Semințe de soiuri țărănești: cum le poți procura din toate colțurile țării
agrointeligenta.ro -Gustul legumelor de altădată este la mare căutare, la fel ca și semințele de legume țărănești, așa cum creșteau în grădină bunicii și străbunicii noștri. Din fericire, o adevărată mișcare a tinerilor fermieri face posibilă reînvierea celor mai valoroase soiuri românești.
Fermieri din Timișoara, București sau Cluj-Napoca fac schimb pe internet de semințe de legume țărănești. Mai mult, în ultimele luni s-au organizat evenimente dedicate, adevărate târguri unde poți să cumperi sau să schimbi soiuri.
Pe Facebook, în grupul ”Semințe libere”, s-au înscris deja aproape 300 de tineri care vor să schimbe între ei semințe țărănești și nu numai. Cei care dețin soiuri tradiționale se înscriu într-un mic registru online, de unde doritorii pot consulta oferta celorlați membri, apoi îi pot contacta direct pentru schimb. Pe lângă acest troc, tinerii fermierii au oportunitatea să afle sfaturi direct de la alți agricultori care au experiențe de împărtășit. De la cum se cultivă rozmarinul și pătrunjelul, la pregătirea răsadurilor, legumicultorii cu ”ștate” mai vechi își destăinuie secretele către ”discipolii” mai noi în branșă.
Inițiativa Timișoara în Tranziție a organizat la finele lunii trecut a doua ediție a Pieței Semințelor Libere. Totul 100% gratuit, necomercial. „O piață cu adevărat liberă e un loc în care fiecare dintre noi contribuie cu surplusul de semințe pe care îl are, dar în plus, cu idei, meșteșuguri, zâmbete, talent, prietenie, bucurie, discuții și multe altele. Așteptarea primăverii e încă un prilej pentru noi, ca și comunitate, să ne putem întâlni și învăța lucruri noi”, spun organizatorii evenimentului. În cadrul evenimentului s-au putut oferi atât semințe locale, cât și surplusul de semințe achiziționate din comerț. ”Important este însă să furnizați informații corecte despre sursa semințelor și detalii despre cultivare”, se arăta în prezentarea târgului.
UPDATE: Potrivit informațiilor primite pe e-mail din partea cititorilor noștri, există un institut românesc ce comercializează semințe tradiționale. Este vorba de Stațiunea de Cercetări în Legumicultură din Buzău. Vom reveni cu amănunte.
Dacă aveți informații legate de evenimente la care se fac schimburi sau se comercializează semințe țărănești, vă rugăm să ne dați de veste pentru a le promova în rândul celor interesați: redactia@agrointel.ro
Foto: sxc.hu/Oana Timar