La analiza organoleptică s-a evidenţiat faptul că ambele soiuri crescute în România au aroma specifică mai intensă decât celelalte mere, iar senzaţia de dulce a fost confirmată prin determinari fizico-chimice.

La analiza fizico-chimica s-a constatat că Jonathanul românesc este cu 20% mai dulce decat Jonathanul polonez, iar conţinutul de substanţă uscată solubilă şi cenuşă (care indică prezenţa mineralelor şi a diverşilor compuşi) este cu 25%, respectiv 80% mai mare decât la Jonathanul polonez.

”La soiul Golden, merele româneşti sunt cu 22% mai dulci decât cele italiene şi cu 14% faţă de cele turceşti. De asemenea, substanţa uscată solubilă este cu 13% mai mare decât la cele italiene şi cu 5% faţă de cele turceşti”, ne-a declarat Mihai Panait, președintele ACPA România.

Consumul de mere este recomandat încă din antichitate, iar astăzi, pe baza studiilor ştiinţifice, există confirmarea acţiunii benefice a mărului: depurativ sangvin si antiseptic intestinal, stimuleaza activitatea enzimelor şi înlesneşte arderile din organism, antioxidant, ajută digestia, previne infecţiile aparatului respirator; consumate seara au acţiune calmantă asupra sistemului nervos.

Se recomandă consumul de mere în cazuri de surmenaj fizic şi psihic, anemie şi obezitate, demineralizare.Merele au acţiune favorabilă în hipertensiunea arterială, iar prin concentraţia de pectină consumul a doua mere pe zi asigură în bună măsură prevenţia împotriva arterosclerozei şi infarctului!

Studiul, comandat de Asociaţia Consumatorilor de Produse Alimentare “Optimum Cibum”, face parte dintr-un amplu program de cercetare şi monitorizare a pieţei agro-alimentare româneşti. ACPA este singurul ONG din România axat pe închegarea într-un tot unitar a următoarelor misiuni: Prevenţie şi Informaţie Alimentară, Sănătate prin Educaţie Alimentară,Nutriţională şi Fizică, Siguranţa Alimentară şi Protecţia Consumatorului.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


4 comentarii

  1. Asa o fi,dar dupa ce am luat teapa de 2 ori intr-o saptamina(cea trecuta),fiind un bou patriot si cumparind mere romanesti din piata(doua vinzatoare diferite,cu carnet si aer de producator-nu tiganci sau tarabagioaice de buc.)-cu niste mere jonathan frumoase si sanatoase(aparent)dar inauntru stricate(de la frig-cred,erau maronii)-am injurat de mortii lor pe jegosii de producatori romani si voi cumpara-ca sa fiu sigur ca nu dau banii de pomana-numai de la super-market(am Mega-image la 3 min.,cumpar de la ei tot ce-i aliment si n-am avut niciodata nicio surpriza neplacuta)!
    Din partea mea,sa spuna specialistii romani ca produsele romanesti au si aur in ele-sa le consume ei,eu m-am lamurit-inca o data,de fapt-ca sintem un popor de bulangii,cu pretentii, cu lozinci patriotice dar nu sint dispus sa dau banii munciti(daca as fi vreun hot,mai mergea,de haram erau-de haram s-au dus)unor tarani banditi,doar fiindca sint tot romani-daca spuneau cinstit ca au nevoie de bani sa-si puna ca cap,zau ca le dadeam de pomana-dar asa,sa stea cu marfa acolo,pina or crapa de foame,ai dreak javre!

    1. Si toata ura asta generata de cateva mere maronii inauntru (asa cum nu stiai tu, nu stiau nici ei), adica doar cativa lei.. Tantar -> armasar, nu crezi ?

Scrie un comentariu