Președintele FNGCIMM îi ceartă pe fermieri: ”Nu mai fiți așa de cârcotași!”
agrointeligenta.ro -Cu subvenții înjumătățite, cu plăți întârziate, despăgubiri de secetă neachitate, fermierii sunt acum ”certați” că nu se duc să se împrumute la bănci prin programul de finanțare cu garanții de la stat. Asta în contextul în care o mare parte din producătorii agricoli sunt deja neeligibili pentru noi credite din cauză că au întârzieri la cele deja contractate.
Cristian Păun, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), spune despre fermieri că sunt ”cârcotași” și că seceta nu ar fi trebuit să le dea peste cap afacerile, chiar și într-un an cu pandemie.
”Vreau să adresez sfatul acesta fermierilor: încercați să aplicați! Nu mai fiți așa de cârcotași, pentru că numărul firmelor care au primit finanțare în 2020 este important. Ne apropiem de 30.000 de companii care au luat credite prin IMM INVEST, iar cele mai credite sunt de valoare mică – sub 900.000 lei. Valoarea creditelor garantate în 2020 s-a ridicat la 14 miliiarde lei, fiind emise garanții de 11 miliarde lei”, spune Cristian Păun într-un interviu acordat Gândul.ro.
Citiți și: AGRO IMM INVEST – cum funcționează: Condiții, cuantum sprijin, termene
Consiliu de Administrație cu ”dinozauri politici”
Păun conduce vremelnic o instituție unde s-au aciuit alături de el, în Consiliul de Administrație, mai mulți ”dinozauri” politici precum fostul ministrul PNL Radu Stroe, fostul ministru PDL Anca-Daniela Boagiu și fostul ministru, tot în vremea PDL, Ion Ariton. Tot din Consiliul de Administrație, unde membrii sunt plătiți regește de la bugetul de stat, face parte și fostul ministru PNL Ovidiu-Ioan Silaghi.
”Fermierii trebuie să se pregătească de secetă”
Șeful fondului de garantare spune că fermierii nu au motive să fie nemulțumiți, chiar și în condițiile de secetă de anul trecut. ”Fermierul trebuie să se pregătească că o dată la patru ani în România este secetă. După patru ani buni economici în agricultură până în 2019, era inevitabil ca anul 2020, statistic vorbind, să nu fie unul de secetă. În agricultură există subvenție și acesta este unul dintre puținele sectoare economice subvenționate. În plus, există fonduri europene pentru dezvoltare rurală care pot fi accesate. Vorbim despre un sector care deja este finanțat nerambursabil foarte mult, nu poți să vii și să ceri tot mai mult, să ne uităm și la celelalte sectoare ce se întâmplă”, spune Păun.
Păun estimează că numărul fermierilor care vor accesa IMM Agro Invest va crește. ”Eu mă aștept să fie în jur de 10.000 de fermieri eligibili, în final, pentru că ei trebuie să fie organizați. Noi am discutat cu băncile legat de venituri, iar ele au zis că îi așteaptă și dacă nu au o firmă înregistrată, dar pot face dovada venitului lor. În 2020, au luat credite pe IMM INVEST în jur de 25.000 de firme din cele 75.000 care au aplicat, iar undeva la 10% dintre aplicanți au fost din agricultură. Statistic vorbind, ar trebui să fie cam același raport de 1 la 3 și pe AGRO IMM INVEST. Este un raport bun, pentru că dacă mergi pe un raport de 1 la 2 riști să forțezi băncile să dea finanțare la companii cu probleme și acestea se vor duce în credite neperformante, iar într-un final tot noi vom plăti pentru ele”.
Conform șefului FNGCIMM, există o solicitare depusă ca programul să fie prelungit până la finele anului.