Calendar controale în ferme 2021: Când și cum vor fi verificați fermierii de inspectorii ITM
Ramona Dascălu -Calendarul acțiunilor de control în ferme în 2021. Inspectoratele Teritoriale de Muncă vor realiza și anul viitor, ca în fiecare an, acțiuni de verificare care vizează în mare parte munca nedeclarată, înregistrările din Revisal, regulile de sănătate și securitate în muncă (SSM), dar și aplicarea unor reguli speciale, în contextul pandemie de COVID-19.
Calendarul acțiunilor de control defășurate de Inspectoratele Teritoriale de Muncă (ITM) în 2021
Controale în ferme 2021: Primul trimestru, perioada ianuarie – martie:
- Campanie naţională de verificare a modului de respectare a cerinţelor minime de SSM la lucrările din domeniul construcţiilor. Sunt vizate de controale firmele cu codurile CAEN 41, 42 și 43. Campania se extinde pe tot parcursul anului 2020.
- Acțiuni de control privind prevenirea expunerii lucrătorilor la riscul de infectare cu noul coronavirus. Acestea se vor desfășura, de asemenea, pe tot parcursul anului.
- Campanie privind verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea, modificarea, suspendarea și executarea contractelor individuale de muncă de către angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul – activităţi de poștă și de curier – cod CAEN 53. Aceeași campanie vizează și angajatorii care desfășoară activităţi ca servicii externe de prevenire și protecţie – cod CAEN 7490B. Trebuie subliniat că și această campanie se va desfășura pe tot parcursul anului.
- Acțiune de monitorizare privind riscurile existente la locurile de muncă din microîntreprinderi (1 – 9 lucrători), desfășurată pe tot parcursul anului viitor.
- Acţiune de informare și conștientizare cu privire la modul în care se derulează activitatea de înregistrare a zilierilor în registrul electronic, în contextul în care anul acesta a apărut în legislație Registrul electronic al zilierilor. În ceea ce privește această acțiune care se va desfășura pe tot parcursul anului 2021, inspectorii vor să facă inițial sesiuni de informare și să acorde suport teoretic și practic la sediile ITM.
- Campanie națională pentru verificarea modului de aplicare a prevederilor legale privind munca la domiciliu, telemunca, decalarea programului de lucru de către angajatorii cu un număr mai mare de 50 de salariaţi. Această acțiune se va derula și în cel de-al doilea trimestru al anului 2021, scrie avocatnet.ro.
- Acțiune de verificare a modului de identificare a riscurilor care provoacă afecţiuni musculo-scheletice, precum și a măsurilor luate de angajatori în vederea prevenirii acestora – vorbim de continuarea controalelor în cadrul unei campanii internaționale ce se desfășoară pe perioada 2020-2022. Aceasta se va desfășura în primele trei trimestre ale anului viitor.
Controale în ferme 2021: Al doilea trimestru, perioada aprilie – iunie:
- Acţiune de verificare a modului în care angajatorii au îndeplinit măsurile pentru normalizarea condiţiilor de muncă la locurile de muncă încadrate în condiţii deosebite. Aceasta se va desfășura și în trimestrul al treilea. Potrivit Legii nr. 13/2019, avizele de încadrare la condiții deosebite mai sunt valabile doar până în septembrie 2021, dată până la care firmele trebuie să normalizeze condițiile de muncă ale angajaților cu pricina. Inspectorii vor să verifice dacă firmele s-au achitat de această obligație.
- Toate campaniile și acțiunile în derulare, începute în ianuarie.
Controale în ferme 2021: Al treilea trimestru, perioada iulie-septembrie:
- Campanie privind verificarea modului de respectare de către angajatori a prevederilor Legii zilierilorși normelor sale de aplicare.
- Acțiune de identificare și combatere a cazurilor de muncă nedeclarată în domeniul prestărilor de servicii. Această acțiune se va desfășura și în trimestrul patru.
Controale în ferme 2021: Al patrulea trimestru, perioada octombrie – decembrie:
- Acțiune de control pentru verificarea modului în care se respectă prevederile legale la comercializarea articolelor pirotehnice.
Campanii și acțiuni care se vor desfășura pe tot parcursul anului viitor:
- Campanie privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată în domenii susceptibile utilizării frecvente a acesteia: construcţii, protecţie și pază, service auto, depozite, comerţ – lanţurile de aprovizionare (încărcare-descărcare), notariate, birou avocatură și de arhitectură.
- Campanie naţională pentru verificarea respectării prevederilor legale cu privire la condiţiile de funcţionare și procedura de înregistrarea agenţilor de plasare forţă de muncă în străinătate.
- Campanie naţională pentru verificarea modului de respectare a dispoziţiilor legale în domeniul relaţiilor de muncă de către agenţii de muncă temporară/ utilizatorii salariaţilor temporari. Inspectorii și-au propus să verifice firmele cu activitate principală în acest domeniu – cod CAEN 7820 – în privința respectării prevederilor referitoare la contractele de punere la dispoziție, contractele de muncă temporară și registrul general de evidență a salariaților.
- Acţiune de control privind obligaţiile angajatorilor de a implementa măsurile necesare pentru asigurarea securităţii și protecţia lucrătorilor care își desfășoară activitatea la locurile de muncă din industria extractivă de suprafaţă, diviziunile CAEN 05, 07, 08.
- Acţiune de control pentru verificarea modului în care se respectă prevederile legale de securitate și sănătate în muncă latransportatorii rutieri și la beneficiarii serviciilor de transport rutier.
- Acţiune de informare și verificare a modului în care angajatorii respectă prevederile art.129 din Legea nr.62/2011 a dialogului social. Se verifică cine nu are contract colectiv de muncă deși are peste 21 de salariați.
- Acțiune de informare și verificare a angajatorilor cu privire la Revisal.