• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Micii fermieri cer socoteală la MADR: Cum s-a plătit cotizația la COPA-COGECA fără un ordin cu criterii de selecție?

    Ionel Văduva -

    Ordin adoptat sau pus în dezbatere publică? Fermierii cer socoteală Ministerului Agriculturii care ar fi aprobat plata către COPA-COGECA în numele mai multor organizații fără a avea temei legal în vigoare. Reprezentanții Uniunii Salvăm Țăranul Român (USTR) au transmis un comunicat de presă în care își exprimă nemulțumirea față de plata cotizației la COPA-COGECA, în numele unor organizații profesionale neguvernamentale, fără o procedură legală în vigoare de selecție a acestora.

    Redăm mai jos comunicatul integral al Uniunii:

    „Uniunea Salvăm Țăranul Român, uniune fără personalitate juridică în cadrul căreia sunt federații sindicale, cooperative și asociații ale micilor producători, își exprimă indignarea față de Ordinul Ministrului Agriculturii nr. 304 din 19.10.2020 pentru aprobarea procedurii de selecție a organizațiilor profesionale din sectorul agricol și agroalimentar în grupurile de dialog civil naționale. În acest context este de neînțeles cum Ministerul Agriculturii a plătit circa 200.000 euro cotizație la COPA-COGECA pentru organizațiile profesionale neguvernamentale din sectorul agricol și agroalimentar, fără a exista o procedură de selecție a organizațiilor de producători.

    Ținând cot de faptul că, Ordinul de Ministru a fost emis în data de 19.10.2020, și nu în termenul legal de 30 de zile de la data intrării în vigoare a Legii 72/2020 publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 484 din 09 iunie 2020, plata cotizației către COPA-COGECA nu putea fi făcută fără procedura de selecție prevăzută de Art. II din actul normativ.

    Totodată, de menționat este și aspectul potrivit căruia niciuna dintre organizațiile pentru care ați afirmat public ca s-a făcut plata, constituite în Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC), alianță care, de asemenea, nu are personalitate juridică și nu poate participa la procedura de selecție conform dispozițiilor legale.

    Ținând cont de aspectele menționate am solicitat MADR, în conformitate cu dispozițiile Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, să ne comunice în termenul legal data în care a făcut Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale plata cotizației către COPA-COGECA, suma care a fost plătită de minister și pentru care organizație sau care organizații.

    Precizăm că plata este făcută din banii publici și este normal ca să știm cum sunt cheltuiți banii publici și în ce scop. Decizia privind achitarea cotizației către COPA-COGECA este cu atât mai surprinzătoare cu cât în agricultura Românească nu există o organizație patronală cu reprezentativitate pe sector, constituită în conformitate cu dispozițiile legale, organizațiile pentru care se presupune că ați fi plătit cotizația sunt ONG-uri care nu intră în categoria patronatelor, cu atât mai puțin să dețină reprezentativitate pe sector constatată în instanță conform dispozițiilor legale.

    În acest context așteptăm cu interes răspunsul MADR, în caz contrar ne rezervăm dreptul de a acționa în instanță Ministerul Agriculturii și pe cei responsabili pentru refuzul de a furniza informațiile publice conform dispozițiilor legale”, se precizează în documentul de presă semnat de președintele USTR, Ion Păunel, în numele a 16 organizații membre ale Uniunii.

    COPA și COGECA promovează interesele a mai mult de 28 de milioane de fermieri și familiile acestora, dar și a aproximativ 38.000 de cooperative.

    Cele patru organizații profesionale din agricultură, industrie alimentară și servicii conexe, reunite informal în Alianța pentru Agricultură și Cooperare, însumează aproximativ 3.500 de membri care lucrează o suprafață totală de 2,5 milioane hectare, la care se adaugă 1,5 milioane hectare, echivalentul UVM aferent zootehniei, pe întreg teritoriul României. Totodaă, Alianța cuprinde totodată și membri care activează în industria alimentară și cumulează a cifră de afaceri de 24,2%, respectiv un număr de angajați de 15,95% din totalul sectorului alimentar românesc”.

    Ordinul în dezbatere publică cu număr de ”ieșire” din 19 octombrie

    Vă reamintim că Agrointeligența – AGROINTEL.RO a semnalat că MADR a publicat ca aprobat un ordin care stipula criteriile prin care organizațiile de fermieri pot face parte din grupurile de dialog social atât la nivel național, cât și la nivel european. Deși actul normativ figura la secțiunea „aprobate”, ieri, oficialii ministerului au schimbat ”locul” documentului, postându-l în dezbatere publică, dar cu număr de înregistrare și dată de adoptare (Ordinul 304/19.10.2020).

    Foto: Olt TV

    Uniunea Salvăm Țăranul Român este o organizație activă în relația cu Ministerul Agriculturii, împreună cu care, recent, a organizat un eveniment la Pleșoiu în care secretarul de stat Emil Dumitru a popularizat în rândul legumicultorilor o serie de proiecte propuse prin Camera de Comerț Unirea, aflată în subordinea MADR.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă