• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Piața de cereale. Ministerul Agriculturii anunță că nu intervine ”momentan” cu măsuri pe piața grâului

    Ramona Dascălu -

    Pe fondul majorărilor la preţul grâului pe piaţa naţională şi internaţională, ministrul agriculturii, Adrian Oros, a făcut o serie de declaraţii. Şeful de la MADR a anunţat că situaţia este sub control, că România nu va ajunge să aibă o criză de cereale și că speră să nu se ajungă din nou la o blocare a exporturilor pentru a se asigura că grâul pentru consumul național nu pleacă în afară.

    Ministrul Adrian Oros a declarat miercuri, 20 ianuarie, într-o conferință de presă susținută la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) că România are nevoie de un necesar de consum de 2,2 milioane tone de grâu, fapt care reprezintă o prioritate pentru ministerul Agriculturii în acest moment.

    ”Pentru noi este foarte important ca toți fermierii care cultivă și grâu și orice alte cereale să aibă posibilitatea să-l valorifice ca să aibă o activitate rentabilă, dar cel mai important pentru noi este să ne asigurăm că necesarul de consum uman, care este de 2,2 milioane tone este în țară și rezervele respective sunt aici și sunt suficiente până la noua recoltă. Peste aceste 2,2 milioane tone, am spus-o și cu alte ocazii și cei din panificație și fermierii știu, mai sunt cam încă 550.000 de tone, foarte importante, grâu de semințe, și ne-am asigurat și anul trecut că îl avem, cam 400.000 de tone grâu furajer, care nu trebuie să aibă o calitate foarte mare, și cam 400-500.000 de tone grâu pentru industria alcoolului. Anul trecut, consumul pentru industria alcoolului a crescut pentru că a fost nevoie de mai mult alcool pentru dezinfectante. Și au fost totuși 2 milioane de tone pentru export. Sigur, este foarte important și acest export pentru că face ca activitatea, în primul rând a fermierilor, dar mai ales a traderilor și a exportatorilor să fie rentabilă. Pe mine, personal, mă preocupă mai mult rentabilitatea activității fermierilor și mai puțin, sigur că este nevoie și de traderi în acest lanț trofic, și ei trebuie să fie rentabili că astfel nu și-ar justifica activitatea, dar pe mine, ca și ministru al Agriculturii, mă interesează în primul rând ca fermierii să aibă o activitate rentabilă și rezervele de grâu panificabil, necesarul, în general, de consum să fie asigurat”, a spus Adrian Oros.

    În ceea ce privește, prețul grâului, ministrul Adrian Oros susține că acesta, în mod normal, nu ar trebui să sufere o creștere semnificativă și asta pentru că la nivel mondial producțiile au crescut anul trecut.

    ”După știința mea, chiar dacă în zona Mării Negre, din cauza secetei, producțiile au fost diminuate, și țările din zonă au avut producții diminuate, printre care și România, la nivel mondial producțiile au crescut. În mod normal, nu ar trebui să fie o creștere semnificativă a prețului grâului. Sigur că pot fi și jocuri de bursă, în care noi nu avem cum să intervenim, dar după toate raportările și analizele, pe care anul trecut le-am citit, pentru că am fost nevoit să le citesc, producția globală de grâu și de porumb a crescut. Politica este următoarea, pe mine mă interesează să îmi țin în țară tot necesarul, restul pot să-l exporte. Deocamdată, nu este nevoie să luăm măsuri și eu sper să nu luăm alte măsuri care au deranjat anul trecut, dar măcar ne-au asigurat o anumită liniște”.


    Te-ar mai putea interesa

    Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!