• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Legea gunoiului de grajd – în Parlament! Noi obligații și amenzi stabilite de Consiliile Locale!

  agrointeligenta.ro -

  Legea gunoiului de grajd, depusă în Parlamentul României de trei deputați. Propunerea legislativă privind gestionarea gunoiului de grajd aparține deputaților PSD Nicu Niţă, Marius-Eugen Ostaficiuc și George-Adrian Paladi. Conform proiectului depus ieri, marți – 16 februarie, noile măsuri ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022. De precizat că cei trei deputați au solicitat ca proiectul de lege să intre în procedură de urgență!

  ”Adoptarea prezentei inițiative va permite autoritatilor publice locale să atragă fonduri pentru construirea platformelor pentru gunoiul de grajd, realizarea de strategii pentru colectarea și depozitarea acestuia, precum și modul de utilizare și valorificare al îngășământului rezultat. De asemenea, autoritățile locale, prin Hotărâre a consiliului local pot stabili contravenții în cazul depozitarii neconforme a gunoiului de grajd, iar veniturile din aceste contravenții vor fi constitui surse suplimentare de venit la bugetul local”, argumentează inițiatorii nevoia noii legislații privind gestionarea gunoiului de grajd.

  ”Prezenta lege are ca obiect stabilirea cadrului legal pentru desfașurarea activităților de colectare, stocare și valorificare a produselor reziduale de excreție (dejecții solide și lichide) de la animale, în amestec cu materiale folosite ca aștemut, resturi de hrană, apă, denumite in continuare gunoi de grajd, în vederea protejarii sănătății umane și a mediului înconjurator”, se arată în proiectul de lege.

  În vederea realizarii activităților, proiectul propune să se stabilească următoarele:
  a) condițiile utilizarii gunoiului de grajd in vederea reducerii depozitării acestuia în condiții neconforme;
  b) metodele și mijloacele de colectare și stocare;
  c) modalitățile de utilizare a gunoiului de grajd;
  d) atribuțiile administrației publice locale;
  e) modalitatea de stabilire a sancțiunilor.

  Autoritățile locale, obligate să creeze sisteme de colectarea și depozitare pentru gunoiul de grajd

  ”Începând cu data de 1 ianuarie 2022, autoritățile administrației publice locale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociațiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, trebuie să implementeze sisteme de colectare și stocare a gunoiului de grajd”, conform inițiativei legislative.

  Ce responsabilități vor avea fermierii

  Legea nouă vine cu obligații și pentru crescătorii de animale. ”Persoanele fizice sau juridice care genereaza gunoi de grajd au obligația sa depună aceste dețeuri în spațiile indicate de autoritatea locală sau să le predea operatorilor autorizați pentru colectarea acestuia”, se arată în proiect.

  Ce atribuții vor avea primăriile

  Atribuțiile autorităților publice locale vor fi următoarele:
  a) Dezvoltarea si extinderea sistemului de colectare a gunoiului de grajd §i acolo unde este posibil implementarea colectarii din usa in usa a acestuia;
  b) asigurarea organizarii riguroase a sistemului de colectare, inclusiv prin incurajarea predarii voluntare a gunoiului de grajd produs in gospodarii;
  c) realizarea platformelor de gunoi de grajd din fonduri proprii sau prin accesarea de fonduri guvemamentale ori europene;
  d) achizitionarea sau inchirierea de utilaje pentru impra§tierea ingrasamantului;
  e) asigurarea pazei si depozitarii in conditii de siguranta a gunoiului de grajd;
  f) valorificarea gunoiului de grajd, dupa tratare, ca îngrășămant organic pentru fertilizarea terenurilor agricole;
  g) elaborarea de strategii si programe proprii pentru gestionarea gunoiului de grajd;
  h) asigurarea informarii cetatenilor prin mijloace adecvate si prin publicarea pe site-ul propriu asupra sistemului de colectare si gestionare a gunoiului de grajd.

  ”Cerințele, masurile operaționale și tehnice privind activitațile de colectare, transport, predare, stocare și manevrare pentru gunoiul de grajd, comercializarea, modalitati și conditii de utilizare ale gunoiului de grajd sunt prevazute in Ordinul comun al ministrului Mediului, Apelor și Padurilor si al ministrului Agriculturii §i Dezvoltarii Rurale nr. 1270/2005 privind aprobarea Codului de bune practici agricole pentru protecția apelor impotriva poluarii cu nitrati din surse agricole, cu modificarile si completarile ulterioare”, se mai arată în proiect.

  Sancțiunile, stabilite prin Hotărâre de Consiliu Local

  Sancțiunile contravenționale pentru depozitarea neconformă a gunoiului de grajd vor fi stabilite prin Hotărâre a Consiliului local. Acestea se fac venit la bugetul unității administrativ-teritoriale, se arată în proiect. ”Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se face de către personalul împutemicit din cadrul Politiei locale sau a persoanelor împuternicite de primar, după caz”, se precizează.

  Contravenientul poate achita pe loc sau în termen de cel mult 15 zile de la data încheierii procesului verbal, ori, după caz de la data comunicării acestuia jumătate din minimul amenzii.

  Prezenta lege este propusă să intre în vigoare pe data de 1 ianuarie 2022.


  Te-ar mai putea interesa

  Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

  Ultimele știri

  Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA