• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermă de vaci lăsată fără subvenții! Primarul refuză să semneze adeverința pentru APIA!

    Ramona Dascălu -

    Primarul unei comune refuză să elibereze adeverința APIA pentru un fermier care contribuie cu 10.000 euro anual la bugetul local. Victor Cordea, directorul economic al unei exploatații de vaci de lapte deținută de soția sa, susține că primarul comunei refuză să le elibereze adeverința pentru cele 100 de hectare de pășune, închiriate de la primărie, și pentru care există un contract de concesiune valabil până în 2026.

    Fermierul din Ponor, județul Alba, mărturisește că impozitul și chiria pentru pășune însumează nu mai puțin de 10.000 de euro pe an, bani care au fost în totalitate achitați.

    ”Firma Montana Cad înființată în 1992, în cadrul căreia este asociat unic soția mea – Cordea Aurora Dorina. Deținem de la primărie, din anul 2006, 100 de hectare de pășune pentru o perioadă de 20 de ani, deci contractul este valabil până în 2026. Chiria pentru pășune este de 100 de euro pentru un hectar, bani care au fost plătiți în fiecare an, plus impozitul pe teren, care și acela este destul de mare, 2.400 de lei pe an, și este plătit inclusiv pe anul acesta. Cu toate acestea însă, domnul primar refuză să ne elibereze adeverința pentru APIA. Motivul pe care îl invocă este că a fost schimbat blocul fizic, dar acest lucru s-a întâmplat în anul 2013, când primăria a atribuit o suprafață de 100 de hectare de teren mănăstirii Sfântul Spiridon și în urma atribuirii respective, primarul de atunci a stabilit altă locație pentru firma noastră. Și din 2013 și până acum, nu am avut nicio problemă, și primarul care a fost înainte și actualul, care este primar din 2016, ne-au eliberat adeverință în fiecare an. Ba mai mult, primarul susține că ar fi ceva conflicte de interese, dar contractul este în vigoare, deci dacă ar fi fost motive să nu primim această adeverință, trebuie reziliat contractul, dar nu s-a făcut niciun demers în acest sens și nici nu poate să facă întrucât există clauze contractuale. În fiecare an, virăm câte 10.000 de euro la primărie pentru suprafața de pășune pe care o avem concesionată, cred că e cea mai mare sumă din județ”, a declarat fermierul Victor Cordea pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Primarul s-ar fi supărat că ar fi fost tras la răspundere pentru caii săi de care nu are grijă

    Adevăratul motiv pentru care primarul ar refuza să elibereze adeverința ar fi că a fost tras la răspundere pentru caii săi, pe care îi lasă să umble liberi prin comună.

    ”De certat nu ne-am certat, însă singura problemă pe care am avut-o cu el, și nu numai noi, ci aproape toți locuitorii, este legată de faptul că are vreo 20-30 de cai, de care nu are grijă nici iarna, nici vara, îi lase așa să umble pe peste tot și animalele s-au sălbăticit și merg peste proprietățile oamenilor și mănâncă fânul. Și mă gândesc că de aici a pornit totul, că,  primit la primărie o înștiințare potrivit căreia este obligat să înființeze un comitet care să se ocupe de animalele lăsate nesupravegheate sau chiar abandonate și probabil s-a supărat că i-am atras atenția pentru treaba asta, să nu mai lase animalele libere pentru că s-au mai luat și alți gospodari după primar, că e simplu să lași animalele libere și să nu le dai de mâncare. A apărut pe tema asta și un articol în presa locală pentru că a venit și Poliția Animalelor. În primăvară acum s-a întâmplat lucrul acesta, de vreo lună de zile”.

    Fermierul susține că va face plângere penală pe numele primarului pentru abuz în serviciu

    Au trecut deja 30 de zile de când s-a depus cererea pentru eliberarea adeverinței și chiar și cei de la APIA Alba ar fi încercat să afle de la primărie care sunt motivele pentru care nu se eliberează adeverință, însă fără succes.

    ”Anul acesta se pare că are anumite probleme cu noi și nu vrea să semneze. Au trecut deja 30 de zile de când am depus cererea pentru eliberarea adeverinței, inclusiv cei de la APIA Alba s-au interesat la primărie de adeverință, au dat telefoane, au trimis e-mailuri, dar nici ei nu au primit niciun răspuns de la primar. Adeverința a fost semnată de către secretarul primăriei pentru legalitate, de către departamentul financiar-contabil din cadrul primăriei și de către inginerul agronom de la Registrul Agricol. Deci, lipsește doar cea de-a patra semnătură – cea a primarului. În cazul în care nu primim adeverința, o să facem plângere penală pentru abuz în serviciu și o să-l acționăm în instanță”, a spus acesta.

    Laptele din ferma din comuna Ponor are certificat eco și este vândut către FrieslandCampina

    Ferma de vaci de lapte din comuna Ponor se află la 1000 de metri altitudine și produce lapte eco, care mai apoi este vândut către compania FrieslandCampina. ”Firma Montana nu deține niciun hectar de pășune în proprietate, deci aveam doar pășunea concesionată de la primărie. În total, avem 68 de bovine, dintre care 40 și ceva sunt vaci de lapte și restul juninci și viței până la un an. Pentru laptele pe care îl producem avem certificat eco și îl dăm la Friesland Cluj-Napoca cu 2 lei, fără TVA, pe litru. Noi avem ferma la 1.000 de metri altitudine, în comuna Ponor, județul Alba”, a dezvăluit Victor Cordea.

    Primarul a refuzat să explice de ce nu vrea să semneze adeverința 

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a luat legătura și cu edilul comunei Ponor, din județul Alba. Ales din partea PNL în funcția de primar, Petruț Bojor a refuzat să ofere explicații cu privire la faptul că refuză să semneze adeverința APIA pentru ferma deținută de familia Cordea.

    ”Are ceva probleme cu contractul că nu este făcut legal. O să-i dau un răspuns scris. Nu pot să vă spun mai multe, nu este după mine dacă vreau sau nu vreau să-i eliberez adeverința. Știe el despre ce este vorba”, ne-a declarat primarul comunei Ponor, Petruț Bujor.

    Vă reamintim că potrivit noii legislații, primăriile au obligația să transmită către APIA, adeverința cu datele înscrise în Registrul Agricol pentru fiecare fermieri care cere subvenții. Fără acest document obligatoriu, cererea unică de plată nu poate fi închisă. Primăriile, deci implicit primarii, nu au voie să condiționeze eliberarea adeverințelor APIA.


    Te-ar mai putea interesa

    Plata despăgubirilor de secetă – informații de ultimă oră pentru fermieri Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Vânzarea terenurilor agricole din apropierea granițelor – aproape imposibilă! Fermierii ruși renunță la cultura de grâu: ”Există pierderi la fiecare tonă” Gazeo și Clementine: soiuri noi de grâu și orzoaică de la ITC Seeds