Târgurile apicole de început de an – anulate! Ce spun organizatorii de evenimente din apicultură!
Angelica Lefter -Târgurile apicole reprezintă pentru crescătorii de albine una dintre cele mai accesibile modalități de valorificare directă a producției de miere și produse ale stupinei. Din cauza pandemiei, evenimentele din apicultură au fost anulate, însă organizatorii acestora speră ca autoritățile să revină asupra deciziei și să permită desfășurarea târgurilor apicole în aer liber. Agrointeligența – AGROINTEL.RO a stat de vorbă cu organizatorii acestor evenimente și vă spune ce șanse sunt ca acestea să aibă loc în cursul acestui an.
Răspunsurile primite din partea autorităților – negative
Târgurile apicole din primele luni ale acestui an au fost anulate. Organizatorii acestora fie au primit răspunsuri negative din partea autorităților, fie au fost amânați cu răspunsul încât nu pot risca să meargă înainte cu cheluieli de organizare pentru un eveniment la care nu au certitudinea că vor primi autorizație. În alte cazuri, cei care organizează târgurile nici nu depus solicitări și spun că așteaptă să vadă cum evoluează situația pandemică în contextul campaniei de vaccinare.
Primul eveniment apicol despre care apicultorii au aflat că este anulat este cel de la Câmpina. Chiar în primele zile din acest an, organizatorii Târgului Mierii au comunicat în mod oficial că nu pot face înregistrări pentru ceea ce ar fi trebuit să fie cea de-a XVI-a ediție a evenimentului.
Bia Partner Events a anulat deja o parte din evenimente
La începutul fiecărui an, apicultorii participau la mai multe târguri apicole organizate de BIA Partner Events: în zona Olteniei, la Târgu Mureș și de la Sibiu. Toate aceste evenimente sunt momentan anunlate, ne-a declarat reprezentantul BIA Partner Events, reprezentant este Costi Bodescu. Se dorește, totuși, înființarea unui nou târg, la Polovragi, în județul Gorj, care să reunească toate târgurile apicole din zona Olteniei.
”Deocamdată nu am anunțat nimic sigur, nimic nu este concret, am făcut niște demersuri, așteptăm niște răspunsuri. Oricum, Târgul Apicol de la Caransebeș în niciun caz nu se va ține. Încercăm, dintre cele pe care le facem noi, nici măcar la Craiova sau Târgu Jiu, căci nu se pot ține. Încercăm să ne organizăm un eveniment apicol în județul Gorj, la Polovragi, unde e un spațiu mare de se ține un târg anual de Sfântul Ilie, un spațiu de vreo 4 hectare și ceva. Așteptăm răspunsul autorităților – noi am făcut solicitare la DSP, la Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, la Direcția Sanitară-Veterinară. DSP și Comitetul trebuie să aprobe în final. DSV mai mult pe parte de autorizare temporară. Noi am cerut și am vrea să se desfășoare târgul acum, în februarie, la începutul lunii februarie”, a explicat apicultorul pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
Târgul apicol de la Râmnicu Sărat s-ar putea muta în martie
În luna februaruie se organiza târgul apicol și la Râmnicu Sărat, însă la acest moment, desfășurarea evenimentului luna viitoare este puțin probabilă. Organizatorul, apicultorul Dănuț Puișor, președinte și al Sindicatului Apicultorilor din România, speră că poate muta târgul în martie.
”La ora actuală nu am făcut solicitare pentru organizare de târguri, cu toate că se desfășoară în spațiul liber. O să fac o cerere și o intervenție la Primăria municipiului Râmnicu Sărat, pentru că ei sunt partenerii de 11 ediții, acum ar fi a XII-a ediție. Deci voi face solicitare și voi discuta cu domnul primar și în funcție de ceea ce îmi comunică voi anunța pe site-uri și totodată și Agrointeligența – AGROINTEL.RO și alte media, cam undeva în jurul lunii martie. Ținând cont că nu se vor mai organiza târgurile mari care se desfășurau în spațiile închise, la Râmnicu Sărat fiind spațiu liber, să sperăm că o să ne dea voie”, a spus organizatorul Dănuț Puișoru.
ACA Bihor nu a decis încă soarta târgului apicol de la Oradea
Nici de la Oradea nu vin vești mai bune întrucât un oficial de la Asociația Crescătorilor de Albine din România (ACA) Bihor nu ne-a putut da detalii prea multe: ”Deocamdată nu se știe dacă va avea loc târgul, pentru că nu știm dacă avem voie sau nu. Nu cred că s-a făcut niciun demers. La noi vor fi alegeri ACA și probabil după aceea se vor lămuri. Luni se întrunește Consiliul și nu știm deocamdată. La noi târgul s-a ținut o parte în aer liber, o parte închis. Dar poate că se va face un anunț în zilele următoare”.
ARpicultura nu se poate ține. Locația a devenit spital de campanie
Tot în februarie era așteptat și târgul apicol de la Arad – ARpicultura. Acesta era anunțat că să aibă loc în 2021 în perioada 22-23 februarie, dar locația a fost transformată în spital de campanie și nu mai poate susține și logistica târgului.
”Nu se mai desfășoară anul acesta târgul pentru că Centrul Expo este spital de campanie și doar acolo îl ținem și anul acesta momentan toate târgurile sunt sistate la Expo. Nu putem face în altă parte, noi avem centrul nostru expozițional, plus că noi nu lucrăm în perioada aceasta. Este târgul Camerei de Comerț și Industrie Arad, nu îl reprogramăm, nu am făcut demersul către autorități, acolo este spital COVID-19. Sperăm că la anul va avea loc!”, a spus Alex Butar, cel care se ocupa cu organizarea târgului apicol.
