• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce preț primesc la abator crescătorii de vaci de carne din România

    Ramona Dascălu -

    Fermierii cer un preț corect la carnea de vită! Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România, spune că în România, în acest moment, fermierii nu obțin un preț bun pentru carnea de vită din cauză că nu există o clasificare a carcaselor în funcție de calitatea acestora, așa cum exista în urmă cu câțiva ani de zile.

    Liderul FCBR susține că țara noastră are deja exemplul unei bune funcționări a clasificării carcaselor de bovină, perioadă în care crescătorii au avut parte de un preț corect, pe care îl obțineau, bineînțeles, în funcție de calitatea carcasei.

    ”În România vita se plătește la kilogramul de carcasă, și fermierii o știu foarte bine. Carcasa până la 150, 150-200, 200-250 și peste 250 de kilograme, ori nu aici este diferența de preț, nu aici ar trebui să fie. Chiar o carcasă de tineret la 150 de kilograme, din rasă specializată de carne, care are cantitatea de grăsime și perselarea carcasei, pe care o stabilește un organism independent, care era clasificatorul și era o persoană independentă și care analiza carcasa și stabilea calitatea ei, în funcție de asta se stabilea și prețul. Am avut o perioadă de vreo 4-5 ani, undeva prin 2004-2007, în care a funcționat clasificarea carcaselor de bovină în România și atunci se plătea un preț corect pentru fermier pentru că sigur procesatorul când vinde carcasa, mai ales dacă o mai face și piese, să fiți convins că își ia prețul corect pe carnea respectivă. Aici se rupe lanțul între ceea ce trebuie să primească fermierul și ceea ce trebuie să rămână și industriei, noi nu suntem împotriva industriei că suntem legați ombilical unii de alții, nu putem unii fără alții, dar să fie un joc corect în piață ca să putem să trăim împreună. Clasificarea se practică și la carnea de porc, și la carnea de oaie, de care iarăși tot discutăm că nu avem calitate. La vacă aveam 4 sau 6 categorii de carcasă clasificată de la A până la E și în funcție de categoria în care se încadrează carcasa se stabilea si prețul pentru că e normal ca pentru un produs de calitate să plătesc niște bani față de un produs de o calitate mai slabă, pentru care trebuie să mă mulțumesc cu bani mai puține și fermierii nu sunt neînțelegători din acest punct de vedere. Ca să putem să intrăm în normalitate trebuie să o reglementăm pentru că tot ce este nereglementat este permis”, a spus Claudiu Frânc la emisiunea Rural, difuzată la RFI România.

    Claudiu Frânc (foto: Maramureș News)

    Președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România a mai anunțat că fermierii vor cere la MADR ca, clasificarea carcaselor să se facă diferențiat. În acest sens pe site-ul ministerului de resort a fost deja lansat un proiect de hotărâre privind modul de reorganizare și funcționare a Sistemului național de clasificare a carcaselor de bovine, porcine şi ovine. ”Din nefericire, procesatorii de carne din România, de carne de vită în special, nu fac o diferențiere la preț și calitate pe o bovină de carne sau o reformă din fermele de vaci cu lapte.  Și aici este un mare, mare impediment în ceea ce privește sectorul, deasta noi am avut discuții la Ministerul Agriculturii foarte serioase și vrem să le reluăm acum, cu noua reașezare politică a ministerului, în vederea clasificării carcaselor, pe care am avut-o o perioadă de timp în România și bineînțeles că fiind entități independente, procesatorii s-au cam scăpat de ei, pentru că le dicta, prin calitatea carcasei, le dicta și prețul pe care trebuia să-l plătească către fermier. Or, sunt mecanisme pe care le putem folosi foarte bine în reglementarea pieții plus că sistemul asociativ deja din România a început să învețe ce înseamnă puterea asocierii și sperăm să creăm această piață a cărnii de vită din România”, a conchis Frânc.

    Prețuri la carnea de vită din România, mult mai mic decât în celelalte țări europene

    La ora actuală, în România, un fermier vinde carcasa de bovină cu 2 euro pe kilogram, în timp ce crescătorii din țări precum Franța sau Irlanda obțin un preț aproape dublu, de 3,4-3,6 Euro pe kilogramul de carcasă.

    ”Din punct de vedere al crescătorilor, dacă ne referim la prețul pe care îl primește un fermier pe kilogramul de carcasă, de exemplu, care este undeva la 2 euro pe kilogram, dacă discutăm de prețul pe care îl primesc colegii noștri din Franța, Irlanda, acesta se duce la 3,4-3,6 euro pe kilogram. că urmăresc piața pe toate sursele de informare statistice. Eu vorbesc de prețul pe care îl primește fermierul, ori de aici, și știm foarte bine ce se întâmplă și în sectorul lapte, crescătorul ia undeva la 25 cenți pe litru și când laptele ajunge în raft este peste un euro. Sunt aberațiile pieții românești”, a declarat Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România.

    În final, Claudiu Frânc a declarat că această clasificare a carcaselor în funcție de calitate este obligatorie și de preferat este să se poată face într-un sistem modern, electronic, nu prin hârțogăraie.”Obligatoriu trebuie să facem clasificarea carcaselor și dacă se poate trebuie să o facem tot într-un sistem modern, să terminăm cu hârtia. Și dacă ceva a făcut bine pandemia, ne-a învățat că se poate ca toate hârtiile și toate datele necesare să le trimitem prin sistem electronic și până acum nimeni din România nu accepta sistemul electronic (…). Fermierii care nu vor înțelege că fără a-și tehnologiza, a-și informatiza, a-și introduce toate noile tehnologii de cultură, în viitor vor avea mari probleme în a mai rezista într-o piață atât de concurențială cum devine cea din domeniul agriculturii la nivel european și nu numai, chiar mondial.”


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd