Premierul Cîțu a plecat la Bruxelles să negocieze PNRR. Ministrul Oros, agendă plină…acasă!
Angelica Lefter -Premierul Florin Cîțu se află de ieri la Bruxelles, acolo unde negociază Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Din delegația prim-ministrului României fac parte mai mulți miniștri, însă nu și ministrul Agriculturii, Adrian Oros. Conform agendei sale publice, Oros a rămas acasă, în ciuda faptului că două proiecte importante pentru agricultură – cel al depozitelor regionale și cel al investițiilor în infrastructura de irigații, nu sunt agreate în PNRR de către oficialii europeni.
Prim-ministrul Florin Cîţu a plecat în a doua parte a zilei de ieri la Bruxelles pentru negocieri privind Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). În baza acestui program, România ar urma să primească fonduri europene de 29 miliarde de euro. De pe lista oficialilor care îl însoțesc pe premier lipsește ministrul agriculturii, Adrian Oros, deși agricultura este un sector important care are nevoie de finanțare prin PNRR.
În agenda de lucru a ministrului Agriculturii, Adrian Oros, pentru ziua de 11 mai nu a figurat nicio deplasare la Bruxelles, ci doar activități interne.
”Domnul Ghinea (n.r. ministrul Finanțelor) este la Bruxelles astăzi. Eu merg acolo ca să îi asigur pe partenerii europeni că acest guvern este guvernul care va face și reforme. PNRR are 2 componente: are componenta de reforme, pe care ne-am asumat-o prin programul de guvernare, strategia fiscal-bugetară, programul de convergență și ne-o asumăm și aici în PNRR, și are o parte de investiții. Aici mesajul meu este clar că România are anumite priorități pe care le dorește incluse în PNRR. (…) Vedeți, 30 de miliarde de euro nu sunt de ajuns după ce 30 de ani nu s-a făcut nimic aproape și de aceea eu văd aceste nemulțumiri (n.r. ale liderilor de coaliție) ca o dorință de a face mult, fiecare are multe proiecte pe masă și vrea să le finanțeze. Îi asigur pe toți colegii mei, nu doar din PNL, ci și din coaliție, că ne uităm la toate proiectele de finanțare, cu 3 surse de finanțare. Ce se poate finanța prin PNRR pentru că are anumite criterii: digitalizare, verde și să fie gata până în 2026 facem, ce nu se face prin PNRR, punem pe fonduri europene. Ce nu merge nici pe PNRR, nici pe fonduri europene, punem pe bugetul național. Așa trebuie să ne uităm la aceste proiecte de investiții pe care le-am inclus în programul de guvernare”, a anunțat premierul Cîțu înaintea plecării la Bruxelles.
România urmează să depună la Comisia Europeană Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pe 31 mai, potrivit ministrului Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.