Târgurile apicole din zona Moldovei – șanse mici să se țină
Nici apicultorii din zona Moldovei nu au mari speranțe. La final de februarie era anunțat târgul de la Vaslui, iar apoi cel de la Botoșani. Organizatorii ambelor evenimente ne-au declara că nu cred că vor putea ține evenimentele așa cum și-au propus.
”Nu se va ține în ianuarie sigur nu, februarie din ce am înțeles șansele sunt spre zero, iar în martie vom vedea. Dacă ne vor da voie, și vom avea acceptul celor de la DSP și de la Primărie, da, îl ținem, dar mi-e greu să cred că își va asuma cineva responsabilitatea. Se desfășura în spațiul deschis, nu am făcut oficial solicitări, dar dacă se mai schimbă ceva o să facem și solicitări, la începutul lunii februarie, însă din ce am auzit momentan nu se poate”, a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO Bogdan Onofrei, reprezentant Onomeus, organizator tradițional al Târgului apicol de la Vaslui.
La Iași s-a depus cerere pentru organizarea târgului apicol
Apicultorul Sebastian Ciocan, unul dintre organizatorii Târgului apicol de la Iași, spune că a depus deja o cerere către autorități pentru desfășurarea manifestării apicole și are speranțe mari de reușită, având în vedere că se ține în aer liber: ”Am depus o cerere la autoritățile competente și așteptăm acum să vedem dacă ni se aprobă. Dacă ni s-ar aproba, aș vrea să se țină târgul în al doilea week-end din luna martie, dar nu suntem siguri până nu primim răspunsul de la ei. Anul trecut numai la Cluj am ținut, la Blaj, Iași și celelalte târguri mari nu s-au ținut. La noi târgul este în aer liber, undeva într-o parcare, exact unde l-am ținut de 11 ani. Anul trecut trebuia să fie a XI-a ediție, dar nu s-a ținut. Tot în același loc aș vrea să-l ținem, e suprafață foarte mare, este un târg internațional. A fost mulți ani primul târg din țară. Eu închiriez 5 hoteluri, au loc evenimente conexe târgului. Avem o zonă exterioară unde se vinde ceară, instrumentar, utilaje apicole, un sector la interior unde se vinde miere, parcarea unui hipermarket și tot înăuntru avem o sală de conferințe unde aducem reprezentanți ai diverselor instituții pentru sesiunea de comunicări. Vin apicultori din Republica Moldova, Serbia, Ungaria, Ucraina și din toată țara. Acum, nu știu poate că închidem segmentul de interior anul acesta, dar afară aș putea să-l fac. Anul trecut am fost la limită deși investisem deja vreo 2000 de euro, dar n-am mai putut face. Eu anunț pe forumuri de obicei, detaliat”
Târgul apicol de la Făget – anulat
Pe partea de vest a țării, Târgul apicol de la Făget nu se ține nici în acest an. ”Anul trecut am anulat târgul, nici anul acesta nu îl facem, este în luna martie și nu credem că lucrurile se vor îndrepta. Nu ne-am mai gândit în situația de față. Momentan nu credem că va avea loc”, ne-au spus organizatorii.
Sărbătoarea Mierii ar putea avea loc în martie
Târgul apicol Sărbătoarea Mierii de la Blaj nu s-a desfășurat în 2020, iar șansele ca în acest an să aibă loc sunt aproape nule. ”Încă nu știm ce se va întâmpla cu Târgul de la Blaj. Nu am depus cereri către autorități, dar am prefera pe la sfârșitul lunii martie. Noi am vrea să-l ținem, dar anul trecut l-am anulat, a intervenit starea de urgență și l-am anulat”, a spus Mihaela Brumar, reprezentant Apidava, organizator alături de Consiliul Județean Alba.
Târgul apicol Oltenia – Râmnicu Vâlcea ar putea avea loc în perioada 4-5 aprilie
”Deocamdată nu am făcut solicitări să ținem târgul pentru că nu avem voie. Dacă autoritățile zic că din februarie poate se mai relaxează situația poate îl vom face, asta dacă ne dă voie Primăria și restul organelor statului. Noi îl facem dacă ne lasă Guvernul. Anul trecut nu l-am ținut. Se ține în aer liber întotdeauna, cu niște corturi speciale din pânză. Problema e distanțarea, trebuie puse niște distanțiere, dar dacă ne dau voie noi îl facem. Aveam în jur de 100 de expozanți, ca vizitatori aveam în jur de 20 – 24.000 de persoane. Tot la începutul lunii aprilie l-am face” a declarat Ionuț Cristian Tănăsoiu, cel care organizează Târgul apicol de la Râmnicu Vâlcea.
Târgul apicol de la Galați – speranțe mici
Târgul apicol Galați ar trebui să aibă loc pe 27-28 martie, însă apicultorul George Saizu ne-a sigurat că nu se va ține. ”Nu se organizează anul acesta Târgul Apicol de la Galați. Ultimul weekend din luna martie, 27-28 martie, atunci ar trebui să aibă loc. Dacă se remediază situația. Nu am făcut încă solicitare către autorități, nu are sens, răspunsul e oricum negativ. Se desfășura în aer liber, dacă se ridică restricțiile, atunci da! Suntem la ediția a XII-a. Nici anul trecut nu am ținut târgul”, ne-a precizat George Saizu.
Pentru Târgul apicol de la Sighișoara nu s-a cerut încă aprobare
Târgul apicol Sighișoara este și el încremenit în vremuri de pandemie, iar organizatorii nu au depus încă solicitări către autorități. ”Deocamdată nu știm ce se va întâmpla cu târgul. N am depus solicitări, târgul ar trebui să se desfășoare în septembrie. Vedem ce se întâmplă anul acesta”, a spus apicultorul Ștefan Orban, organizator al evenimentului.