• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un crescător de animale i-a făcut plângere penală primarului că nu împarte corect pășunea comunală!

    Ramona Dascălu -

    Crescător de animale, plângere penală la adresa primăriei! Proprietarul a 1.500 de oi și 21 de vaci, Constantin Moga, din comuna Găvojdia, județul Timis, este nemulțumit de modul în care primarul gestionează pășunea comunală. Crescătorul a ajuns chiar să depună și o plângere penală împotriva conducerii primăriei pe motiv că 70 de hectare de pășune sunt de câțiva ani libere deoarece edilul nu a vrut să le dea nimănui, iar alte câteva zeci de hectare sunt deținute de un apropiat al primarului care are doar 50 de oi.

    Primarul comunei, Dănuț Stoica, răspunde acuzațiilor aduse de fermier și spune că a avut loc o reparcelare întrucât s-a schimbat categoria de folosință și de îndată ce se va termina reparcelarea, suprafața de pășune va fi repartizată proporțional crescătorilor în funcție de numărul de animale pe care le dețin.

    ”De vreo 3 ani de zile domnul primar ține vreo 70 de hectare de pășune, pe care nu le dă nimănui. Eu dețin un număr de 1.500 de oi și 21 de vaci și le țin în 60-70 de hectare. La fel, de 4 ani de zile un om de-al primarului, care lucrează în primărie, are doar 50 de oi și deține 30 de hectare din pășunea comunală, și pășunea e cosită, și la ora actuală sunt baloți pe acea suprafață. Am discutat și anul trecut și atunci a suspendat licitația pentru aceste 70 de hectare pe motiv că nu a fost făcut amenajamentul pastoral, dar acesta era de fapt făcut, însă primarul a susținut că trebuie făcut un altul nou că acela ar fi fost făcut pe 14 oi la hectar. S-a suspendat licitația în ultima zi pe motiv că se va face alta în 30 de zile, dar nu s-a mai făcut”, a declarat fermierul Constantin Moga.

    Constantin Moga susține că așa arata azi-vară o parte din pășunea comunală

    Potrivit crescătorului, primarul are de gând să reia în această primăvară licitația pentru cele 70 de hectare libere, însă cererile celorlalte două persoane înscrise la licitație ar fi abuzive.

    ”Acum se pare că vrea să reia licitația și mi-a zis că vrea să-mi acorde 15 hectare la 21 de vaci, iar restul să dea la cine dorește el. Am fost chemat la primărie și mi s-a spus că trebuie să participe și ăla și ăla la bucata asta de pășune. Eu am făcut o cerere la primărie cum că cererile persoanelor care vor să liciteze cu mine pentru astea 70 de hectare sunt abuzive, nu sunt ok, sunt puse pe sub mână. Unul dintre ei nu are nicio oaie, are doar 20 și ceva de măgari, a făcut un cod de exploatație pe numele unui consilier și îi trebuie pășune. Celălalt este tatăl meu, dar el nici nu știa de această cerere întrucât a făcut-o fratele meu, cu care nu mă înțeleg, în numele lui”, a spus crescătorul de oi din Timiș.

    Crescătorul a depus plângere penală împotriva conducerii primăriei

    Acesta a depus chiar și o plângere penală împotriva conducerii primăriei pentru abuz în serviciu. ”Am depus plângere împotriva conducerii primăriei pe motiv că face abuz în serviciu. Să vedem cum decurg lucrurile, iar dacă nu se rezolvă nimic o să merg cu oile prin fața primăriei, dar fără să blochez instituția statului. O să fac un marș prin fața primăriei până când se rezolvă problema”, a dezvăluit oierul.

    Constantin Moga susține că este cel mai în măsură să primească o parte consistentă din pășunea comunală și asta pentru că pe lângă oi, a început să crească și vaci.

    ”Eu am 62 de hectare de la primărie, am avut contract pe 10 ani și mai am încă vreo 3-4 ani până îmi expiră contractul. Anul trecută însă am băgat vreo 20.000 de euro în vaci, mi-am luat taurine de carne, 21 de capete, le-am scos din iarnă și acum să nu primesc pășune? Vrea să îmi dea 15 hectare ca la un milog când este o grămadă de pășune disponibilă, dar o ține ca să-și facă el jocul. Adică tot eu să am de suferit, care am plătit 236 de milioane lei vechi taxe și impozite la primărie și am 1.500 de oi si 21 de vaci? Deja m-a încurcat anul trecut, când nu am putut să-mi bag pășunea la APIA, să o curăț, să o întrețin, să-mi fac un gard”, a mai dezvăluit acesta.

    Primarul comunei îl acuză pe crescător că vrea toată pășunea comunală

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a luat legătura și cu primarul comunei Găvojdia, Dănuț Stoica, care susține că acuzațiile aduse de crescătorul de animale la adresa primăriei, în ceea ce privește pășunea comunală, sunt nefondate.

    ”Toți crescătorii de animale au depus cereri pentru că s-a făcut o reparcelare, s-au schimbat categoriile de animale și toți au fost invitați să facă cereri, și în urma cererilor vedem câte parcele sunt, apoi se parcelează și probabil în două săptămâni toată pășunea va fi repartizată în funcție de numărul de animale, proporțional. Nu e adevărat că am ținut o suprafață neînchiriată, s-a schimbat categoria de animale, unii au vândut vacile, categoria de folosință acum am schimbat-o, se fac reparcelări pentru că sunt mai multe oi. Acum, se repartizează la fiecare procentual după numărul de animale pe care îl are. Anul trecut într-adevăr a fost anulată licitația pentru că au vândut vacile o parte dintre crescători și a trebuit să începem să facem modificarea amenajamentului pastoral, deci probleme tehnice, dar ei, crescătorii, oricum au folosit pășunea”, a spus primatul Dănuț Stoica pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    În ceea ce îl privește pe crescătorul Constantin Moga, primarul ne-a declarat că acesta și-ar dori ca toată pășunea comunală să-i revină lui și că de această dată ar fi supărat din cauză că ar fi depus cerere pentru pășune și fratele său.

    ”Nemulțumirile lui sunt tot timpul pentru că el vrea ca toată pășunea să fie a lui și să nu mai dăm la nimeni. Domnul este adevărat că are multe animale, dar nu și-a cumpărat niciun metru de teren și nici nu doresc să-și cumpere ca să-și facă stânele pe terenul lor. Am fost înștiințat de faptul că vrea să protesteze, dar ce fel de protest să facă dacă el a fost invitat să-și depună cerere pentru pășune. El este supărat că a depus și fratele lui cerere. Noi trebuie să facem parcele pentru toți cei care depun cerere, nu putem să-i dăm lui toată pășunea. Dacă el crede că nu e bine că fratele său a făcut cerere în numele tatălui său, i-am zis să facă o contestație. Noi am anunțat familia respectivă să vină să declare că-și susține cererea și chiar astăzi de dimineață am fost informat că a fost tatăl la primărie și a scris o hârtie cum că își susține cererea și că dorește pășune. Ce pot să fac eu în această situație? Ei vor să mediez eu problemele lor familiale. Noi trebuie să dăm la fiecare crescător în funcție de numărul de animale, asta nu vrea el să înțeleagă și face diferite presiuni și intimidări pe tot felul de căi. Vreau să vă spun că este un tip care distruge recoltele, este în proces cu foarte mulți proprietari de teren pentru că le-a distrus culturile, zeci de hectare de culturi, cu animalele. Este un om neserios. Trebuie să înteleagă că noi trebuie să repartizăm la toți crescătorii care au depus cerere și se încadrează. Dânsul are deja de la primărie aproximativ 70 de hectare de pășune”, a mai spus primarul.

    Conflictele dintre Constantin Moga și primărie nu sunt noi. Anul trecut, crescătorul de animale a dus oile în fața instituției în semn de protest față de modul în care este împărțită pășunea comunei.


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Pericol acum la rapiță: putregaiul alb al tulpinilor. Soluția de la Bayer: fungicidul Propulse S-a deschis târgul de animale de la Câmpeni cu o bază de achiziții bovine!