• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ou cu două gălbenușuri. Cum apar și ce semnificație au ouăle cu gălbenuș multiplu

  agrointeligenta.ro -

  Oul cu gălbenuş dublu, adică oul cu două gălbenuşuri, este o raritate. Totuşi, există şanse destul de mari să spargeţi un ou şi să descoperiţi că are două sau chiar trei gălbenuşuri indiferent dacă oul provine din propria gospodărie sau este din comerţ.

  Cum apar ouăle cu gălbenuș dublu

  Apariția gălbenușului dublu la unele ouă are legătură cu modul în care sunt acestea obținute, cu procesul de produție al ouălor în organismul unei găini. Astfel, ouăle cu două gălbenușuri apar atunci când găina ovulează de două ori în succesiune rapidă.

  Găina are un singur ovar funcțional, cel stâng, acolo unde se formează gălbenușul. Doar când găina ajunge la vârsta la care poate depune ouă, începe să se formeze gălbenușul care va ajunge la maturitate și se eliberează în oviduct.

  O găină are nevoie de 26 de ore pentru a produce un ou, iar la o oră de la depunerea oului, un alt gălbenuș este eliberat.

  Există situații în care două sau mai multe gălbenușuri (foarte rar găsim și ouă cu gălbenuș triplu). Gălbenușurile produse în același timp sau la scurt timp unul de altul ajung să fie învelite în aceeași coajă.

  Cum recunoaștem un ou cu gălbenuș dublu

  Ouăle cu două sau trei gălbenușuri sunt mai mari decât un ou obișnuit. Uneori, aceste ouă speciale au coaja mai fragilă, din cauză că au fost obținute din aceeași cantitate de calciu ca un ou de o dimensiune normală.

  În rest, la exterior, ouăle cu gălbenuş dublu nu se deosebesc de ouăle normale. Sunt la fel de uniforme, de culoare obișnuită, neprezentând vreo anomalie care să le facă să iasă în evidență.

  Ce găini fac ouă cu două gălbenușuri

  Sunt câțiva factori care influențează apariția ouălor cu gălbenuș dublu. Acestea sunt prezente mai ales la găinile tinere, cu sistem reproducător imatur, sau la găinile care se află la începutul ciclului de ouat, când organismul ”se reglează” pentru producția de ouă. În mod similar, ouăle cu gălbenuș multiplu pot apărea la finalul ciclului de ouat. Pot fi, de asemenea, o trăsătură ereditară la găinile mai mari.

  Ouăle cu gălbenuș dublu – semn de boală la găini?

  Ouăle cu gălbenuș dublu indică vreo boală a găinii. Probabilitatea de a obține un ou cu gălbenuș multiplu este de 1 la 1.000 și este un lucru normal.

  Ouăle cu gălbenuș dublu – superstiții

  Cel mai frecvent, la români găsirea unui astfel de ou este văzută ca un semn bun, aducător de noroc. Fiind atât de rare, ouăle cu gălbenuș multiplu au dat naștere la o serie de superstiții în credința populară:

  Număr maxim de gălbenușuri într-un ou

  Dacă vorbim despre ouăle cu gălbenuș multiplu, cele mai frecvente sunt gălbenușurile duble. Rar și foarte rar sunt găsite gălbenușuri tripe sau chiar cvadruple. Recordul la numărul de gălbenușuri găsite într-un singur ou este de nouă.

  Pentru că sunt diferite și stârneau diferite reacții, ouăle cu două gălbenușuri au fost mult timp scoase din circuitul de comercializare în fermele care făceau selecția ouălor cu ajutorul luminii. În ultimii ani, pentru că oamenii au înțeles cum se formează aceste ouă, care sunt mai hrănitoare, unii producători au ajuns să pună separat în vânzare ouăle cu două gălbenușuri.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Asociația Forța Fermierilor îi cere Ministrului Agriculturii să organizeze o dezbatere privind situația din zootehnie! O familie de moldoveni mutată la Mureș a transformat o fermă părăsită într-o afacere de succes Apel pentru găsirea ciobanului dat dispărut după ce oile de care se îngrijea au fost găsite înecate

  Ultimele știri

  Alertă emisă de ANM! Avertizare meteo de ninsori și vânt puternic care poate atinge 70 km/h! ”Legumicultorii trebuie să cultive ce le dictează piaţa, nu roşii că aşa a spus Oros sau Daea” Adrian Oros: ”Am obţinut o modificare a datei de referinţă la subvenții, dar ea va începe din 2023”