• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PLĂȚI MĂSURA 21. Ajutorul de 7.000 euro/fermă va fi virat în perioada 25 noiembrie -10 decembrie!

    Roxana Dobre -

    Vin banii așteptați de toți fermierii, atât pentru sectorul vegetal cât și cel zootehnic. George Scarlat, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), a anunțat  în cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o duminică, 8 noiembrie, în județul Galați că plata pentru Măsura 21, care prevede o sumă forfetară de maxim 7.000 euro/fermă, va fi făcută până pe data de 10 decembrie. Anterior, ministrul agriculturii, Adrian Oros, anunțase că plățile pentru aceste scheme încep din 25 noiembrie!

    ”(…) Am reușit să bugetăm cu 150 de milioane euro Măsura 21, schemă ce vine în sprijinul fermierilor mici. Vorbim de o alocare de maxim 7.000 euro/beneficiar. De câteva zile s-a închis campania pentru aceste cereri și sper ca APIA să facă analiza tuturor cererilor și să reușim ca până pe data de 10 decembrie să facem aceste plăți”, a punctat Scarlat.

    Adrian Oros anunțat anterior că plățile încep pentru toate schemele din 25 noiembrie

    Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat joi – 5 noiembrie, într-o conferință de presă, că cererile depuse pentru Măsura 21 vor  fi autorizate la plată începând cu 25 noiembrie. MADR a alocat suma de 150 milioane euro, finanțare europeană, pentru fermele care dețin bovine, între 5 și 90 de capete, ovine/caprine și sectorul vegetal respectiv: legume și pomi fructiferi.

    Potrivit unui grafic prezentat de MADR, în cadrul Măsurii 21 au fost depuse 122.986 de fermieri unici dintre care: sectorul bovine – 44.960 de cereri, sectorul ovine/caprine: 40.067 de cereri și sectorul legume/fructe și cartofi – 46.451 de cereri.

    ”Am încercat să compensăm financiar și pierderile suferite de fermieri din diverse domenii de activitate și din sectorul zootehnic și cel vegetal. Pierderile cauzate de evoluția pandemiei. Și am făcut-o și din bugetul național, și am făcut-o și din bani europeni – 150 de milioane euro. Atât a permis Comisia să utilizăm din bani europeni care au rămas în perioada 2014-2020 neutilizați din măsuri care nu au fost accesate. Maxim 2 la sută din total  Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), 2 la sută erau 160 de milioane, noi până acum am identificat 150 de milioane și am făcut acele scheme pe care le-am notificat Comisiei pentru a face plățile.  Plățile vor începe efectiv pentru toate schemele începând din 25 noiembrie”, a spus Oros în cadrul unei conferințe-bilanț care a avut loc, joi 5 noiembrie la sediul MADR.

    Iată care sunt schemele pentru care se fac plăți pentru Măsura 21:

    Ajutorul de maxim 7.000 euro pe ferma bovine

    Pentru fermierii care dețin între 5 și 90 capete de bovine se fac plăți prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, respectiv Măsura 21 – Măsura specifică de acordare a unui sprijin temporar cu caracter excepțional în cadrul FEADR ca răspuns la epidemia Covid 19, prin care se acordă fonduri fermierilor din sectorul zootehnic respectiv sectorul bovin (inclusiv bubaline), în vederea reluării fluxului tehnologic normal al fermei și menținerea viabilității acestora.

    Beneficiarilor li s-a cerut să fie fermieri activi conform definiției din Regulamentul Uniunii Europene nr. 1307/2013, respectiv a legislației naționale și să fie înregistrat la APIA cu cerere unică de plată pentru anul 2020. Mai mult, fermierii trebuie să dețină minimum 5 UVM femele adulte din specia bovine, înregistrate în RNE, cu condiția de a avea înscrise minim 5 UVM (Unitate Vită Mare) femele adulte din specia bovine pe exploatație cu cod ANSVSA. Fiecare femelă adultă din specia bovine pentru care se solicită sprijin trebuie să aibă vârsta de minimum 24 luni la data de 1 iulie 2020.

    Ajutorul per beneficiar va fi de maxim 7.000  de euro și poate fi acordat în funcție de dimensiunea exploatației, astfel:

    Ajutorul de maxim 2.500 euro pe ferma ovine sau caprine

    Pentru crescătorii de ovine/caprine pragul minim a fost de 50 capete femele adulte din specia ovine sau minimum 50 capete femele adulte caprine, înregistrate în RNE, la data de 1.07.2020, pe unitate de producție / exploatație cu cod ANSVSA. Fiecare femelă adultă din specia ovine sau caprine pentru care se solicită sprijin temporar cu caracter excepțional, trebuie să fi avut vârsta de minimum 12 luni la data de 1 iulie 2020.

    Exemplu: Dacă în exploatația cu cod ANSVSA figurează înregistrate la data de 1.07.2020 50 de capete femele adulte din specia ovine și 30 de capete fermele adulte din specia caprine, sprijinul temporar cu caracter excepțional se va acorda doar pentru 50 capete ovine (nu pot fi cumulate efective de oi și capre  din una sau 2  exploatații să rezulte minimul de 50 capete).

    Sprijinul pentru sectorul ovine sau caprine/exploatație în funcție de numărul total de ovine și caprine eligibile este:

    Ajutorul de maxim 5.000 euro pentru sectorul legume/fructe

    Pentru sectorul vegetal solicitantul trebuia să fi depus cerere unică de plată în campania 2020, pentru una sau mai multe culturi aferente următoarelor coduri de cultură (APIA):

    Au putut beneficia de sprijin temporar cu caracter excepțional în sectorul legume-fructe cultivate în spații protejate (sere și solarii) legumicultorii care:

    Pentru beneficia de sprijin temporar cu caracter excepțional în sectorul legume-fructe și cartofi cultivate în câmp:

    De specificat că legumicultorii pot beneficia de sprijin temporar cu caracter exceptional în sectorul legume-fructe și cartofi, atât pentru legume cultivate în câmp, fructe și cartofi cât și pentru legume, fructe cultivate în spații protejate (sere și solarii). Pentru a beneficia de sprijin temporar cu caracter exceptional în sectorul legume-fructe și cartofi, solicitantul trebuie să exploateze un teren agricol cu o suprafață de cel puțin 1 ha, în conformitate cu datele înscrise în cererea unică de plată 2020.

    Valoarea sprijinului pentru sectorul legume, fructe şi cartofi/exploatație în funcție de suprafața eligibilă este:

    1. a) legume cultivate în câmp, fructe și cartofi
    1. b) legume, fructe cultivate în spații protejate (sere și solarii)

    Conform Ghidului Măsurii 21, publicat de APIA, termenul maxim până la care statul membru poate plăti suma forfetară este de 30 iunie 2021, pe baza unei cereri de sprijin aprobată de autoritatea competentă până la 31 decembrie 2020.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Mega-focar de Pesta Micilor Rumegătoare în Bulgaria. Oierii au ascuns boala timp de 2 săptămâni Legume și fructe care se recoltează în luna noiembrie La aniversarea primilor 7 ani de activitate, Franciza RO concept OSCAR ajunge la 90 de benzinării