• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un cunoscut fermier îi bate obrazul ministrului Adrian Oros!

    agrointeligenta.ro -

    Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați fermieri din România, un om care rareori iese public și atunci când iese, o face pentru a vorbi îndeosebi despre tehnologiile agricole, îi bate obrazul ministrului Agriculturii, Adrian Oros, pentru neplata despăgubirilor de secetă la culturile de primăvară de anul trecut.

    Ing. dr. Dumitru Manole din Amzacea, județul Constanța, și-a manifestat dezamăgirea față de modul în care sunt tratați fermierii din zona Dobrogei, mai exact de modul în care terenurile de aici, afectate de secetă, au fost efectiv uitate de decidenții guvernamentali.

    Foto: YouTube/BASGAgro

    ”Aici sunt 800.000 de hectare de teren arabil pe care în ultima vreme am fost uitați și mă refer aici la calamitățile la culturile de toamnă care încă nu s-au acordat, cei 8-10 la sută, mă gândesc la acciza la motorină din trimestrele III și IV ale anului 2002 care nu s-au acordat și, cu toate promisiunile Ministerului Agriculturii prin diverși reprezentanți – secretari de stat, îl felicit pe domnul Scarlat în noua poziție de președinte al Comisiei de agricultură din Senat, cu tot respectul și pentru domnul ministru Adrian Oros care ne-a spus…nu promis, au spus și eu țin la cuvintele unor demnitari ai statului român, că vor acorda și calamitățile pentru culturile de primăvară la mazăre, lucernă, porumb, floarea-soarelui”, a declarat Dumitru Manole în cadrului unui interviu acordat emisiunii ”Viața Satului” de la TVR 1.

    Fermierul constănțean a atras atenția că fermierii au parcurs toți pașii legali pentru a beneficia de despăgubiri în contextul în care nu au recoltat nimic din cauza secetei. ”S-au întocmit procesele verbale de calamitate, am făcut tot ce trebuia, au fost aprobate, s-au dus mai departe la Direcțiile Agricole și la APIA. Ni s-a spus: stimați fermieri care munciți pământul, glia strămoșească o să vă acordăm despăgubirile. A fost o afirmație, prima, pentru ianuarie-februarie, iar mai târziu vi le acordăm în aprilie. Iată că la aprobarea bugetului nu s-au aprobat acordarea despăgubirilor pentru culturile calamitate din primăvara anului 2020 și vreau să vă spun că noi am ținut combinele în hangare, nu le-am folosit în anul 2020 cu temperaturile cele mai ridicate de când se fac înregistrări meteo în România”, a mai precizat Manole.

    Vă reamintim că Asociația Forța Fermierilor a solicitat încă din 21 ianuarie publicarea unei Ordonanțe de Urgență prin care sumele de despăgubiri la culturile de primăvară să fie alocate din bugetul de stat pe 2021 pentru plata fermierilor. Pe 25 ianuarie, AFF a cerut și Parlamentului să se implice și să existe un amendament pentru alocarea banilor, iar pe 9 februarie s-a lansat și un apel către premierul Florin Cîțu să susțină demersul fermierilor.

    Pe 18 și 22 februarie, reprezentanții Asociației Forța Fermierilor au pichetat sediul Ministerului Agriculturii cerând plata despăgubirilor promise fermierilor, iar în ziua votului pentru bugetul de stat, AFF a făcut apel către Președintele României să medieze situația dintre Guvern și fermieri.

    În cadrul Comisiei pentru agricultură, amendamentul pentru acordarea despăgubirilor de secetă pentru culturile de primăvară calamitate în 2020 a fost respins cu 12 voturi pentru, 12 împotrivă și 4 abțineri, între cei care au votat respingerea sprijinului fiind chiar ministrul Agriculturii, Adrian Oros, și fostul secretar de stat din Ministerul Agriculturii, Emil Dumitru, actualmente deputat PNL.


    Te-ar mai putea interesa

    S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații