• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Săteni terorizați de un crescător care își paște animalele în culturile oamenilor și în cimitir!

    Ramona Dascălu -

    Săteni terorizați de un crescător de animale care nu respectă niciun fel de regulă în localitatea în care trăiește! Se întâmplă în satul Pruni din comuna Bobâlna, din județul Cluj, unde Marian Cismaș, un crescător de oi, vaci și porci, venit din județul Mureș în urmă cu câțiva ani, pășunează abuziv terenurile localnicilor. Problema a fost adusă în atenția Agrointeligența-AGROINTEL.RO de către mai mulți oameni din sat, care ajunși la capătul puterilor, s-au unit și au semnat o petiție pe care au trimis-o Consiliului Județean Cluj, după ce în urma nenumăratelor plângeri făcute către autoritățile locale, situația nu s-a rezolvat. Se pare însă că nici așa localnicii din satul Pruni nu s-au văzut cu problema rezolvată întrucât instituțiile își trimit adrese peste adrese de la una la alta, în timp ce porcii crescătorului cu pricina stau în continuare liberi prin sat și prin culturile oamenilor.

    Petiția trimisă către Consiliul Județean Cluj și Instituția Prefectului, a fost semnată de Maria Marian, Cristian Dorin Morar, Radu Itu, Cristian Muncelean, Cornel Ciubancan, Elisabeta Sorosan, Ilie Suarasan Loredana Andreea Baguț, Victor Dolha, localnici din satul Pruni, comuna Bobâlna, județul Cluj.

    Localnicii din Pruni nu sunt însă la prima acțiune de acest fel. Până acum, ei au trimis petiții și către ANSVSA,  în care au evidentiat mai multe aspecte ilegale în legătură cu crescătorul de animale, în speranța ca măcar de la nivel județean să se sesizeze cineva și să îl determine pe acesta într-un fel sau altul să respecte proprietățile lor. La sfârșitul anului 2019 un grup de cetățeni au reclamat la ANSVSA faptul că individul își lasă porcii liberi prin tot satul, pe toate dealurile, și pădurile, distrugându-le astfel terenurilor, dar și  încălcând clar legislația care le interzice crescătorilor să-și lase porcii liberi.

    Porcii crescătorului umblă liberi chiar și prin cimitirul satului

    Drept răspuns, ANSVSA a transmis pe linie ierarhică petiția până la medicul veterinar din Bobâlna, care l-a anunțat pe proprietarul animalelor că va avea control, astfel că acesta și-a închis porcii și i-a crotaliat, iar la data controlului acesta a fost găsit în regulă, iar ulterior controlului acesta a lăsat iar porcii liberi, cum sunt și în ziua de astăzi. Localnicii se declară revoltați de faptul că toate autoritățile sunt la curent cu acest lucru însă se pare că nu consideră asta un pericol, mai ales față de ceilalți crescători de porci din localitate care ar putea fi afectați.

    De data aceasta, în data de 11 noiembrie, un grup mai mare de cetățeni au reclamat din nou către DSVSA prin Instituția Prefectului printre multe alte probleme, faptul că respectivul crescător își lasă în continuare turma de porci liberi, însă nici pană la această dată, 26 noiembrie, ei nu au primit niciun răspuns de la DSVSA și porcii crescătorului sunt în continuare liberi prin tot satul. În schimb, cei de la DSVSA au trimis o adresă către primărie, primărie care este de o bună perioadă de timp cu această situație care se petrece în satul Pruneni.

    Localnicii sunt disperați și nu știu ce să mai facă când văd că autoritățile nu iau măsuri concrete

    Cei din sat spun că individul ar merita mai mult decât o simplă amendă de care este mai mult decât evident că nu se teme. ”Legat de pagubele create pe terenurile cultivate după cum cunoasteți și dvs. nu prea există legi care să fie aplicate direct, fără instanțe de judecată, iar țăranul cu câțiva ari de teren nu îsi permite să plătească în instanță o expertiză și un onorariu unui avocat, iar singura amendă pe care i-o dă poliția este cea de 500 lei pentru nesupravegherea animalelor, care plătită în 15 zile ajunge la jumătate din minim, adica la 250 lei, lucru care pe el nu l-a afectat și nici nu îl va afecta”, susțin aceștia.

    Pomi distrusi de animalele care umblă libere prin sat
    Potrivit oamenilor din satul Pruni, crescătorul care le creează necazuri are închiriată pășunea comunală cu suma de 400lei/ha. Mai mult de atât, localnicii au fost dispuși să-i permită acestuia să pășuneze și pe terenurile lor necultivate, cu condiția să nu intre cu animalele în culturi și să le distrugă. Acesta însă în loc sa aprecieze că practic are acces să pășuneze gratis vreo câteva zeci sau sute de hectare, nici măcar nu s-a deranjat să aibă grijă ca animalele sale să nu intre pe terenurile cultivate astfel că oile, vacile și porcii săi merg nestingheriți pe unde vor.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale