• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Oaia care a fătat cinci miei! Surpriză de ziua unui oier care era să se lase de fermă!

  Angelica Lefter -

  Oaia care a fătat cinci miei, bucuria unui crescător de animale care aproape ce renunțase la oierit. Într-un an 2020 foarte greu, oierul Gavrilă Cozma din comuna Liebling, județul Timiș, s-a gândit că ar fi bine să renunțe la oierit, după ce a rămas fără pășune, și a vândut întreaga turmă de aproape 400 de mioare, un caz despre care Agrointeligența – AGROINTEL.RO, a relatat în vara anului care a trecut.

  CITIȚI AICI: Drama oierului Gavrilă Cozma pe care primarul l-a făcut să-și vândă toate oile!

  Cum gândul de a nu mai crește oi nu i-a dat pace, oierul timișean s-a gândit, în vara aceluiași an, să achiziționeze alte ovine, de data aceasta unele de rasă.

  Deține un efectiv de circa 150 de ovine

  Nu intenționează să mai ajungă la numărul de oi pe care l-a avut în trecut, dar va crește, cel mai probabil, în jur de 150 de oi din trei rase renumite: Assaf, Suffolk și Romanov, după cum a declarat.

  ”Mă ocup cu oi de 30 de ani, dar în mijlocul verii am rămas fără pășune și am fost nevoit să le vând. Am zis că nu mă mai ocup de oi, dar nu mi-am găsit locul în altă parte. După câteva nopți nedormite, am decis să import oi din Spania, din Anglia și din Cehia, mai multe rase de stabulație. Acum am în jur de 150 de oi, nu mă voi extinde mai mult, o să mă rezum la pământurile pe care le am proprietate personală ca pășune”, a spus Gavrilă Cozma pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

  Din cei cinci miei fătați, doar patru au supraviețuit

  Devotamentul și grija față de oile sale i-au adus noaptea trecută, una dintre cele mai frumoase surprize. Una dintre oile Romanov, achiziționate din Cehia, i-a fătat 5 miei. Asta s-a întâmplat chiar de ziua oierului. Din cei cinci miei fătați, doar patru au rămas în viață și sunt acum alături de mama lor.

  În culmea fericirii oierul Cozma Gavrilă spune că este mulțumit de animalele achiziționate pentru că știa de la bun început că rasa de oi Romanov este extrem de prolifică, ajungând să fete și câte 6 miei. Povestea mioarei este foarte interesantă.

  ”În luna octombrie am achiziționat 25 de capete din Cehia, 2 masculi și 23 de femele, una a decedat și am rămas cu 22 de femele. 11 dintre ele au fătat, iar în momentul de față au fătat câte 3, 4 miei și aceasta cu 5 miei. Aceasta a fost printre cele aduse din Cehia, deși rasa este una de proveniență rusească și am dat 300 de euro pe cap de mioară, deci cu atât am luat-o și pe Romanița. Aceasta e rasa lor, e o rasă foarte bună, mai puține în România, dar sunt extraordinare. Mieluții sunt negri, dar rasa lor e una cu coada scurtă, la maturitate le rămâne capul negru și se fac cenușii, sure, în rest”, spune oierul.

  Pentru că nu mai vrea să ajungă la efectivul de altădată, Gavrilă Cozma a menționat că pe parcurs va mai vinde din oi, pentru a păstra un echilibru numeric. Despre oaia mamă-eroină, crescătorul are numai cuvinte de laudă.

  ”Despre rasa aceasta, Romanov, pot spune, că m-am documentat, recordul a fost de 19 miei în viață, în Siberia. Romanița este o oaie foarte atentă, este o mamă extraordinară. Dacă are 4 miei, îi culcă pe fiecare în câte un loc și trece pe la fiecare pentru a-i alăpta. Este o oaie foarte grijulie și mă bucur că mi-a făcut această surpriză chiar de ziua mea! Ce puteam să-mi doresc mai mult? Pentru oiță este a doua fătare, deci are 3 ani pentru că ele fată de la 1 an”, a spus oierul din Timiș.

  Are toate oile înregistrate

  Despre efectivul de oi proaspăt achiziționate Cozma Gavrilă spune că sunt înregistrate la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și au puse crotalii.

  ”Având în vedere pandemia aceasta și pesta porcină africană nici nu se pune problema să nu am animalele în bună-regulă. Oile din rasa Romanov le-am adus din Cehia în stare bună, cu un camion închiriat pentru transport internațional de animale. La mine au condiții foarte bune, mâncare la discreție, niciodată nu au răbdat animalele mele de foame”, a mai declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, ciobanul din Timiș, Gavrilă Cozma.

  Demnă de lăudat, oaia mamă-eroină nu este, totuși, cea care a bătut recordul național la o fătare. În țara noastră, chiar în anul care a trecut, o altă oaie din rasa Romanov, crescută de un oier din Arad, a fătat 6 miei, toți sănătoși. Romanița rămâne, însă, singura mioară care i-a făcut un cadou semnificativ celui care o crește și are grijă de ea și de mieluții ei.

  CITIȚI ȘI: Record național! O oaie de la o fermă din Arad a fătat șase miei!

  Despre rasa de oi Romanov se cunoaște că este una dintre cele mai prolifice, ajungând și la nouă miei la o fătare, totuși un număr așa mare nu este chiar des întâlnit. În România se găsesc mai puțin de 4.000 de capete de astfel de ovine. Totodată, sunt oi bune și de carne, fiind un adevărat deliciu, cu mai puțin colesterol, spun crescătorii. Un kilogram de carne în viu s-a vândut cu 15 lei, iar mieii sunt întotdeauna mai scumpi decât cei din alte rase, având și un ritm de creștere destul de rapid, pot ajunge la 30 de kilograme în 2 luni.


  Te-ar mai putea interesa

  Tarife medici veterinari – actualizare. ANSVSA: Noile sume decontate pentru serviciile veterinare Crescătorii de animale nu au mini-vacanțe sau zile libere. Fermier: ”Ne cerem scuze de la bugetari că am umplut stațiunile turistice” Despăgubiri de 100.000 lei pentru un cioban desfigurat de urs. Câștig de cauză, în instanță!

  Ultimele știri

  Activitate neîntreruptă la construcția Autostrăzii Moldova, în minivacanța de Rusalii! Vești bune pentru fermieri! Prețul grâului și porumbului au crescut după escaladarea luptelor din Ucraina! Un nou produs va ajuta fermierii să își protejeze culturile de ciori, porumbei și mistreți