• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Preț miei de Paște 2021. Cât va costa în acest an kilogramul de carne de miel

    Ramona Dascălu -

    Preț miei de Paște 2021 – în viu și în carcasă. Încă în campania de fătări, oierii își fac calculele privind prețul unui kilogram de carne de miel la Paște 2021, un an care a debutat cu majorări importante pentru fermieri. De la furaje mai scumpe, cu majorări importante la boabele de porumb, cu tratamente și ele mai piperate, crescătorii de ovine sunt de părere că prețul unui kilogram de carne de miel de Paște va fi ușor mai ridicat decât anul trecut.

    Un preț lansat pentru mieii de Paște de un oier din Sibiu a stârnit rumoare. Într-un reportaj difuzat local, crescătorul din Mărginimea Sibiului a declarat că este hotărât să nu vândă anul acesta mielul de Paște fără 30 de lei pe kilogram. Fermierul că toate cheltuielile sale aproape că s-au dublat, mai ales prețul la furaje. De altă părere sunt însă unii crescători cu ștate vechi în ale oieritului, care cred că, cel puțin la acest moment, nu se poate vorbi de explozie a prețului pentru carnea de miel, mai ales acum, când mai sunt luni bune până la Paște. De subliniat că Paștele Ortodox pică în acest an pe 2 mai, ceea ce e cam târziu, iar mieii vor fi măricei.

    Preț carne de miel 2021. O stână din Sibiu vrea să vândă cu minim 30 lei/kg

    Prețul pentru carnea de miel la Paștele din 2021 este deja în dezbatere în Mărginimea Sibiului. Un oier din comuna Sadu, județul Sibiu, are deja peste 200 de miei la stână, și este convins că anul acesta prețul la carnea de miel va ajunge la 30 de lei pe kilogram, în carcasă. Potrivit acestuia, această scumpire cu 5 lei per kilogram față de anul trecut, când carnea de miel s-a vândut cu 25 de lei, este mai mult decât justificată în condițiile în care prețul furajelor este acum dublu.

    ”Nouă ne-au fătat oile la începutul lui noiembrie, iar o parte din miei au fost deja sacrificați de sărbători. Nu o să ținem mieii să se facă foarte mari până de Paște. În unele părți, crescătorii îi țin și se fac și de 30-35 de kilograme, dar cine ți-l mai cumpără? Anul acesta, prețul la carnea de miel va fi cam 30-35 de lei pe kilogram, în carcasă, pentru că toate s-au scumpit, porumbul s-a scumpit, anul trecut a fost 50-55 de bani, iar acum este un leu. Deci, cheltuielile s-au dublat și dacă anul trecut carnea de miel s-a dat cu 25 lei per kilogram, anul ăsta mai punem 5 lei la kilogram și dăm cu 30 lei kilogramul de carne de miel, în carcasă. Dacă nu vindem cu 30 lei per kilogram suntem în gaură”, a declarat sibianul pentru presa locală.

    Preț carne de miel 2021. Oierul Dan Petrescu speră la un preț de 25 de lei, în carcasă

    Oierul argeșean Dan Petrescu susține că anul acesta kilogramul de carne de miel se va vinde cu 14-15 lei, în viu, și 25 lei, în carcasă.

    ”Eu cu fătările stau bine, am deja vreo 500 de oi fătate, am trecut de jumătate. Față de alți ani, anul ăsta au început mult mai bine fătările și cred că până pe 10 februarie cam termin cu ele. Cred că anul acesta, carnea de miel va ajunge la 14-15 lei pe kilogram în viu și 25 lei pe kilogram în carcasă, un preț corect pentru un fermier ca să poată să-și scoată cheltuielile. Nu va trece de 25 de lei, în niciun caz nu se va ajunge la un preț de 30 de lei pe kilogram în carcasă. Într-adevăr, cheltuielile au fost mai mari. S-au scumpit furajele, din cauza faptului că a fost secetă, porumbul este mai scump. Medicamentele sunt din ce în ce mai scumpe. De asemenea, prețul la transport, la oameni este din ce în ce mai mare”, a declarat Dan Petrescu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Ce preț va avea carnea de miel de Paște 2021 (foto: Petruța și Dan Petrescu)

    Acesta crede că anul acesta mieii de Paște, cel puțin la el la stână, vor ajunge și la 30-35 de kilograme. ”Mieii vor fi mari anul acesta, că Paștele va fi destul de târziu, la mine cel puțin vor ajunge la 30-35 de kilograme. Vom avea însă și miei mici pentru că sunt mulți ciobani pe care nu-i interesează laptele și bagă berbecii târziu și le fată oile după 1 martie. Eu însă din martie înțărc mieii și îi bag pe stabulație și mă apuc de muls oile să fac brânză. Dacă nu fac brânză nu-mi acopăr cheltuielile numai cu mieii sub nicio formă. Sunt și în zonă de munte și cumpăr absolut tot, baloți, porumb. Porumbul a ajuns la 1-1,1 lei pe kilogram”, ne-a spus oierul Dan Petrescu.

    Preț carne de miel 2021. Sunt și oieri care evită să dea încă un preț

    Nicolae Cioranu, președinte al Federației Crescătorilor de Ovine și Caprine ROMOVIS, din județul Arad, susține că în momentul de față nu se cunoaște prețul cu care se vor vinde mieii de Paște anul acesta pentru că sunt prea multe necunoscute.

    ”La momentul ăsta încă se mai vând mieii care sunt născuți în 2020, dar fiind vorba de extrasezon, este un efectiv care nici nu se ia în calcul.  De piața internă nu știm nimic în această perioadă pentru că nu știe nimeni nici cererea nici oferta. Nu putem spune că mielul se va scumpi, mai ales pentru că încă nu este plecată toată marfa născută anul trecut.  În ceea ce privește mielul mic, mielul de anul acesta, nu putem vorbi de o scumpire. La momentul când mieii încă nu sunt fătați și la momentul când nu știm ce cerere o să avem, nu avem de unde ști prețul. Eu zic că prețul cărnii de miel îl face cererea și oferta”, a declarat Nicolae Cioranu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Acesta consideră că prețul la carnea de miel, în România, nu se reglează în funcție de prețul de investiție, așa cum ar fi ideal. ”Prețul porumbului este dublu față de anul trecut, foarte aproape de un leu pe kilogram, dar nu neapărat prețul furajului face prețul pieții la Paște.  Din contră, animalele se vând ieftin când este furajul scump. De exemplu, acum, animalele sunt mai ieftine, femelele, față de cum se vindeau toamna trecută pentru că este furajul scump și ca să le scoată din iarnă chletuiala este mare. Deci, sunt oameni care nu au cum să le scoată din iarnă și atunci le vând. Eu m-aș bucura să se regleze odată prețul de investiție cu prețul de vânzare, dar este foarte greu la noi, aceasta este realitatea”, ne-a spus Nicolae Cioranu.

    Potrivit acestuia poate fi luat în calcul și un scenariu care cu siguranță va determina creșterea prețului pe piața internă. ”S-ar putea să fie cerință de miel mic foarte bună pe piața externă de Paștele catolic, care este mai devreme. Dacă atunci va fi cerință mare, atunci va fi și la noi de Paște prețul mai mare. Deci, de aici putem vedea că prețul depinde de mai mulți factori, pe care nu îi putem ști de astăzi”, a concluzionat oierul arădean.

    Preț carne de miel 2021. Nici în zona Moldovei nu se cunoaște un preț cu care se va vinde mielul de Paște

    Ionică  Nechifor, director al Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor Popăuți, din județul Botoșani, și crescător de Karakul spune că pentru a putea vorbi despre un preț corect pentru carnea de miel pentru Paștele de anul acesta, mai întâi trebuie să stabilească prețul de producție, însă cum iarna nu s-a terminat cheltuielile sunt încă în desfășurare.

    ”Astăzi am vorbit cu echipa mea și monitorizăm tot ce înseamnă cheltuieli pentru a stabili cu precizie cât este prețul de producție. Este incorect să mergem doar pe estimări. Adevărat, prețul îl face piața, dar noi trebuie să avem un preț de cost”, a declarat acesta pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Preț miei în viu 2021 – situația actuală

    Prețul mieilor în viu la început de an le dă speranță crescătorilor că vor avea un an mai bun, deși, subliniază aceștia, și costurile le-au crescut.

    Preț miei în viu 2021. Zona Argeș – 12-13 lei pe kilogram

    În județul Argeș, cei care încă mai au miei de anul trecut, îi vând acum cu 12-13 lei per kilogram în viu.

    ”La momentul ăsta, carnea de miel se vinde în viu cu 12-13 lei kilogramul, mă refer aici la cei care mai au berbecuți de anul trecut. În ceea ce privește mieii de anul acesta, am văzut pe Facebook, la cineva de la Botoșani, că cerea 15 lei pe kilogram în viu”, ne-a dezvăluit oierul Dan Petrescu.

    Preț miei în viu 2021. Zona Arad – 11 lei pe kilogram pentru export

    Potrivit lui Nicolae Cioranu, la acest moment, carnea de miel în viu s-ar fi ieftinit comparativ cu toamna trecută. ”Din ce am înțeles, acum se vinde kilogramul la export cu 11-11,5 lei, miei grei, de 40-50 de kilograme. Deci, marfa s-a ieftinit pentru că a fost 12-12,5 lei kilogramul, iar acum este 11-11,5 lei pe kilogram, dar noi vorbim aici de o piață a mielului mare”.

    Preț miei în viu 2021. Zona Botoșani – 12 lei pe kilogram

    În zona Moldovei, în această perioadă nu prea sunt miei de vânzare, ne-a declarat Ionică Nechifor și asta din cauza temperaturilor destul de joase. ”În privința prețului din prezent nu cunosc pentru că noi nu avem miei acum la vânzare, sunt prea mici, în unele cazuri ne aflăm în plină campanie de fătări. Dar în noiembrie am vândut cu 12 lei kilogramul în viu. La noi în zona Moldovei nu sunt miei, de obicei temperaturile sunt cu minus si fermierii coordoneaza reproducția ca fătările să înceapă undeva în 15 februarie. Rasa noastră, Katakul de Botoșani, este rezistentă, dar mieii sunt ca niște copii dezbrăcați, trebuie să avem grija de ei, să aibă o temperatură cu plus în adăposturi”.


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd