Proiect ANSVSA: Numărul maxim de porci în gospodărie – eliminat! Reproducția și vânzarea – interzise!
Roxana Dobre -Limitarea numărului de porci care pot fi crescuți în gospodărie a fost eliminată din cadrul unui proiect de ordonanţă de urgenţă care vizează combaterea pestei porcine africane. Actul normativ elaborat la nivelul Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a fost deja modificat de două ori iar în cea mai recentă variantă, actualizată pe 6 aprilie, a fost eliminat pragul de 6 porci pentru creșterea în gospodăriile populației pentru consum propriu. Vânzarea și reproducția rămân însă interzise.
Actul normativ elaborat de ANSVSA nu este în vigoare, el trebuind să fie aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial pentru a avea aplicabilitate națională. Schimbările pe care le aduce sectorului de creștere sunt importante, astfel că proiectul se află de mai mult timp în dezbatere publică, cu mai multe actualizări.
Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă postat pe site-ul ANSVSA propunea inițial limitarea la 6 capete a numărului de porci crescuţi în gospodărie, pentru consum propriu. Pe 6 aprilie proiectul a fost modificat, iar pragul de 6 capete a fost scos din cea mai nouă variantă a proietului de OUG. Conform acesteia, pe teritoriul României se organizează următoarele tipuri de exploataţii de porcine:
a) exploataţii noncomerciale;
b) exploataţii comerciale organizate în funcţie de specificul acestora, respectiv de tip familial – tip A şi profesional;
c) crescătorii de vânat şi/sau complexuri de vânătoare, organizate în condițiile stabilite de Ordonanţa Guvernului nr. 81/2004, aprobată cu modificări prin Legea nr. 486/2004.
Creșterea porcinelor va putea fi făcută de către:
a) persoane fizice în cadrul exploataţiilor noncomerciale, înregistrate în SNIIA, cu respectarea normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației. Porcinele sunt crescute numai pentru
îngrăşare, nu se comercializează, iar reproducția acestora în aceste exploataţii este interzisă. Carnea și produsele din carne rezultate în urma sacrificării porcinelor sunt destinate exclusiv consumului în gospodaria proprie;
b) persoane fizice în cadrul exploataţiilor comerciale de tip familial – tip A, înregistrate în SNIIA, autorizate sanitar – veterinar, care cresc porcine atât pentru consum familial, cât şi pentru comercializare, în baza atestatului de producător și a carnetului de comercializare, conform art. 8 alin. (6) din Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare, către exploataţii noncomerciale și comerciale de tip familial – tip A, precum și către abatoare, cu respectarea legislației în vigoare;
c) persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane juridice, în cadrul exploataţiilor comerciale de tip familial – tip A, înregistrate în SNIIA, autorizate sanitar – veterinar;
d) persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane juridice, în cadrul exploataţiilor comerciale, înregistrate în SNIIA, autorizate sanitar – veterinar, care cresc în sistem semideschis rase autohtone.
e) persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane juridice în cadrul exploataţiilor comerciale profesionale, înregistrate în SNIIA, autorizate sanitar – veterinar;
f) deţinătorii crescătoriilor de vânat şi/sau complexurilor de vânătoare, înregistrate în SNIIA, autorizate sanitar – veterinar.
Exploatațiile noncomerciale achiziţionează porcinele pentru îngrășare și sacrificare pentru consum în gospodăria proprie de la exploatații comerciale, direct sau prin intermediul mijlocitorilor de afaceri cu animale vii, cu respectarea legislației sanitar – veterinare. Aceeași sursă mai precizează că în perioada în care pe teritoriul României este confirmată pesta porcină africană este interzisă creșterea porcinelor în exploatații în aer liber tip stâne, tabere de vară, cantoane silvice, cantoane de pe lângă diguri, societăți agricole vegetale.
În ce condiții se vor mai crește porcii în gospodării
Crescătorii de porcine vor avea obligaţia respectării următoarelor cerinţe minime de biosecuritate pentru exploatațiile noncomerciale:
a) să nu hrănească porcinele cu resturi alimentare și să elimine subprodusele de origine animală, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1069/2009;
b) exploatațiile trebuie să fie construite în așa fel încât porcinele să fie deţinute în spaţii care să nu permită venirea acestora în contact cu porcinele deținute din alte exploataţii, cu porci sălbatici sau alte animale – de exemplu: câini;
c) să îngrijească porcinele astfel încât să nu existe posibilitatea de contact între porcinele din exploataţie şi orice carcasă, sau parte de carcasă provenite de la porcii sălbatici – porci vânați sau morți, carne şi subproduse rezultate de la acestea;
d) să ofere facilități pentru persoana care lucrează cu porcinele în vederea schimbării hainelor și încălțămintei la intrarea și ieșirea în/din adăpostul porcinelor;
e) să amenajeze dezinfectoare pentru încălțăminte, atât la intrarea, cât și la ieșirea din exploatație și din adăpost;
f) să nu intre în exploataţia de porcine, timp de 48 ore, dacă participă la activități de vânătoare;
g) să notifice medicul veterinar oficial/medicul veterinar de liberă practică împuternicit cu privire la:
1. orice modificare a stării de sănătate a porcinelor,
2. orice sacrificare pentru consum familial efectuată în exploatație, precum și orice modificare constatată la nivelul carcasei şi/sau organelor, ca urmare a sacrificării porcinelor în vederea consumului familial;
3. orice mortalitate apărută la porcinele pe care le deţine în exploataţie;
h) să nu crească în exploatație scroafe și/sau vieri folosiți pentru reproducere – această condiție nu se aplică exploataţiilor comerciale;
i) să nu hrănească porcinele cu furaje de origine vegetală pe o perioadă de cel puțin 30 de zile de la recoltarea acestora;
j) să nu folosească așternut vegetal pe o perioadă de cel puțin 90 de zile de la recoltare;
k) să nu permită accesul persoanelor străine în adăpostul porcinelor;
Potrivit proiectului de act normativ, în cazul exploatațiile comerciale, operatorii au obligaţia respectării următoarelor cerinţe minime de biosecuritate pentru exploatațiile comerciale:
a) cerinţele de mai sus;
b) să dețină porcinele în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcine domestice din alte exploataţii sau cu porci mistreţi;
c) să împrejmuiască spațiile în care sunt păstrate hrana și așternutul destinate porcinelor;
d) să elaboreze, să implementeze și să dețină un plan de biosecuritate aprobat de serviciile veterinare conform normelor de biosecuritate.
e) să elaboreze și să implementeze un plan de biosecuritate, adaptat situaţiei existente, fiind responsabil pentru identificarea celor mai bune metode de evitare a contaminării animalelor cu agenţi patogeni specifici;
f) să depună la direcția sanitar – veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București, planul de biosecuritate pentru exploataţiile comerciale, conform tipului fermeicşi a cerinţelor de biosecuritate stabilite de autoritatea competentă, care se actualizează ori de câte ori este necesar;
g) să solicite autorizația sanitar – veterinară la direcția sanitar – veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București pe al cărei teritoriu administrative exploatația își desfășoară activitatea.
Asociațiile vor elabora ghiduri pentru crescători
Conform proiectului ANSVSA, asociațiile de profil sunt cele de la care sunt așteptate ghiduri de bune practici și biosecuritate în creșterea suinelor. Astfel, aAsociaţiile de profil vor elabora şi promova ghiduri de bune practici de creştere şi biosecuritate pentru toate tipurile de exploataţii din Romania, pe care le vor supune aprobării Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor. Ghidurile sunt aprobate prin ordin comun al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale și al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, în maxim 45 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă.