• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Al doilea focar de gripă aviară, confirmat într-o gospodărie. Toate păsările au fost omorâte

  Roxana Dobre -

  Un nou focar de gripă aviară confirmat de autorități într-o gospodărie. În data de 9 mai, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat prezența virusului gripei aviare, serotipul H5N8, la păsările dintr-o gospodărie, din localitatea Cristuru-Secuiesc, județul Harghita.

  Din datele preliminare ale anchetei epidemiologice rezultă că păsările au fost achiziționate de la ferma din localitatea Ungheni, județul Mureș, unde a fost diagnosticată gripa aviară în data de 7 mai.

  Potrivit unui comunicat al Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), imediat, la nivel local a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor Harghita, care a adoptat Programul de Măsuri pentru combaterea și stingerea focarului de gripă aviară. La nivelul gospodăriei infectate au fost impuse restricții de mișcare a păsărilor, persoanelor, mijloacelor de transport și furajelor.

  A fost finalizată eutanasierea păsărilor existente în gospodărie, iar cadavrele au fost ecarisate prin îngropare, împreună cu resturile de furaje și așternutul contaminate. După îndepărtarea cadavrelor și a deșeurilor întreaga suprafață a exploatației va fi dezinfectată.

  Conform sursei citate, în jurul focarului s-a delimitat o zonă de protecţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km, unde s-au luat măsuri de restricție a circulației persoanelor, a animalelor și a mijloacelor de transport și se aplică următoarele:

  – Recensământul tuturor exploatațiilor cu păsări, inspectarea de către medicii veterinari a tuturor exploatațiilor cu păsări;
  – Interdicția de mișcare a păsărilor, ouălor în zonele de protecție;
  – Restricționarea mișcării persoanelor între exploatații;
  – Respectarea normelor minime de biosecuritate și asigurarea dezinfecției persoanelor, mijloacelor de transport;
  – Anunțarea medicilor veterinari despre orice cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate la păsări și afluirea cât mai rapidă către laborator a probelor;
  – Evitarea contactului cu păsările sălbatice moarte;
  – Informarea locuitorilor cu privire la pericolul apariției și răspândirii virusului gripei aviare;
  – Separarea în cadrul gospodăriei în măsura posibilităților a rațelor și găștelor de celelalte păsări domestice;
  – Interzicerea creșterea păsărilor în aer liber, acestea fiind închise obligatoriu în spații special amenajate.

  În zonele cu restricții, măsurile vor fi menținute minim treizeci de zile.

  ANSVSA mai precizează că anchetele epidemiologice din județele Mureș și Harghita sunt în desfășurare, iar toate informațiile vor fi raportate către Unitatea Operaţională Centrală, condusă de președintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), dr. Robert Viorel Chioveanu.

  ANSVSA a notificat toate structurile abilitate de la nivel național și structurile omoloage din Uniunea Europeană, precum şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE), despre confirmarea noului focar de gripă aviară pe teritoriul României.

  ”ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă și al cetățenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunțarea imediată a serviciilor veterinare despre mortalitățile la păsări și la respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorități pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul țării noastre. Menţionăm că, pentru asigurarea sănătăţii publice, toate efectivele de păsări sunt supuse programelor naţionale anuale de supraveghere a bolilor, inclusiv pentru gripa aviară, astfel încât pe piaţa din România să ajungă produse şi suproduse obţinute doar de la animale sănătoase”, mai precizează autoritatea sanitară.


  Te-ar mai putea interesa

  Subvențiile APIA – în pericol! În loc de 195 euro/ha, fermierii ar putea primi doar 120 euro/ha! Fermier condamnat la închisoare după ce a cerut subvenții APIA cu contracte de arendă false! Legumicultorii spanioli care trimit roșii în România au anunțat că sunt „pe marginea prăpastiei”!

  Ultimele știri

  Dan Pănescu, Asociația Forța Fermierilor: ”Adrian Chesnoiu este printre puținii oameni care pot să scoată agricultura din criza în care a intrat!” Florin Platon, Asociația Forța Fermierilor: Adrian Chesnoiu este omul care poate scrie politici agricole sustenabile pentru fermieri! DNA: 12 crescători și medici veterinari, trimiși în judecată pentru falsificarea certificatelor de origine la ovine