• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce așteptări au analiștii de la anul agricol 2014: Prețurile continuă să scadă. Grâul și porumbul se ieftinesc și cu 8% față de 2013

    agrointeligenta.ro -

    Unde-s iernile de altădată? Este o întrebare pur meteorologică. Iarna aceasta este cea mai atipică din ultimul sfert de secol. Nimeni dintre cei născuți în această periodă și chiar mai demult nu își amintesc ceva asemănător. În multe zone din țară zăpada nu a căzut deloc, iar termometrele nu au coborât nici măcar în timpul nopții sub -3 grade Celsius. Apoi dintr-o dată puhoi de zăpad și viscol. În doar câteva zile a nins mai mult ca în toată luna decembrie. Va afecta asta mersul recoltelor în anul care vine? Cu siguranță că da. Dar cum?

    Agricultura este activitatea umană cea mai dependentă de mersul normal al lucrurilor în natură. În regim de control absolut al condițiilor de mediu se poate face agricultură doar în laborator – agricultura hidroponică, spre exemplu – dar în rest, omul nu poate spera decât să influențeze condițiile de mediu – chiar și atunci când vorbim despre producția de sera, starea vremii își spune cuvântul (dacă este prea frig afară, de exemplu, este nevoie de un consum mai mare de căldură pentru menținerea echilibrului interior).

    Evident, o astfel de iarnă atipică nu are cum să nu influențeze mersul lucrurilor în agricultură. Trebuie să știm însă cum să punem pe tablă datele problemei. Nu toate efectele sunt negative, nu toate efectele negative sunt iremediabile, nu toate au aceeași întindere în spațiu pentru a nu putea fi compensate la nivel de piață. Nu putem spune de acum că va fi un an prost pentru agricultură și că prețurile agricole vor exploda. Va trebui să așteptăm toamna și să vedem cât de goale sau cât de pline ne vor fi hambarele.

    Precipitațiile reduse au permis efectuarea lucrărilor agricole

    Departamentul Agriculturii al Statelor Unite (United States Department of Agriculture, USDA) face următoarea analiză a stării vremii în decembrie și a modului în care aceasta influențează culturile momentului, în marile regiuni de producție ale globului. În cele mai multe dintre grânarele din emisfera de nord, Europa și fosta Uniune Sovietică a predominat o “vreme neobișnuit de caldă și uscată” – care a lăsat culturile fără stratul protector de zăpadă dar a și redus la minimum riscul înghețului și a pierderilor determinate de acest factor; pe de altă parte “umiditatea solului a scăzut, lucru care nu este de bun augur pentru culturile de grâu și orz de iarnă“ – o excepție o constituie Estul și Centrul Americii de Nord regiuni afectate chiar de furtuni de zăpadă. Lipsa precipitațiilor a favorizat în zona meridională a emisferei nordice recoltare citricelor precum și alte lucrări agricole.

    Asia stă bine cu grâul și orezul

    În Asia de Est, Sud-Est și Sud (unde regăsim cele mai populate țări ale lumii), în luna decembrie, vremea a fost în general favorabilă culturilor agricole specific regiunilor în cauză. Culturile de grâu (Asia de Est/ China, Asia de Sud/India) au avut parte de temperaturi scăzute care au favorizat dormitarea fără a coborî atât de jos încât să apară și riscul pierderilor generate de îngheț. Pe de altă parte în orezăriile Asiei (Asia de Sud/ India și Asia de Sud Est/Vietnam, Thailanda, Indonezia, Malayesia, Filipine, China) cicloanele și musonul au adus precipitații suficiente.

    grauUscat în Australia, în perioada recoltării

    La sud de Ecuator anotimpurile sunt pe dos, decembrie nu este o luna de iarnă ci de vară, culturile de cereale se afla în etapa coacerii sau chiar a recoltării. În America de Sud, unde regăsim Brazilia și Argentina, cele mai importante grânare (porumb, soia, grâu) din regiune chiar dacă vremea a fost destul de caldă pentru această perioadă a anului (mijlocul verii australe), iar precipitațiile sub medie, câteva episoade de ploaie au oferit culturilor necesarul de apă de care aveau nevoie pentru a asigura o recoltă bună. Africa de Sud a fost poate singura regiune a globului în care vremea a fost aproape perfectă în luna decembrie sub aspectul temperaturilor și precipitațiilor, oferind condiții optime. În Australia, în luna decembrie, nu a plouat aproape deloc, dar acest lucru nu a fost deloc rău, pentru că în grânare (vest și sud-est) este perioada recoltării.

    Grâul va fi mai ieftin decât în 2013
    La nivelul pieței nimic nu pare să fi tulburat calmul adus de recolta toamnei trecute. Deutsche Bank estimează, astfel, că prețul principalelor cereale. Grâul va fi mai ieftin comparativ cu perioada similară a anului precedent aproape în fiecare trimestru al lui 2014.

    Perioada

    Preț/bușel

    Preț/tonă

    Față de 2013

    Trimestrul 1

    5,95 USD

    218 USD

    -5,6 %

    Trimestrul 2

    5.45 USD

    200 USD

    -9,2 %

    Trimestrul 3

    6,05 USD

    222 USD

    -4,0 %

    Trimestrul 4

    5,65 USD

    207 USD

    -8,1 %

    Porumbul se scumpește, apoi cade
    Porumbul va fi mai scump decât în aceeași perioadă a anului precedent doar în primul trimestru al lui 2014

    Perioada

    Preț/bușel

    Preț/tonă

    Față de 2013

    Trimestrul 1

    4,35 USD

    171 USD

    +1,2 %

    Trimestrul 2

    4,45 USD

    175 USD

    -1,1 %

    Trimestrul 3

    4,30 USD

    169 USD

    -5,5 %

    Trimestrul 4

    4,10 USD

    161 USD

    -7,9 %

    Analiza a fost publicată în revista Agrointeligența. Pentru a vă abona, dați click AICI.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri!

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!