• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Alianța pentru Agricultură și Cooperare – reacție la poziția ARCPA față de OUG privind declararea stării de calamitate

    Angelica Lefter -

    Alianța pentru Agricultură și Cooperare consideră că acțiunea Asociaţiei Române a Comercianţilor de Produse Agricole (ARCPA) de a transmite o scrisoare deschisă Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), prin care cere retragerea din circuitul legislativ a ”OUG calamitate” este una de tergiversare și blocare.

    Într-un document replică, remis Agrointeligența – AGROINTEL.RO, Alianța pentru Agricultură și Cooperare arată că în proiectul de ordonanță de urgență s-a ținut cont de solicitările comercianților în defavoarea fermierilor. Redăm integral, mai jos, comunicatul Alianței.

    ”Alianța pentru Agricultură și Cooperare își manifestă profunda dezamăgire față de acțiunile de blocare și tergiversare venite din partea ARCPA, atât în public, cât și prin presiunea exercitată asupra autorităților naționale și europene.

    În proiectul de ordonanță de urgență s-a ținut cont de solicitările acestora în defavoarea fermierilor și se precizează foarte clar că:

    – prevederile OUG se aplică pe tot lanțul comercial, inclusiv comercianților;
    – se limitează numărul de beneficiari prin condițiile de eligibilitate, prin care se spune clar că se poate declara starea de calamitate, doar dacă mai mult de 50% din suprafața cultivate este afectată, corelat cu % de daună din procesele verbale de constatare înregistrate la culturile agricole;
    – intră în vigoare la 30 de zile după publicarea în Monitorul Oficial.

    Aceste aspecte, realizabile pentru toate părților contractante au rolul de a crea un echilibru în piață, fiind cuprinse în proiectul de ordonanță postat în consultare publică pe 23 octombrie 2020 și este foarte important să fie publicat în regim de urgență pentru a avea și în viitor fermieri în România.

    ”Partenerii” fermierilor arată o totală lipsă de fairplay, inițial susținând că prevederile OUG nu se aplică tuturor actorilor pe lanțul comercial, deși în versiunea actuală această prevedere este menționată fără echivoc observăm în continuare opozabilitatea acestora.

    Fermierii se află la acest moment într-un blocaj total. Vorbim de necesitatea unei OUG privind starea de calamitate ca urmare a secetei pedologice din anul 2020, fenomen extern voinței fermierilor, exceptional și insurmontabil. Pentru că într-o astfel de situație, excepțională Guvernul trebuie să fie cel care reglementează printr-un cadru legal situația.
    ”Soluțiile” propuse de ARCPA, o știu și aceștia că nu se pot implementa în câteva zile, fiind proiecte strategice de durată, la care se lucrează, iar simpla enumerare a acestora ca soluții care trebuiesc implementate înainte de aprobarea OUG, nu fac decât să tergiverseze adoptarea unei soluții reale.

    Avem convingerea cu toții, părțile implicate, Guvernul și publicul larg, că nu se poate implementa până la sfârșitul anului toate ”soluțiile” propuse, respectiv:
    – ”asigurările agricole pentru toate tipurile de culturi, acoperind majoritatea situațiilor neprevăzute, la prețuri similare celor din alte state europene;
    – micro și macro – creditarea comercială cu garanții de stat;
    – fondul mutual agricol funcțional;
    – reabilitarea sistemului național de irigații”, se menționează în comunicatul transmis Agrointeligența-AGROINTEL.RO, Alianța pentru Agricultură și Cooperare.

    Totodată, Alianța pentru Agricultură și Cooperare specifică faptul că lucrează alături de specialiști, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), pentru a dezvolta și implementa începând cu anul 2021, un Program Național de Management Integrat și Control în Vederea Gestionării Riscurilor în Agricultură, astfel încât fermierii să nu mai ajungă în astfel de situații pe viitor și să se prevină eventuale ”blocaje’’ preconizate de ARCPA.

    ”În această perioadă, fermierii sunt amenințați și executați silit, deși încearcă să justifice starea de calamitate a culturilor asimilată forței majore și să negocieze cu furnizorii de inputuri și traderii de cereale pentru rescadențarea obligațiilor, cu dobânzi mărite, cu ferma îndatorată, aproape pierdută, din motive neimputabile lor.

    În același timp, unii comercianți nu fac altceva decât să tragă de timp și să tergiverseze apariția OUG, pentru a se depăși perioada până la care trebuia livrată producția, încep să transmită facturi cu penalități de neonorare a contractelor sau profit nerealizat de până la 50% din valoarea mărfii, fără a accepta o prelungire a contractului pentru cantitatea calamitată pentru livrare din recolta viitoare, achiziția unor inputuri cu un discount mai mic pentru acoperirea costurilor sau o împărțire a costurilor între partenerii contractuali.

    Nimeni nu urmărește exonerarea totală, perturbarea fluxurilor de aprovizionare cu inputuri, sau a celor de livrari recolte.
    Ne dorim o piață agricolă corect reglementată care să țină cont de realitățile din teren. Reglementată, nu speculată !!!
    Avem nevoie de soluții urgente, iar această OUG va reglementa rezonabil cazurile de IMPOSIBILITATE de executare contractuală.
    Proiectul de act normativ revizuit este un proiect echilibrat, care urmărește să dea o șansă mică fermierilor pe viitor, să negocieze cu partenerii, iar primul semn de menținere a încrederii între ”partenerii” din lanțul comercial, îl reprezintă acceptarea și de către ARCPA a acestei OUG, în egală măsură cu fermierii. Odată cu trecerea timpului se acumulează tensiunile și nemulțumirile care vor avea efecte incontrolabile.

    Solicităm conducerii MADR și Guvernului să aprobe în regim de urgență acest proiect de ordonanță, echitabil”, se arată în documentul semnat în numele Alianței pentru Agricultură și Cooperare de: Federația Națională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe din România – ”PRO AGRO”; Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – ”LAPAR”; Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – ”UNCSV”; Asociația Producătorilor de Porumb din România – ”APPR”.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal

    Ultimele știri

    Agricultura UE are un nou comisar. Christophe Hansen a fost votat ”la pachet” cu noua echipă Von der Leyen Pășuni, terenuri, utilaje agricole și o fabrică de lapte – scoase la licitație de Fisc Marian Șamit: ”Porumbul la irigat este cultura cea mai rentabilă dintr-o fermă”