Surse: Comisia Europeană refuză în continuare finanțarea irigațiilor prin PNRR
Roxana Dobre -Refuz categoric al Comisiei Europene (CE) privind finanțarea prin PNRR a sistemului de irigații. Conform unor surse citate de www.stiripesurse.ro, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, le-a spus colegilor din partid că în problema irigațiilor, a încercat să aibă noi discuții dar Comisia Europeană tot nu vrea să accepte includerea în Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a acestui tip de proiecte.
Premierul Cîțu va merge la Bruxelles
Premierul Florin Cîțu a anunţat, luni, după ședința PNL, că se va deplasa la Bruxelles în zilele următoare, precizând că, la acest moment, Guvernul trebuie să se gândească la modalităţi de accelerare a creşterii economice, soluţia fiind aceea de a avea un Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă ”de succes”.
”Acum mă concentrez pe ceea ce vine după pandemie. (…) Voi pleca la Bruxelles zilele următoare. Pandemia va trece, avem dozele şi va trece această situaţie şi trebuie să ne gândim la cum accelerăm creşterea economică în perioada următoare. Soluţia pe care o avem acum este de a avea un PNRR de succes, să atragem cei 29,2 miliarde şi vă spun că se poate şi eu cred că vom fi printre singurele ţări din Uniunea Europeană care va atrage toţi aceşti bani. Şi, cu aceşti bani, vom putea să accelerăm sau să consolidăm ceea ce avem acum în creşterea economică, dar să accelerăm creşterea economică şi, în special, procesul de convergenţă către Uniunea Europeană, un proces de convergenţă care a fost încetinit sau chiar a dat înapoi după perioada 2007” , a declarat Cîţu, la Palatul Parlamentului.
PNRR – depus la Comisia Europeană pe 31 mai
Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a anunţat că România va depune la Comisia Europeană Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pe 31 mai.
Reamintim că vicepremierul Dan Barna a anunțat miercuri, 21 aprilie, că oficialii Comisiei Europene au comunicat autorităților române că nu sunt de acord cu propunerile legate de investiții din bani europeni prin Planul National de Redresare si Reziliență pentru realizarea unor sisteme de irigații, întrucât acest aspect nu ține de redresarea după pandemia de COVID.
Irigațiile figurează în prima variantă de PNRR cu 2,5 miliarde de euro
Într-o intervenție la Digi 24, ministrul Adrian Oros a spus că este vorba despre o primă variantă trimisă Comisiei Europene, strict pentru irigații, în care era prevăzută suma de 2,5 miliarde de euro.
”Noi ne susținem proiecte în continuare, preluăm observațiile, aducem precizări. Eu sunt în continuare convins că trebuie să avem un proiect de țară privind strategia de gestionare a apei și că acest lucru se poate finanța și prin PNRR, este vital, la fel cum este vital să avem investiții în educație, sănătate, infrastructură. În continuare, vom merge în fața Comisiei cu precizări tehnice. Dacă lucrurile contribuie la obiectivele de climă – eu sunt convins că da, dacă are impact asupra corpurilor de apă – avem deja studii, am trimis precizări, dacă nu prejudiciază mediul – deci la toate aceste observații pe care Comisia le face noi avem răspunsuri pentru ele. Am propus să le trimitem și un proiect-tip, ca să vadă în ce fel influențează sau nu influențează mediul aceste lucrări. Am precizat Comisiei că nu dorim să facem lucrări în plus, deocamdată dorim să reparăm, să reabilităm toată infrastructura de irigații, astfel încât să putem transporta și utiliza apa cât mai eficient și cât mai ieftin, cu consum de apă mai mic și cu consum de energie mai mic și consum de energie verde. Adică noi chiar am scris niște proiecte care se pliază foarte bine pe cerințele Comisiei și ne vom susține în continuare cauza”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.
În PNNR, componenta irigații era prinsă în Pilonul I, Sistemul național de gestionare a apei: acces la apă și canalizare, irigații, dezmlăștiniri, lucrări de combatere a eroziunii solului și intervenții active în atmosferă și prevedea:
-Creșterea gradului de adaptare a infrastructurii din domeniul de îmbunătățiri funciare și domeniul intervențiilor active în atmosferă la schimbările climatice, în scopul prevenirii și gestionării riscurilor legate de climă, precum și creșterea capacității de răspuns la condițiile de utilizare eficientă și protecție a surselor de apă:
-Modernizarea sistemelor de irigații pentru prevenirea și gestionarea riscului de secetă/ ariditate;
– Modernizarea sistemelor de desecare – drenaj pentru prevenirea și reducerea riscului la inundații și înmlăștinire;
– Dezvoltarea lucrărilor de combatere a eroziunii solurilor, riscului de alunecări și degradarea terenurilor;
– Extinderea și dezvoltarea infrastructurii pentru combaterea căderilor de grindină și creșterea precipitațiilor. Alocare: 4.000 milioane de euro.
Acesta este al doilea eșec pentru agricultură după ce săptămâna treută Agrointeligența-AGROINTEL.RO anunța că depozitele agricole regionale au fost eliminate din PNRR! Potrivit preşedintelui Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, finanţarea depozitelor agricole regionale a fost eliminată din ultima variantă a Planului Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR), cea transmisă la Bruxelles de ministrul Investiţiilor şi Programelor Europene, Cristian Ghinea.