• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Protejarea pomilor de îngheț cu apă. ”Înghețarea” forțată a ramurilor dă rezultate în livezi

    Roxana Dobre -

    Protejarea de îngheț a pomilor fructiferi cu ajutorul apei este o metodă testată în această perioadă de mulți pomicultori români. Tehnica ”ploii artificiale” pe temperaturi negative necesită pricepere și un moment perfect pentru aplicare în livadă.

    Pe grupurile de specialitate, gospodarii împărtășesc cu prietenii virtuali metodele pe care le folosesc și care au dat rezultate în anii trecuți și în acest an sunt repetate. O metodă amintită de mulți pomicultori, poate fi folosită atât pentru grădinile mici dar și la livezile intensive, este ”ploaie artificială”.

    Pomicultorul Ionescu Corneliu a împărtășit colegilor de pe Grupul de Facebook ”Totul despre pomii fructiferi” cum protejează pomii de temperaturile negative care sunt anunțate în aceste zile.

    ”Încerc sa îi protejez de îngheț cu microaspersie, să vedem dacă funcționează. Mai sunt anunțate încă 2 nopți cu temperaturi negative!”, a transmis acesta.

    Metoda anti-îngheț cu apă, populară în rândul pomicultorilor

    Postarea pomicultorului Ionescu Claudiu a strâns rapid o serie de păreri ”pro” acestei metode iar majoritatea gospodarilor au opinat că au folosit în anii trecuți ”ploaia artificială” iar pomii au trecut cu bine peste episodul de îngheț.

    ”Eu am udat cu furtunul un cireș doar pe jumătate, anul trecut, pe partea udată au scăpat toate florile, pe partea neudată jumătate”, a spus și Marian Iancu.

    ”Protecția potriva înghețului pentru perioada cu temperaturi negative se bazează pe una dintre proprietățile excepționale ale apei, și anume că la zero grade Celsius, trecerea din stare lichida în stare de gheață are loc prin transferul unei importante cantități de energie, în ultima instanță de căldură. Protecția florilor se realizează prin faptul că dacă în jurul florilor exista o atmosferă bogata în apă lichidă, care se va depune ca gheață peste cea care învelește florile menținând temperatura în jurul de zero grade Celsius. Lipsa apei în vecinătatea gheții care se formează pe floare va lăsa temperaturile să coboare necontrolat. Aspersoarele asigură prezența continuă a apei în zona florilor, reduce posibilitatea ca temperatura să coboare sub minus 1,5 grade Celsius, limita la care majoritatea florilor sunt vulnerabile la îngheț. Extrapolând, la nivelul Terrei, pe acest fenomen sensibil al înghețului și dezghețului se datorează perpetuarea vieții în multe locuri”, a punctat și Constantin Duma, un alt pomicultor. 

    ”La marile livezi se practică intens, personal cred că ați făcut bine”, a adăugat Petru Chivari.

    ”Am făcut asta în Germania la cireși. În nopțile cu grade minus, aspersoarele mergeau în permanență, dar cu debit de apă mai mare. Nu cred că ar fi trebuit să se depună atâta gheața, cred ca trebuie pulverizat un debit mai mare de apă”, a sugerat alt pomicultor.

    Cum protejăm pomii de înghețul târziu cu ajutorul apei

    De precizat că pentru această metodă este nevoie de aspersoare care să pulverizeze apa în atmosferă. Aceasta ridică temperatura aerului cu 2-4°C. Irigaţia prin aspersiune se declanşează cu câteva minute înainte de apariţia îngheţului, după ce urmăriți buletinul meteo pentru zona unde aveți livada.

    Mai departe, stratul de gheaţă, care se va forma pe ramuri și muguri, devine un strat izolator, care împiedică răcirea aceastora, menţinând în acelaşi timp la exterior temperatura foarte apropiată de 0°C. Instalaţiile de aspersoare sunt rentabile când pot fi folosite ulterior la udarea pomilor şi aplicarea îngrăşămintelor.

    Metoda ”ploaie artificială”. Condiții obligatorii!

    Reușita combaterii înghețului cu ajutorul aspersiunii este condiționată de: pulverizarea foarte fină a apei, uniformitatea distribuirii ei și continuitatea pulverizării pe toată perioada înghețului. Instalația de aspersiune se pune în funcțiune în momentul când temperatura aerului la înălțimea de 1,5 m deasupra solului a atins valoarea de 0 grade C cu tendința de scădere.

    Stropirea se oprește atunci când temperatura aerului s-a ridicat la 1 grad C și are tendința de creștere și gheața s-a topit.

    Despre alte metode pentru protejarea pomilor de îngheț, dacă nu aveți posibilitatea folosirii acestei tehnologii, citiți aici: 7 METODE pentru PROTEJAREA POMILOR FRUCTIFERI de ÎNGHEȚURILE TÂRZII DE PRIMĂVARĂ!

    Reamintim că speciile cele mai sensibile la îngheț sunt și cele care înfloresc primele primăvara, și anume caișii, piersicii, nectarinii, migdalii și mai departe cireșii, merii, perii sau prunii.

    Despre acest subiect citiți aici: Rezistența pomilor la îngheț – temperaturile minime la care speciile pomicole încep să aibă probleme


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”