• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Apelul unui șef APIA către fermierii care vor subvenții

    Roxana Dobre -

    Un șef al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a făcut un apel către beneficiarii de subvenții care depun in această perioadă cererea de plată pentru campania APIA 2024. Fermierii sunt sfătuiți să respecte programările făcute de funcționari și să se asigure că se încadrează în termenul-limită de 7 iunie astfel pierd banii pe suprafață sau cap de animal pentru acest an.

    Campania de subvenții pentru anul 2024 a început oficial de joi, 4 aprilie, și se va derula până la 7 iunie, inclusiv. Directorul APIA Bihor, Ioan Sorin Roman a făcut în cadrul unei conferințe de presă un apel la fermieri să respecte programările stabilite de funcționari astfel încât să se încadreze în cele circa două luni de campanie și să ia în considerare că perioada de depune cu penalizări a fost eliminată în acest an astfel că după data limită de 7 iunie cererea nu se mai poate depune la APIA.

    Citiți și: Start subvenții APIA 2024. Pași de urmat pentru fermieri

    Directorul APIA Bihor, Ioan Sorin Roman (foto: bihon.ro)

    Programările nerespectate se reportează pe a doua zi sau pe ultima săptămână din campanie

    Directorul APIA Bihor, Ioan Sorin Roman a avertizat fermierii care vor să beneficieze de subvenții în campania 2024 că în acest an termenul pentru depunerea cererii de plată este mai scurt de aceea aceștia trebuie să respecte programările.

    ”Perioada de preluare a cererilor este mai scurtă cu o lună, între 4 aprilie şi 7 iunie. În plus, nu va mai exista, ca în alţi ani, acel interval de 15 zile în care cererile puteau fi depuse cu o penalizare de 1% pe zi din valoarea subvenției. Termenul a fost scurtat pe fondul birocraţiei europene, care a prelungit discuţiile pe tema condiţiilor în care se pot acorda aceste subvenţii, cum ar fi obligativitatea rotaţiei periodice a culturilor, condiţiile de folosire a îngrăşămintelor chimice, păstrarea unor suprafeţe necultivate pentru odihna terenului şi altele. Este important ca fermierii bihoreni să respecte perioada de depunere a cererilor, pentru că altfel vor rămâne fără subvenţie. Vă dau ca și exemplu centrul local Aleșd, unde anul trecut au fost depuse 6.052 de cereri. În acest centru local avem 10 funcționari, asta înseamnă că au fost 605 beneficiari/persoană în acea campanie. Dacă împărțim cele 43 de zile lucrătoare pe care le-am calculat noi până în data de 7 iunie, ar reveni 14 beneficiari pe zi/funcționar. Este foarte important ca beneficiarii să-și respecte programarea, pentru că dacă zilnic, cel puțin un beneficiar își amână programarea, riscăm să ajungem la începutul lunii iunie cu foarte multe dosare nepreluate și riscăm să blocăm inclusiv sistemul“, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, directorul APIA Bihor, Ioan Sorin Roman, conform ebihoreanul.ro.

    Directorul i-a îndemnat pe fermieri să respecte programarea pe care funcționarii APIA o anunță telefonic sau prin liste afișate la primării, pentru a evita aglomeraţia sau chiar a risca să rămână fără subvenții. Fermierii trebuie să ia în calcul și zilele libere pe care bugetarii le au de la 1 mai, Ziua Muncii și Sărbătorile Pascale.

    „Dacă un solicitant nu poate veni când este programat, dosarul lui se reportează pe a doua zi sau pe ultima săptămână, şi atunci riscăm ca la începutul lui iunie să ajungem cu multe dosare nepreluate, sistemul electronic să nu suporte presiunea şi să nu poată fi procesate”, a avertizat Roman.

    Acesta a completat că funcționarii APIA au luat deja legătura și au fost în aproape toate UAT-urile din județ, și contează mult și pe sprijinul primăriilor și pe cel al primarilor. ”Sper să nu fie o problemă faptul că această campanie se va suprapune cu campania electorală“, a declarat directorul APIA Bihor, Ioan Sorin Roman.

    Citiți și: Document util: Cererea-tip care trebuie depusă la APIA pentru subvenții!

    Potrivit șefului APIA Bihor, valoarea sprijinului financiar de care poate beneficia un agricultor depinde în funcţie de suprafaţa de teren deţinută, felul exploataţiei agricole, specificul culturii, numărul de animale deţinute şi altele.

    Acesta a explicat și care sunt pașii care trebuie respectați de fermieri pentru depunerea cererii de plată în campania 2024. Într-un prim pas, fermierii vor trebui să se adreseze Serviciului Agricol din cadrul primăriei de care aparţin și să solicite adeverința care atestă că terenul se află la dispoziția lor, dacă suprafața nu este cadastrată.  „Oamenii vor trebui să meargă la primării, să verifice în registrul agricol numărul de animale şi suprafaţa de teren cu care sunt înregistraţi, iar funcţionarul va trebui să le elibereze o adeverinţă”, a explicat Ioan Sorin Roman.

    În baza adeverinţei, fermierii îşi vor verifica online în aplicația IPA Online sau cu ajutorul funcţionarilor, parcelele deţinute în evidenţa digitală a APIA. „Când fermierul vine la noi, funcţionarii fac doar controlul administrativ. Aceştia au de dat bife, verifică dacă este acelaşi cont bancar şi cererea poate fi închisă”, a explicat directorul. De precizat că similar ca în anii trecuți cererea de plată nu este eligibilă dacă nu este semnată fizic sau electronic de către beneficiar de aceea fermierii trebuie să se asigure că au respectat acest ultim pas.

    La fel ca și în anii trecuți, fermierii cu până în 50 ha depun cererea unică la centrele locale ale APIA, iar cei ce depășesc 50 ha depun cererea la centrele județene.


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till