• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Consiliul Concurenței a câștigat procesul: Firmele de utilaje au manipulat piața și i-au păgubit pe fermierii români

    Roxana Dobre -

    Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis că amenzile uriașe aplicate de Consiliul Concurenței producătorului de utilaje Claas și dealerilor săi sunt legale. După aproape cinci ani de judecată, cei de la Claas au pierdut definitiv procesul prin care contestau sanțiunile pentru înțelegerile făcute pe prețurile utilajelor agricole. Conform unei investigații publicate în 2021 de Agrointeligența – AGROINTEL.RO, principalul scop al acestor înțelegeri neconcurențiale era acela de a menține un preț ridicat pentru mașinile agricole, dar și de a nu aplica discounturi.

    În ianuarie 2021, Consiliul Concurenței anunța că, în urma unei investigații, a aplicat o serie de amenzi producătorilor germani de utilaje Claas și Amazone, dar și dealerilor lor de pe piața locală. Nouă firme care comercializează utilaje pentru fermieri erau înțelese pe prețuri ca să nu se concureze, menținând un preț ridicat pentru fermieri, în special pentru cei care făceau achizițiile cu ajutorul fondurilor europene. Citiți mai multe informații pe acest subiect în articolul: Fermierii români ar fi plătit cu 30% mai mult pentru mașinile agricole! Informații scandaloase din ancheta Consiliului Concurenței!

    Amenzile aplicate ”grupului Claaas” în 2021 de către Consiliul Concurenței totalizau 126,9 milioane de lei și erau aplicate pentru coordonarea comportamentului comercial şi fixarea preţurilor. O parte dintre societățile sancționate au contestat sancţiunea, între acestea  numărându-se și compania-mamă Claas, însă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că acestea au încălcat Legea Concurenţei.

    Consiliul Concurenței a anunțat astăzi, marți – 15 iulie că Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a confirmat definitiv încălcarea Legii Concurenţei de către companiile CLAAS Regional Center Europe și CLAAS Global Sales prin fixarea prețurilor de vânzare pentru produsele marca „Claas”. Decizia ÎCCJ – AICI

    ”CLAAS Regional Center Europe și CLAAS Global Sales sunt două dintre cele nouă companii sancționate de Consiliul Concurenței, în 2020, cu 126,9 milioane lei pentru coordonarea comportamentului comercial și stabilirea prețurilor de vânzare.

    Citiți și: Consiliul Concurenței – amendă uriașă pentru 9 firme care vând utilaje agricole către fermieri!

    Consiliul Concurenței informează că în urma unei investigații, autoritatea de concurență a constatat că cele 9 companii au stabilit împreună prețurile de vânzare ale utilajelor și mașinilor agricole „Claas” și, respectiv, „Amazone”, astfel încât să elimine concurența dintre ele în cadrul proiectelor finanțate din fonduri europene derulate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală.

    Companiile sancționate sunt:

    1. CLAAS GLOBAL SALES GmbH – 65,6 milioane lei
    2. AMAZONE-WERKE H. Dreyer GmbH&Co.KG – 28,7 milioane lei
    3. CLAAS REGIONAL CENTER SOUTH EAST EUROPE S.R.L. – 20,5 milioane lei
    4. SERV CLASS S.R.L. – 4,2 milioane lei
    5. AGROCOMERT HOLDING S.A. – 2,7 milioane lei
    6. PROINVEST S.R.L. – 2,7 milioane lei
    7. PROAGROSERVICE S.R.L. – 1,3 milioane lei
    8. URSA MARE COMPROD S.R.L. – 850.699 lei
    9. TEHNOLAND S.R.L. – 314.046 lei

    CLAAS Regional Center Europe și CLAAS Global Sales au contestat decizia de sancționare, dar atât prima instanță (Curtea de Apel București), cât și Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au respins acțiunea ca fiind neîntemeiată.

    În cazurile Amazonen, Serv Class, ProInvest instanța a dat câștig de cauză, definitiv, autorității de concurență”, a mai arătat Consiliul Concurenței.

    Citiți și: Cazul combinelor „neconcurențiale”: Ce înseamnă să lași briciul pe mâna nepricepuților!

    Companiile Agrocomerț și Ursa Mare ComProd au recunoscut participarea la practica anticoncurențială și au beneficiat de reduceri ale amenzilor și, ca urmare, nu au contestat sancțiunea.

    Tehnoland nu a contestat sancțiunea primită.

    În ceea ce privește compania Proagroservice, Curtea de Apel București a confirmat fapta anticoncurențială și vinovăția companiei, dar a redus amenda. Consiliul Concurenței a formulat recurs care este pe rolul ICCJ”, se arată în comunicatului emis de Consiliul Concurenței.

    Sursa foto: Facebook.com – Claas


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul Doru Enciu își vinde roșiile prin curier în toată țara și în străinătate: ”Folosesc folie cu bule și cutii rezistente” Usturoi mare cât ceapa în ferma lui Valentin Jecu: „Am reușit să vând rapid toată producția” Ferma care recoltează grâul și rapița cu 200 de utilaje agricole

    Ultimele știri

    Consiliul Concurenței a câștigat procesul: Firmele de utilaje au manipulat piața și i-au păgubit pe fermierii români Fermierul Gabriel Corodeanu iese pe piață cu noua recoltă de porumb dulce de Tamași Subvențiile APIA – suspendate! Funcționarii APIA și AFIR au protestat la Guvern unde liderii sindicali nu au fost primiți la discuții