• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Programul Usturoiul 2021. Șef DAJ: Termenul-limită rămâne 15 mai. Primim cereri inclusiv sâmbătă!

    Roxana Dobre -

    Termen limită pentru subvenția plătită prin Direcțiile Agricole Judeţene cultivatorilor de usturoi! Legumicultorii mai au doar câteva zile până la data finală când se pot înscrie în program iar la nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) nu se ia în calcul o eventuală prelungire a termenului.

    Potrivit directorului executiv al Direcției Agricole Județene Buzău, ing. Cosmin Florea, în acest an fermierii nu s-au mai mobilizat la fel de bine pentru de banii acordați prin program.

    ”Campania de primire a cererilor se desfășoară mai greoi comparativ cu anul trecut dar văd că în ultima vreme s-au intensificat depunerile. Noi mergem și în întâmpinarea producătorilor cu oameni pe care îi avem pe teren și preluăm cererile în aer liber să spun așa prin birouri mobile astfel încât să păstrăm o distanță adecvată. Am format centre locale pe zone unde am considerat noi că sunt bazine mai importante și avem deja birouri mobile să le numim așa prin care preluăm cererile, le spunem producătorilor ce hârtii mai sunt necesare/completate și deja oamenii evită un drum la Centrul din Buzău și merg angajații noștri și aduc dosarele făcute”, a declarat șeful DAJ Buzău pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Ing. Cosmin Florea spune că de ieri și până astăzi la nivelul județului s-au înregistrat peste 20 de dosare iar în total în prezent sunt depuse cereri pentru 112,55 ha pentru un număr de 68 de beneficiari. ”Comparativ cu campania 2020 pot spune că sunt cam aceeași cultivatori, dar mi s-au părut puțin mai reticenți în acest an, nu știu de ce și nu înțeleg.”, a mai punctat ing. Cosmin Florea.

    Modificarea formularului pentru înscrierea în Program nu a afectat desfășurarea campaniei

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a schimbat formularul de înscriere în Program chiar dacă depunerea acestuia debutase deja. Noua cerere a fost aprobată în ședința de luni, 10 mai, și publicată ulterior în Monitorul Oficial. Directorul DAJ Buzău spune însă că acest demers nu a încurcat campania de depunere a cererii.

    ”Cererea care s-a modificat în ședință de Guvern nu a afectat cu nimic campania, noi am preluat cu formularul bun. Am lucrat corect, pe varianta bună a cererii. Modificarea s-a făcut doar ca legislația să fie în regulă, corectă. Noi am avut deja de la minister indicii că va modifica, am discutat și totul este în regulă”, susține ing. Cosmin Florea.

    Data limită nu se modifică. Cererea se preia și sâmbătă, 15 mai

    Directorul DAJ Buzău mai spune că data limită pentru înscrierea în Program Usturoiul 2021 rămâne 15 mai și, deși pică într-o zi de week-end, la nivelul județului se preiau cereri și în ziua de sâmbătă, ultima zi în care se poate depune cererea.

    ”Ultima zi rămâne 15 mai nu știu să se fi discutat vreo altă variantă, până la acest termen nu am fost informați că vor fi schimbări. Dar repet noi avem o persoană care rămâne și sâmbătă deci nu vor fi probleme dacă producătorii doresc să depună”, a mai specificat acesta.

    Ulterior angajații DAJ vor începe controalele în teren care, conform șefului DAJ Buzău, sunt deja puțin în întârziere. ”După ce finalizăm campania de depunere a cererile de înscriere în cadrul schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi„ vom demara verificările pe teren pentru că deja ne aflăm jumătate lunii mai și mulți dintre producători vor să-și valorifice producția mai ales că contextul a fost bun cu umiditate, ploi și nu au mai avut problema din 2020 cu seceta. Deci clar că cei care au plantat din toamnă din 5 iunie încep să-l pună la uscat și să îl pregătească pentru vânzare. Dar va trebuie să accelerăm ritmul de verificări/control la fața locului. Așteptăm și proiectul pe legume, forma finală aprobată, unde vom face echipă cu APIA”, a punctat specialistul.

    Conform calendarului pentru producători, aprobat în ședința de Guvern din 15 aprilie, valorificarea producției se face în intervalul 15 iunie – 22 noiembrie, iar termenul de depunere a documentelor justificative, este de 29 noiembrie. Astfel, fermierii se pot aștepta la plăți doar din luna decembrie după ce toate documentele sunt verificate și sunt declarați eligibili.

    Reamintim că pentru a fi considerați eligibili, producătorii agricoli trebuie să dețină o suprafață cultivată cu usturoi de minimum 3.000 mp și să obțină o producție de minimum 3 kilograme usturoi/10 mp. Bugetul aprobat pentru anul 2021 este de 15.000.000 de lei, reprezentând echivalentul în lei al sumei de 3.078.000 de euro, care se asigură din bugetul MADR.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris pe larg despre acest ajutor de minimis aici: Ce trebuie să știi despre subvenția la cultura de usturoi în 2021


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”