Silvicultorii cer ca pădurile să revină în administrarea Ministerului Agriculturii: ”Doamna Lucia Varga ne-a lăsat fără fonduri europene”
agrointeligenta.ro -Proprietarii de păduri din România cer public ca silvicultura să revină în administrarea Ministerului Agriculutrii și Dezvoltării Rurale, după ce, spun ei, ministrul Lucia Varga nu a făcut nici un fel de solicitare și informare pentru ca și proprietarii de păduri să primească subvenții prin noul PNDR.
În urma unei întâlniri avute joia trecută cu ministrul Daniel Constantin, proprietarii de păduri au descoperit că ”doamna Lucia-Ana Varga nu a făcut niciun demers pentru reprezentarea silviculturii în Planul Naţional de Dezvoltare Rurală, iar domnul ministru Daniel Constantin nu a luat în calcul pădurile şi sectorul forestier în viitorul PNDR şi nu a avut informaţii despre priorităţile sectorului. S-a constatat că se impune urgent revenirea domeniului Păduri la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”, anunță Federația Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România – Nostra Silva şi a Forestry & Fordaq.
”La discuții, Daniel Constantin a precizat că Planul Naţional de Dezvoltare Rurală are alocate, în exerciţiul financiar 2014-2020, 7,1 miliarde euro, faţă de 8,1 miliarde euro în perioada 2007-2013, iar banii nu ajung nici pentru agricultură. La această sumă se mai adaugă, din pilonul de plăţi directe pe suprafaţă, încă 10,5 miliarde euro”, se arată într-un comunicat al Federației Proprietarilor de Păduri și Pășuni din România Nostra Silva.
Bani doar pentru perdele forestiere
Din aceste sume, în proiectul PNDR 2014-2020, pentru sectorul silvic au fost alocaţi numai 79 milioane euro, doar pentru împăduriri. ”Realitatea, privind lucrurile obiectiv, este alta: şi aceste sume sunt acordate tot agriculturii, pentru împădurirea terenurilor cu destinaţie agricolă şi crearea perdelelor forestiere, aşadar, practic, sectorul silvic are subvenții zero în proiectul PNDR”, susțin proprietarii de păduri.
”Plecând de la această “realizare”, respectiv că pentru “dezvoltarea” sectorului forestier doamna ministru Lucia-Ana Varga a reuşit să atragă un procent de 0,44% din fondurile acordate dezvoltării rurale – a se citi 0% pentru silvicultură (aspect care arată interesul, implicarea şi influenţa doamnei ministru în Guvernul României) – a început dialogul nostru cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”, se mai arată în comunicat.
Potrivit proprietarilor de păduri, PNDR este un instrument de dezvoltare rurală, nu numai agricolă, iar la nivel european sprijinul pentru domeniul forestier este inclus în PNDR. Sunt foarte multe zone rurale, îndeosebi la munte, în care resursele şi activităţile forestiere sunt singurele activităţi care susţin spaţiul rural sau au o pondere însemnată în economia locală. Pe axa de împăduriri, nu are justificare economică pentru un proprietar de teren agricol să opteze pentru împădurire, atâta timp cât subventia pe teren agricol este între 160-400 euro/ha, iar un teren forestier aduce numai costuri. Tererurile neproductive agricol nu vor fi puse în valoare prin folosinţa silvică în lipsa unor stimulări adecvate pentru proprietari, aceasta fiind şi cauza eşecului măsurii de împăduriri din exerciţiul financiar PNDR anterior”, se explică nemulțumirea silvicultorilor.
În ce priveşte compensaţiile pentru proprietarii de păduri pentru pierderile cauzate prin restricţiile impuse în ariile protejate sau Reţeaua Natura 2000, sumele necesare sunt de minim 420.0000.000 Euro pentru 2014-2020, la un nivel minim de compensare, astfel cum a fost aprobate prin Decizia Comisiei Europene nr. C (2012) 5166 final (60.000.000 Euro/an).
”Domnul Ministru Daniel Constantin a propus stabilirea unei noi întâlniri la începutul lunii ianuarie 2014, în care să se transpună cel puţin următoarele soluţii pentru acordarea unui sprijin pentru sectorul forestier în viitorul PNDR. Se dorește defalcarea cu destinaţie clară a unei sume pentru construcţia de drumuri forestiere, din suma totală de 400 milioane euro pentru accesibilizarea fermelor. Pentru retehnologizarea sectorului de exploatare găsirea unei soluţii de extindere a sumelor pentru dezvoltarea fermelor (o schemă de sprijin de 15.000 euro pentru 10.000 beneficiari, foarte usor accesibilă). Pentru compensarea funcţiilor de protecţie ar putea fi găsite sume din măsurile destinate acum plăţilor pe agromediu (30% din PNDR, adică peste 2 miliarde euro), astfel încat acestea sa nu mai mearga doar catre păşuni şi fâneţe, ci şi către proprietarii de păduri, dar şi să se găsească soluţii pentru celelalte măsuri de dezvoltare rurală destinate proprietarilor de păduri prin Regulamentul (CE) nr. 1698/2005 al Consiliului din 20.09.2005”, mai anunță proprietarii de păduri.
Pericolele care pasc pădurile României în următoarea perioadă nu sunt mici, spun proprietariicare enumeră: ”exploatarea intensivă a pădurilor în această perioadă, întrucât veniturile din masa lemnoasă vor fi singura sursă de supravieţuire a proprietarilor, amplificarea fenomenului tăierilor ilegale și înstrăinarea masivă a terenurilor forestiere, în condiţiile în care fondurile de investiţii au cumpărat deja 400.000 hectare şi au foarte multe oferte de vânare”.