• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Avans APIA din subvenția pentru pășune: cuantumuri la plată pe hectar

    Roxana Dobre -

    Subvenția pe pășune intră la plata APIA chiar dacă o parte din crescătorii de animale sunt blocați momentan cu schemele ce țin de Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ). O schemă blocată nu duce la oprirea de la plată a întregii cereri unice iar dacă fermierii au pășune sau chiar teren agricol pot primi bani în avans, din schemele directe aprobate de Guvern sau plățile compensatorii, a anunțat directorul general al APIA, Adrian Pintea, în premieră pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO. 

    Un detaliu important transmis de șeful APIA a fost legat de crescătorii de animale care au scheme de sprijin cuplat sau ajutor național tranzitoriu, plăți momentan blocate, dar care pot intra cu plățile pe pășune sau dacă au teren arabil.

    ”În momentul în care un fermier are cererea unică atât pentru sectorul vegetal cât și zootehnie dar la zootehnie are să spunem vaci de lapte, iar APIA verifică dacă face această încărcătură la hectar spre exemplu la pășuni, categoric că poate lua avans strict pe partea de vegetal. La fel și pe celelalte scheme. La fel spre exemplu avem la plățile compensatorii, Măsura 13 – Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice, a fost pus un cuantum zero astfel încât fermierii să poată lua celelalte scheme și schema aceasta în momentul în care va fi la plata finală să poată lua banii. De aceea nu am mers pe ideea în care dacă are și vegetal și bovină blocăm fermierul să nu mai ia nimic în avans și să ia cu totul în momentul în care intră la plata finală”, a explicat Adrian Pintea în cadrul unui interviu acordat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO. 

    Așadar, crescătorii de animale intră la plata avansului cu restul schemelor aprobate de Guvern. Și anume:

    Schema de plată unică pe suprafață – SAPS: 95,4751 euro/ha, echivalentul a 472,3630 lei/ha;
    Plata redistributivă: – primul interval 1-5 ha, inclusiv: 5 euro/ha, echivalentul a 24,7375 lei/ha,  al doilea interval peste 5 ha și până la 30 ha, inclusiv: 48,1457 euro/ha, echivalentul a 238,2008 lei/ha;
    Plata pentru înverzire: 57,8931 euro/ha, echivalentul a 286,4261 lei/ha;
    Plata pentru tinerii fermieri: 40,4514 euro/ha, echivalentul a 200,1333 lei/ha.

    De precizat că la plata avansului se achită fermierilor până la 70% din cuantumul fiecărei scheme stabilite. Schemele finanțate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă) se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,9475 lei/euro stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 30.09.2021 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria C/398/7/01.10.2021.

    De asemenea, crescătorii de animale primesc și 85% în avans din schemele compensatorii, buget FEADR. Acesta sunt:

    Măsura 10 – Agro-mediu şi climă:

    Măsura 11 – Agricultură ecologică (M.11) (cf. Art. 29 din Regulamentul (UE) nr. 1305/2013 cu modificările ulterioare)

    Submăsura 11.1 – Sprijin pentru conversia la practicile și metodele de agricultură ecologică:

    Submăsura 11.2 – Sprijin pentru menţinerea practicilor și metodelor de agricultură ecologică:

    Plăţile pentru schemele finanțate din FEADR (Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală) se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,8683 lei/euro, stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 31.12.2020 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C nr. 1/03.

    Reamintim că singura schemă din sectorul zootehnic care intră la plata avansului este Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ) pentru ovine/caprine pentru care s-a stabilit un cuantum de 17,2430 euro/cap animal adică 85,3097 de lei. În avans oierii primesc 70 la sută din această sumă, adică 59,7168 lei/cap de animal.


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului