Campionii ieșeni ai fondurilor europene: Cea mai mare finanțare, 3 milioane de euro
agrointeligenta.ro -Fondurile europene accesate prin intermediul programelor ce urmăresc dezvoltarea rurală în cadrul primei etape de finanţare 2007 – 2013 au ajuns în conturile a nu mai puţin de 762 de beneficiari privaţi din judeţ. În toată această perioadă, Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Iaşi a împărţit către societăţile beneficiare peste 87,9 milioane euro nerambursabile. Dacă adăugăm şi partea de cofinanţare, adică sumele pe care antreprenorii trebuiau să la aibă în conturi pentru a primi finanţare, rezultă o valoare totală a proiectelor impresionantă la prima vedere: 147,1 milioane euro. Unde s-au dus aceşti bani?
Primul loc: o fabrică de biscuiți
Cel mai mare proiect finanţat din fonduri europene la Iaşi prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală sau Sapard a fost implementat de către un tânăr de 27 de ani, Andrei Alexandru, în asociere cu firma Velpitar SA, prin firma Velrom cu sediul în Târgovişte. Beneficiarul a primit o finanţare de trei milioane euro pe data de 26 ianuarie 2012 pentru a construi în zonă o fabrică de biscuiţi, şi a trebuit să constribuie cu 50% din investiţie, respectiv alte 3 milioane euro.
Societatea are ca domeniu de activitatea fabricarea pâinii, prăjiturilor şi a produselor proaspete de patiserie, şi a terminat anul 2012 cu un profit de circa 600.000 lei, la o cifră de afaceri de 18,4 milioane lei.
Investiţia s-a aflat în verificări din partea inspectorilor APDRP, deoarece a primit finanţarea în condiţiile în care se afla în dizolvare la data aprobării.
Locul doi: unitate de producere a biodiselului
A doua investiţie ca valoare din judeţ aparţine firmei Bio Energy Corporation din judeţul Giurgiu, care a primit aproximativ trei milioane euro pentru înfiinţarea unei unităţi de producere a biodieselului în judeţul Iaşi, prin schema de ajutor de stat nr. N578/2009, aferentă Măsurii 123. Amplasamentul investiţiei este, potrivit cererii dela Agenţia de Mediu, extravilanul satului Popeşti, comuna Popeşti. Pentru a primi suma contractată în octombrie 2011, compania a trebuit să asigure o cofinanţare a investiţiei de circa trei milioane euro. Şi modul în care această companie a primit finanţare este oarecum ciudat, având în vedere faptul că în ultimii doi ani a declarat doar un angajat sau niciunul, cifră de afaceri 0 şi pierderi de mii sau zeci de mii de lei. Patronul firmei este un israelian de circa 34 de ani, Sagev Itamar.
Locul trei: depozit de cartofi și fabrică de chipsuri
O situaţie identică se întâlneşte şi la compania de pe locul 3, Arctic Energy, înregistrată în judeţul Prahova, care cu 0 angajaţi şi cifră de afaceri nulă a primit o finanţare de la Iaşi de circa două milioane euro, asigurând şi acţionarii acesteia o cofinanţare de alte două milioane. Patron al firmei este un palestinian, iar obiectivul pentru care a primit finanţarea este construirea unui depozit de cartofi şi a unei linii de producţie a buletelor pentru snacks-uri, la Dumeşti, investiţie demarată în acest an.
Proiectul unui ieşean: abia pe locul patru
Următorul proiect ca valoare a investiţiei îi aparţine ieşeanului Mihai Ţibucanu, care a primit 1,5 milioane euro pentru a-şi înfiinţa în cadrul firmei sale, Agricola ACC, o unitate de stocare şi procesare. Ţibucanu deţine 99,5% din firmă, fiind asociat cu fratele său Constantin, şi a contribuit cu încă 1,5 milioane euro pentru realizarea proiectului. Firma se ocupă de cultivarea cerealelor şi legumelor în comuna Coarnele Caprei, iar anul trecut obţinut un profit net de 33.300 lei cu 9 angajaţi şi a derulat afaceri de 1,7 milioane lei.
Locul cinci: depozit de cereale
O firmă de acelaşi profil din Târgu Frumos a primit o finanţare de 1.450.000 euro pentru un proiect similar, asigurând cealaltă jumătate a investiţiei. Compania Agro-Ilmar, deţinută de Gheorghe Cozma, se ocupă de cultivarea cerealelor în comuna Cucuteni, iar anul trecut a obţinut profit de 550.000 lei cu 11 angajaţi şi a derulat afaceri de peste 2,8 milioane lei.
Locul șase: modernizarea unei ferme cu un angajat
Tot din domeniul agriculturii vine şi următorul beneficiar, cu o finanţare nerambursabilă de 1,43 milioane euro şi o cofinanţare similară. Cătălin Dobre, din comuna Victoria, prin firma sa Ferma Roxana SRL, a primit bani europeni pentru a-şi moderniza ferma agrozootehnică din comună. În ultimii trei ani, Dobre a declarat un singur angajat, a avut afaceri de peste 120.000 lei, iar pierderile au crescut de circa zece ori, până la 730.000 lei.
Locul șapte: sală tehnologizată de muls
Pe aceeaşi dată, 28 decembrie 2009, a primit o finanţare de un milion de euro un alt fermier ieşean, Nicu Burcuş, care deţin o fermă de bovine de lapte în comuna Trifeşti. Fermierul a mai venit cu un milion de euro din propriul buzunar şi şi-a modernizat ferma construind şi o sală de muls tehnologizată. Firma acestuia, Boga Trifeşti SRL, a avut anul trecut afaceri de 4,5 milioane lei cu 11 angajaţi şi a obţinut un profit de peste 40.000 lei.
Locul opt: fermă de porci
Pe locul 8 în top apare din nou ieşeanul Mihai Ţibucanu, care s-a asociat cu doi italieni, Pierluigi Piselli şi Arturo Cancrini, şi a primit 964.000 euro pentru a-şi extinde microferma de porcine pe care o deţine în comuna Focuri. Prin această firmă, la care a declarat 9 angajaţi anul trecut, Ţibucanu a avut afaceri de 8,5 milioane lei, din care şi-a tras un profit de circa 38.000 lei.
Locul nouă: bani pentru utilaje
În topul realizat de „Ziarul de Iaşi” îşi găseşte loc şi unul din cei mai fermieri ai Iaşului, inginerul Aurel Placinschi, prin Societatea Agricolă Ţigănaşi. Printr-un proiect de 1,63 milioane euro, jumătate din sumă provenind din fonduri nerambursabile, Placinschi şi-a achiziţionat maşini şi utilaje agricole.
Locul zece: silozuri
Ultimul loc în clasament este deţinut de firma Vitaplant SRL, deţinută de soţii Constantin şi Mariana Pintilii, care desfăşoară un model de business foarte rentabil din intermedieri în comerţul cu materii prime agricole, animale vii, materii prime textile sau semifabricate. Familia Pintilii a primit de la UE 800.000 de euro, a mai adăugat alţi 800.000 euro din propriul buzunar şi şi-au deschis mai multe spaţii de depozitare pentru cereale în comuna Balş. Cu un număr mediu de 4- 5 angajaţi, Vitaplant a avut în ultimii trei ani o cifră de afaceri de peste zece milioane lei şi a obţinut profituri între 500.000 şi 800.000 lei.
Sursa: Ziarul de Iași