• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Adrian Oros: Vom da OUG ca noua Lege a vânzării terenurilor să fie prorogată până în martie!

    Angelica Lefter -

    Prorogare până în luna martie a anului viitor pentru Legea vânzării terenurilor agricole din România! Chiar dacă noua legislație a intrat în vigoare din 13 octombrie, iar Ministerul Agriculturii este obligat, legal, să emită noi norme de aplicare în termen de 15 zile, ministrul Adrian Oros a declarat că are alte planuri.

    Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros a făcu vineri – 16 octombrie 2020, într-o conferință de presă susținută la sediul ministerului, referiri la Lege a vânzării terenurilor agricole 175/2020 prin care s-au adus completări și modificări la Legea 17/2014. Oros a declarat că legea i-a încurcat pe cei care aveau în curs de desfășurare o acțiune de vânzare-cumpărare.

    ”Mă refer la o Lege care ar fi fost foarte importantă dacă ar fi apărut acum 20 de ani, din păcate a apărut târziu și modul în care a fost formulată, termenele respective, am văzut că în ultima perioadă încurcă pe foarte multă lume și va trebui să încercăm să aducem clarificări pentru ca ea să poată fi aplicată și să-și facă efectele benefice care s-au dorit atunci când legea a fost gândită. Deci Legea 175/2020, prin această lege au fost aprobate modificările și completările la Legea 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării și cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan. Știu că atunci când aceste modificări au fost inițiate s-au dorit 2 lucruri: pe de o parte să se evite specula și s-a pus acea perioadă de 8 ani în care dacă cumpărai un teren și îl vindeai mai repede de 8 ani, impozitul pe profit era 80%, mi se pare un lucru corect, și se urmărea să existe o anumită preemțiune în primul rând a rudelor, apoi a vecinilor, apoi a arendașilor, a celor care lucrează terenuri în zona respectivă, apoi a institutelor de cercetare și a universităților, apoi statul român avea posibilitatea să intervină, abia apoi terții. Deci legea, în intenția ei era bună, și dacă era scrisă acum 20 de ani își putea avea și un efect. Acum, modul în care a fost redactată încurcă pe toți cei care sunt cu tranzacțiile în curs pentru că legea spune că și cererile înregistrate înainte de intrarea în vigoare a modificărilor legislative să fie soluționate conform procedurilor de la data depunerii cererilor și nu doar cererile depuse după apariția legii”, a menționat ministrul de resort.

    Adrian Oros a spus că de la intrarea în vigoare a legii a primit zeci de sesizări de la fermieri, case de avocatură și primării și intenționează să propună în perioada următoare un act normativ care să modifice anumite prevederi.

    ”Din data de 13 octombrie, de când lege a intrat în vigoare am avut zeci de sesizări și în scris și telefonice de la foarte mulți fermieri, proprietari de terenuri care erau în tranzacții și care, de la primării, pentru că aici, în această lege sunt implicate mai multe instituții. Noi lucrăm al normele metodologice prin care noi luăm măsuri, pentru că aici și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale are un rol important, dar trebuie să facem aceste măsuri aplicabile și cu mai multe ministere, iar termenul de 15 zile este foarte, foarte scurt ca să finalizăm aceste norme de aplicare pe de o parte, pe de altă parte foarte mulți dintre cei care au demarat aceste tranzacții înainte de apariția legii sunt acum încurcați pentru că trebuie să reia procedurile de la început, de aceea va trebui în perioada următoare să propunem adoptarea unui act normativ care să modifice art.2, astfel încât cererile înregistrate înainte de intrarea în vigoare a modificărilor legislative să fie soluționate conform procedurilor de la data depunerii cererilor. Asta este în general ceea ce doresc toți petenții care s-au adresat ministerului, dar și altor ministere. Aici va trebui împreună cu Comisia de Agricultură din Camera Deputaților să ne aplecăm puțin pe textul de lege astfel încât legea să fie aplicabilă și în același timp să nu încurce pe cei cărora le este destinată”, a explicat Adrian Oros.

    Întrebat de jurnaliști dacă actul normativ pregătit de minister este de prorogare a termenului până în martie, ministrul a specificat că într-adevăr intenția este de a le oferi timp celor care au în desfășurare tranzacțiile, pentru încheierea acestora.

    ”Prin proiectul de ordonanță de urgență se va da prorogare până în martie. Pe de o parte toate procedurile interne, modul de colaborare cu primăriile și celelalte ministere să fie pus la punct, pe de o parte, pe de altă parte toți cei care au început demersurile înainte de apariția acestei legi, să poată să-și facă tranzacțiile, pentru că foarte mulți astăzi ne spun peste tot, am văzut că și presa a preluat subiectul, noi am primit foarte multe petiții în ultimul timp de la fermieri, de la case de avocatură, de la primării, că nu mai știu ce să facă. Au dosare în lucru. Ne dorim să facem asta (nr. act normativ acoperitor de prorogare), sigur în dialog cu cei din Comisia de Agricultură de la Camera Deputaților, pentru că degeaba facem noi un act normativ sub forma unei ordonanțe de urgență (OUG), dacă ar veni iarăși o lege în regim de urgență care ar încurca iar lucrurile”, a conchis ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

    Amintim că Agrointeligența-AGROINTEL.RO a informat fermierii constant despre fiecare etapă prin care a trecut ”Legea vânzării terenurilor”, de la propunere până la intrarea sa în vigoare.

    CITIȚI ȘI: Vânzarea terenurilor agricole 2020. Cum vinzi sau cumperi pământ după noua lege


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd