Cercetătorii ruși cer interzicerea utilizării hormonilor în creșterea animalelor
agrointeligenta.ro -Oameni de știință de la mai multe universități din Sankt Petersburg (Rusia) au sugerat ca crescătorii de animale din întreaga lume să renunțe cât mai urgent la utilizarea hormonilor pentru a putea furniza produse din carne mai sănătoase. Acest lucru este necesar pentru că practica actuală de utilizare a hormonilor poate cauza cancer în consumatorul final, fapt confirmat indirect de o serie de studii.
„Organismul uman conține circa 600 de hormoni diferiți. Într-un organism sănătos acestea sunt echilibrate, și fiecare este responsabil pentru o funcție specifică a organismului. Când hormonii sunt introduși în organism dintr-o sursă externă, începe o confruntare în organism”, au declarat oameni de știință de la departamentul de nutriție animală din cadrul Academiei de Medicină Veterinară din Sankt Petersburg.
„Acești hormoni dominanți distrug în mod agresiv cele în minoritate, ceea ce afectează funcționarea mitocondriilor care se află în interiorul celulelor organismelor vii, responsabile pentru producerea energiei. Celulele ori mor, ori suferă mutații, iar unele dintre ele se transformă în celule canceroase”, au adăugat oamenii de știință.
Consumul de carne cu un conținut excesiv de hormoni poate duce și la o serie de schimbări în sănătatea mintală a consumatorului. Barbații care consumă carne cu un conținut ridicat de hormoni adaugați riscă să își crească sâni, să-și piardă părul și să sufere schimbări de personalitate – să devină mai sensibili și nervoși, susțin cercetătorii. Carnea de la animalele tratate cu hormoni este în special periculoasă asupra copiilor, asupra femeilor însărcinate și în timpul lactației, cât și asupra persoanelor în vârstă, a declarat Prof. Victor Zakrevski de la Departamentul de Igienă Alimentară din cadrul Universității de Medicină „Mechnikov” din Sankt Petersburg.
Rusia a demarat deja lupta împotriva utilizării hormonilor de creștere la animale, prin interzicerea importului de carne care conține ractopamina. Experții cred că acest pas este doar primul într-o serie de asemenea decizii. Multe țări au interzis utilizarea excesivă a antibioticelor și a aditivilor hormonali în creșterea animalelor, iar Rusia dorește să le urmeze calea.
Sursa: agrobroker.ro, agrobiznes.md