• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tratamente la pruni. Schema de stropiri la prun – calendar anual

    agrointeligenta.ro -

    Tratament la pruni – schemă de stropiri recomandată pentru prevenirea atacurilor de boli și dăunători. Stropirile la prun sunt un element esențial pentru obținerea unor producții de fructe sănătoase. În categoria speciilor sâmburoase, prunul are nevoie de tratament în aproape toate fazele de dezvoltare, în fenofazele vegetative, cum spun specialiștii. Se poate ajunge la 10 stropiri preventive pe an, o parte dintre ele fiind și stropiri în care puteți interveni cu produse dedicate și culturilor ecologice.

    Marius Roman, fondatorul Pepinierelor Roman de la Afumați, a întocmit o schemă de tratamente pentru prun, o listă a tratamentelor care se aplică preventiv la această specie de sâmburoase. În afară de aceste tratamente, când se constată un atac de dăunători sau semne de boală, se intervine în livadă cu produsul menit să combată punctual problema.

    De precizat că schema de tratamente pentru cultura prunului se poate aplica indiferent de soiurile de pruni din livadă.

    O mare importanță în aplicarea tratamentelor la prun o are momentul executării stropirii. Este esențial să aveți în vedere fenofaza vegetativă și nu datele din calendar, mai ales în actualul context în care diferențele sunt mari de la un an la altul și de la o zonă a țării la alta.

    Schema de tratament la la pruni include mai multe rânduri de stropiri, astfel:

    Tratamente la cultura prunului în repaus vegetativ

    Tratament la prun în repaus vegetativ

    Tratamentul la pruni în perioada repausului vegetativ se face în perioada 1-10 martie, în zilele care permit, ca și condiții, aplicarea substanțelor stropite. Primul tratament la pruni se face în ferestrele iernii, când temperatura depășește 5 grade Celsius, nu este vânt și nici nu plouă.

    Prima stropire a prunilor își are rolul în combaterea dăunătorilor – păduchii țestoși, precum păduchele de San Jose, a ouălor de afide și a acarienilor.

    Prunii se stropesc cu produsele Ovipron (concentrație recomandată de 1,5%) și cu Champ 77WG (concentrație 0,3%).

    Tratament la pruni în faza de umflare a mugurilor

    Al doilea tratament la pruni se execută în perioade de umflare a mugurilor, în faza de buton alb. De regulă, acest interval se suprapune perioadei 10-20 martie. La fel ca și în cazul primului tratament, stropirile se fac dacă vremea permite: nu bate vântul, nu sunt precipitații și temperaturile aerului sunt pozitive.

    Stropirea se face pentru a combate ciuruirea bacteriană și micotică și moniliozelor, dar și pentru a se distruge ouăle de acarieni.

    Se aplică stropiri cu produsele Bravo 500 (concentrație 0,25%) și cu Chorus 50 WG (concentrație 0,02).

    Tratament la pruni în faza de dezmugurit

    La dezmugurit se vine cu al treilea tratament la prun. Este momentul apariției primei flori, astfel că livada de pruni trebuie atent monitorizată să nu se rateze momentul optim pentru tratament. De regulă, perioada care corespunde calendaristic este 15-30 martie, dar depinde de zona livezii și de cât de repede se instalează primăvara și dacă prindeți zile cu vreme bună de stropit.

    Se aplică tratamente la pruni contra ciuruirii bacteriene și micotice, moniliozelor și ouălor acarienilor, aplicându-se produsele Signum (concentrație 0,05%), Merpan 80 WDG (concentrație 0,2%) și Vantex 60 CS (concentrație 0,015%).

    Stropirile la prunii înfloriți se poate face când peste jumătate din petale sunt căzute

    Tratament la pruni la scuturarea petalelor

    La scuturarea petalelor prunilor se poate veni cu al patrulea tratament. Stropiri trebuie efectuate când peste 50% din flori s-au scuturat, cam în intervalul calendaristic 10-20 aprilie.

    Acum se combat ciuruirea bacteriană și micotică, moniliozele, viermele fructelor (G1T1), minatoare, defoliatoare etc.

    Se aplică produsele Score 250 EC (concentrație 0,05%), Folpan 80 WDG (concentrație 0,1%), Calypso 480 SC (concentrație 0,03%). Acum se poate aplica și un îngrășămând foliar. Se poate opta pentru aplicarea Aminosol® încă din faza de apariție a mugurilor florali, duce la optimizarea proceselor de formare și creștere a fructelor și limitează fenomenul negativ de cădere prematură a acestora. În plus, Aminosol reduce infecția frunzelor și fructelor cu „vărsatul prunelor” (virusul Plum Pox).

    Tratament la pruni la căderea corolei cu două tratamente ulterioare la 10-14 zile, respectiv 14 zile distanță

    Deosebit de important la pruni este tratamentul care se execută la căderea corolei, atunci când se văd mici fructe formate. Se regulă, perioada care se suprapune acestei fenofaze la pruni este 1-10 mai. Acum se aplică fungidul Systhane Forte de la Coteva Agriscience (concentrație 0.02%), fungicidul Dithane M 45 (concentrație 0,25%) și insectidul Decis Mega de la Bayer.

    La 10-14 zile după stropire se revine cu un tratament cu Topsin 70 WDG (0,1%), Mospilan 20 SG (0,03%), Vertimec (0,15%) și un fertilizant foliar. Această stropire se execută numai pe vreme însorită, având grijă ca temperatura aerului să nu depășească pragul de 25 de grade Celsius.

    După alte 2 săptămâni – 14 zile, la pruni se continuă schema de tratament cu o stropire cu Score 250 (0,05%), Calypso 480 SC (0,03%) și Envidor (0,04%). La fel ca tratamentul anterior, și acesta are rol în combaterea păduchelui de San Jose și a acarienilor. Condițiile de aplicare a stropirilor sunt, de asemenea, identice.

    Stropiri la prun înainte de recoltare

    Tratament la pruni înainte de recoltat

    Înainte de recoltarea prunelor, la pomii fructiferi se face un nou tratament contra moniliozei la fructe și a putregaiului cenușiu. Când fructele sunt în pârgă se vine cu o stropire cu Merpan 80 WDG (0,2%), Switch (0,1%), Actara 25 WG și o nouă fertilizare foliară. Aveți grijă ca în ziua în care aplicați stropirea, temperatura să nu depășească 25 de grade Celsius. Până la recoltare se va ține cont de perioada de remanență la fiecare produs, conform recomandărilor producătorului.

    Tratament la pruni după tăierile de vară

    Monilioze și putregaiul cenușiu la pomi se combate și după tăierile de vară, tăierile în verde, care se execută în luna august. Acum se aplică o stropire cu Funguran (concentrație 0,3%), în zilele însorite, cu temperaturi sub 25 de grade Celsius.

    Tratament la pruni după căderea frunzelor

    Ultima stropire la pruni se face după căderea frunzelor, toamna, în lunile octombrie sau noiembrie. Înainte de venirea iernii se aplică sulfat de cupru (piatră vânătă) în concentrație de 3%. Stropirea se face când vremea permite: nu bate vântul, nu sunt precipitații, iar temperatura exterioară a aerului este pozitivă.


    Te-ar mai putea interesa

    Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului