• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Acuzațiile curg la Iecea Mare: Primarul a vrut să îi ”planteze” pestă porcină africană în ferma de suine!

    Daniel Befu -

    Acuzații care curg la adresa primarului Liviu Tomulea din Iecea Mare, județul Timiș. Edilul se pare că acționează pentru a pune piedici producătorilor agricoli din localitate, iar dacă aceștia cuteză să îl ”contrazică” politic, primarul pare dispus să meargă până într-acolo încât să le pună pe butuci afacerea.

    După ce am prezentat cazul în care primarul Liviu Tomulea a inventat reguli noi pentru eliberarea adeverințelor pentru subvențiile agricole de la APIA, Agrointeligența -AGROINTEL.RO a fost sesizată de un al doilea fermier care activează pe raza comunei Iecea Mare, pe nume Miha Iulius, privitor la presupuse șicane din partea Primăriei, care, prin solicitări de documente justificative care nu sunt prevăzute de cadrul legal, i-a îngreunat într-o manieră pe care o consideră nejustificată, obținerea adeverințele necesare la APIA.

    ”Am o fermă de porci, unde e incredibil ce mi s-a întâmplat. Din 2010 ne-am apucat să facem o fermă de porci, mare, frumoasă, de 8.000 de capete, considerată în zonă un mare succes al proiectelor europene din momentul respectiv. O consider o investiție importantă și pentru dezvoltarea locală, pentru că angajăm oameni și plătim taxe și impozite foarte mari pe clădiri, pe angajați… Ca în fiecare an și în 2021 am făcut o cerere către primărie să-mi elibereze o adeverință cu numărul de capete de suine cu care sunt înregistrat în registrul agricol la data de 23.03.2021, dacă rețin corect. Mi se trimite o adresă acasă, în care mi se cere să-i prezint copii după registrul de exploatație pe ultimii 2 ani.

    Mi s-a cerut, l-am depus. Registrul de exploatație este oglinda noastră. E ca un catalog de la școală, în care în loc de elevi, ai purcei. Există o pătrățică cu date. În fiecare zi se ia în evidență câte capete ai fermă la momentul X, dacă ai avut vânzări, către cine, dacă ai avut cumpărări, de unde, dacă ai avut morți se trece mortalitatea. Pun efectivul Inițial. Dacă azi am avut azi 8000 de capete în fermă, în cursul zilei au murit 2 purcei, a doua zi o să am 7998. E simplu. Vine DSV, autoritatea care pe noi ne controlează periodic, deoarece carnea de la noi din fermă poate pleacă în toată țara, pe trasabilitate din abator. Sunt de acord, e bun registrul de exploatație. După ăla funcționăm. Depun registrul pe ultimii 2 ani, însoțit de o adresă către primărie, în care spun, că în data X am atâtea capete suine și în care spun: «atașată este copie după registrul de exploatație solicitat de primărie pentru perioada: 23.03.2019-04.04.2021».

    După un oarecare timp, Primăria revine cu o cerere de clarificare în care îmi cere să-i fac o copie a registrelor în format liric, pe ultimii 3 ani. Eu nu înțeleg ce înseamnă format liric, fiindcă n-am făcut Facultatea de Litere, ci Științele Agricole. Neștiind ce înseamnă liric, i-am mai făcut o hârtie, în care am scris că subcemnatul X, reprezentant al societății Y, La un moment dat după liric e o virgulă, după care spune că nu se înțelege scrisul din registru. Nu poți judeca scrisul celui care a completat registrul, așa cum nu poți să cerți sau să amendezi medicul uman că scrie urât rețetele și nu înțelegem o rețetă. Ce-ar fi să dăm în judecată toți medicii, că nu scriu liric rețetele către farmacist? Singurul lucru pe care am putut să-l fac, a fost să-i mai depun o dată copii după registrul nostru de exploatație și am scris în adresă: «menționez că toate copiile depuse sunt semnate și ștampilate în original și conform cu originalul și sunt vizibile». Ăsta e scrisul. Sunt scrise cu scris de mână, dar este perfect descifrabil. Societatea noastră folosește registrul de exploatație pe care-l facem la tipografia Mirton, de la începutul activității fermei până în prezent. Eu nu am dreptul legal să transcriu registrul de exploatație în format electronic, fiindcă varianta electronică nu ar mai fi registru de exploatație, ci un document fără nici o valoare legală. Nu pot eu să schimb registrul fiindcă nu-i convine primarului. Este legal. Este acceptat de toată lumea. După ce-am depus încă o dată copia după registru. După aceea, domnul primar în loc să-mi emită adeverința, mi-a trimis prin poștă o nouă cerere de completare.

    Toată această corespondență primăria a făcut-o cu mine prin poștă. Vă dați seama, poștașul vine seara la poartă: «cioc, cioc, hai că ți-am adus ceva, semnează». O întreagă enciclopedie. Cred că atunci când se va finaliza serialul Las Fierbinți, cu siguranță dacă găsim un regizor și îl aducem la Iecea Mare, va avea un succes mult mai mare. În noua cerere de completare pe care mi-a trimis-o primăria, mi s-a cerut să trimit registrele de exploatație, însă în noua notificiare, mi-a transmis că nu le mai vrea pe ultimii 2 ani, ci pe ultimii 3. Însă de data asta a mai introdus un element în plus și anume ca registrele de exploatație să fie vizate de achizitorul final. Nu există așa ceva. Eu nu sunt bișnițar. Eu vând porci în baza unui contract, cu factură. Nu înțeleg ce înseamnă «achizitor final». Cine a găsit termenii ăștia? În registrul de exploatație tipizat nu există nici o căsuță dedicată vizării de către achizitorul final. Eu neștiind ce să fac, am contactat un avocat, care mi-a spus că trebuie să fac o sesizare la prefectură și la primărie și să contactez și APIA”, își amintește producătorul.

    Pentru Miha Iulius, aventura cu adeverința buclucașă a fost cu happy end. Însă nu cum ne-am aștepta. ”Partea frumoasă, care mă face mai liniștit pe mine, e că am fost la APIA Timiș și am întrebat ce fac în cazul ăsta, pentru că aici trecuse termenul de 30 de zile. APIA mi-a comunicat că, din fericire, pe sectorul zootehnic, APIA ia în calcul și adeverința venită de la DSVSA, sau chiar de la medicul meu din fermă, lucruri pe care eu nici nu le-am știut, pentru că în anii precedenți eu luam adeverințe de la primărie. Dacă știam că se poate și altfel, nu m-aș fi complicat cu toată nebunia asta cu porcul liric și epic. Am făcut o cerere către DSVSA Timiș și cei de acolo mi-au eliberat o adeverință cu numărul de capete frumos, civilizat, într-un interval de timp rezonabil, de câteva zile”, explică acesta.

    În obținerea adeverinței pentru terenuri, fermierul s-a lovit de aceeași blocadă la nivel de primărie

    Miha Iulius lucrează și 500 ha, dintre care aproximativ 260 ha se află pe raza comunei Iecea Mare. Și pentru respectivele terenuri, a întâmpinat dificultăți în obținerea adeverinței pentru APIA, fiind condiționat de îndeplinirea unor condiții care exced prevederilor cadrului legal.

    ”Pentru a obține de la primărie adeverința necesară la APIA, trebuie să fac cererea de eliberare a adeverinței și trebuie să fac un tabel centralizator cu contractele de arendă, pentru a ușura munca lor, în care am trecut toate contractele de arendă, cu persoana care a dat în folosință terenul către societatea mea care face agricultură, cu numele persoanei, numărul contractului, data când s-a încheiat contractul, valabilitate, suprafața și înșir toate parcele. Contractul de arendă se încheie în 3 exemplare. Un exemplar la mine, ca societate care lucrează în agricultură, un exemplar la proprietarul terenului care îmi dă mie terenul în arendă și un exemplar la primărie. Toate sunt cu viza primăriei, deci sunt contracte înregistrate. Primăria le are. Bun, primărie spune că le e greu să caute în arhivă. Am înghițit broscoiul, ca să zic așa și am făcut și o copie după cele 56 de contracte de arendă, pentru toate surpafețele. Pe copia fiecărui contract m-am semnat și am ștampilat și am notat: «conform cu originalul». Și am făcut și un tabel cu proprietatea societății, fiindcă o parte din terenul lucrat o am în proprietate. Pentru terenurile în proprietate am depus decizia impusă de primărie pe anul calendaristic 2021, deoarece toate suprafețele în proprietate pentru care eu am cerut adeverință, sunt impuse. Am plătit și impozitul la zi. Obligația mea de contrbuabil este ca atunci când cumpăr un bun, fie el teren agricol, mașină, casă, orice, în 30 de zile să îl impun. În 30 de zile eu mă duc la primărie, completez declarația aia de impunere și o depun, alături de un set de documente, printre care CVC-ul în original. Am decizia lor de impunere. Eu nu pot să mă duc la fiecare 30 de zile cu câte un CF, fiindcă un primar vrea asta. Dacă legea ne-ar cere să depunem CF-ul, nu ne-am opune. Dar eu nu pot să iau un CF fiindcă vrea X. Cel puțin pe raza comunei Iecea Mare, cvasimajoritatea sunt terenuri intabulate. Dar la proprietarii mici care mi-au dat terenul în arendă, eu n-am pârghie legală să-i oblig să-și intabuleze terenurile, atâta timp cât APIA nu ne cere. Se aude la nivel de zvon că peste câțiva ani nu se va mai primi subvenție dacă nu va fi terenul intabulat, vedem ce facem la momentul ăla. Dacă primarul ar vrea să pregătească cadastrarea în Iecea Mare, ar trebui să nu-și ocupe timpul cu prostii de felul ăsta, că joacă după mintea unui copil de școală gimnazială, ci să se preocupe să atragă fonduri UE pentru cadastrarea localității, pentru că se dau încă bani gratis. În comuna învecinată, la Lenauheim, s-a accesat un fond din ăsta și primăria intabulează toate terenurile din comună. Eu lucrez pământ și în comunele Cărpiniș, Biled și Lenauhaim și în orașul Jimbolia. Noi vrem să fim tratați cu aceeași decență pe care o regăsim în alte localități unde lucrăm teren, unde adevedințele se obțin în câteva minute, doar pe baza cererii și a unui tabel centralizator”, declară Miha Iulius.

    Apartenența politică, criteriu informal de eliberare cu celeritate sau mai greoi a adeverințelor pentru APIA?

    Într-un final, după ce a făcut o reclamație la prefectura Timiș, Primăria Iecea Mare a renunțat la a mai solicita CF-uri și registre de porci în forma ”liric” și, la fel ca în ceilalți ani, s-a mișcat pe repede înainte, eliberându-i și acestui fermier adeverințele necesare pentru completarea dosarului de subvenție.

    Miha Iulius e convins că șicanele din partea lui Liviu Tomulea, primarul din Iecea Marea au legătură cu faptul că se găsește într-o tabără politică adversă, fiind principalul contracandidat al acestuia în alegerile locale din 2020. ”Nu mă tem să demasc acest mod de operare al Primăriei Iecea Mare în relația cu fermierii. Consider că eu astăzi, în 2021, pot vorbi liber, fiindcă atunci când eram copil, m-a prins revoluția în Timișoara și am văzut urmele gloanțelor pe pereți și cred că oamenii ăia al căror sânge a curs în acele zile, au murit și ca eu să pot să vorbesc astăzi liber”, declară agricultorul.

    Primarul Liviu Tomulea a negat ferm pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că apartenența politică și faptul că i-a fost contracandidat, ar fi jucat vreun rol în menghina birocratică în care l-a prins pe fermier, pentru eliberarea adeverințelor. Totodată acesta a acuzat Agrointeligența că apără ”un mic infractor”, fără a putea însă proba în vreun fel în cursul dialogului de 30 de minute, acuzele aduse lui Miha Iulius. Primarul Liviu Tomulea a declarat că motivul pentru care i-a cerut registrele de exploatație vizate de achizitor, e că erau ilizibile. Totodată, edilul a explicat că în solicitarea sa către fermier de a-i remite registrele de exploatație în format liric a fost o banală eroare materială, intenția sa fiind aceea de a scrie ”letric” în loc de ”liric”.

    În relația cu fermierul Miha Iulius, acuza cea mai gravă care i-a fost adusă lui Liviu Tomulea, primarul din Iecea Mare, e că acesta ar fi intenționat să arunce un porc mort, infestat cu pestă, în ferma zootehnică a contracandidatului său. Agrointeligența – AGROINTEL.RO a intrat în posesia unei copii cu număr de înregistrare a respectivei declarații și a încercat inclusiv să îl contacteze pe autorul declarației. Acesta a confirmat că își susține cele scrise și asumate prin semnătură, în momentul demisiei.

    Prezentăm respectivul document, cu datele de identificare ale persoanei respective anonimizate, care se teme de potențiale represalii. Edilul neagă ferm acuzele respective, motivând că fostul său șofer a scris-o având în spate motivația de a-l denigra.

    Precizăm totodată că Agrointeligența – AGROINTEL.RO nu-și asumă în nici un fel responsabilitatea pentru declarațiile scrise și verbale privitoare la acțiunile și intențiile descrise în respectiva declarație, acesta fiind un atribut exclusiv al organelor de anchetă penală.

    Primarul Liviu Tomulea neagă toate acuzele aduse la adresa sa

    Mai jos redăm un fragment, relevant pentru tema prezentului articol, din dialogul Agrointeligența cu primarul comunei Iecea Mare, din ziua de joi, 13 mai:

    Agrointeligența: Aveți un crescător de porci căruia i-ați cerut registrele în format liric. Ce înseamnă liric?
    Primar Iecea Mare, Liviu Tomulea: Domne, dar mă iei pentru o eroare materială? Scrie dumneata ce vrei la ziar, dacă nu mă asculți. Vă deschid ușa să ieșiți. Pentru că am vrut să scriu letric și dumneata mă iei cu liric…
    Agrointeligența: Domnule primar, de ce în anii trecuți ați eliberat adeverințe fără să solicitați extrase CF și o puzderie de acte doveditoare din spate?
    Primar Iecea Mare, Liviu Tomulea: Anul trecut la toată lumea s-a adus la cunoștință verbal, doamna Nicolae e în concediu (n.r. agentul agricol), are mama operată, am adus-o de acasă, am avut ieri corpul de control de la prefect pentru toate chestiile astea … Mai mult, noi i-am luat pe toți fermierii la verificat. Anul trecut trebuiau actualizate registrele agricole. Doamna referent cultural care are atribuții de agent agricol, le-a pus tuturor în vedere verbal să-și aducă documentele, ca să actualizăm toate documentele, că trebuie să facem registru agricol electronic.
    Agrointeligența: Dar de ce ați pus referentul cultural la registrul agricol?
    Primar Iecea Mare, Liviu Tomulea: Nu am personal. Agentul agricol pe care l-am angajat este casier.
    Agrointeligența: Și de ce n-ați…
    Primar Iecea Mare, Liviu Tomulea: Nu mă luați pe mine la întrebări cum îmi gestionez administrația.
    Agrointeligența: Pentru că e liric și cultural. Doamna știe ce înseamnă liric, pentru că e referent cultural.
    Primar Iecea Mare, Liviu Tomulea: Acum mă luați pentru un cuvânt? Veniți la mine cu presiuni?

    Agrointeligența: Pentru crescătorul respectiv de porci, e adevărat că ați făcut șicane și cu extrase de CF-uri?
    Primar Iecea Mare, Liviu Tomulea: Nu. Pentru toată lumea. Nu vreți să discutăm și despre infracțiunile pe care le face crescătorul de porci? Am dat un interviu în presă în 2012 și vă dau și acum un interviu, dacă vreți să știți de unde are bani și cum face banii și cum a ajuns unde a ajuns. Păi știți dvs că cred că militați pentru niște infractori?
    Agrointeligența: Deci dânsul e un infractor?
    Primar Iecea Mare, Liviu Tomulea: Eu zic că militați pentru niște infractori, pentru că asta îmi cereți. Crescătorul de porci este un mic infractor, care face parte dintr-o grupare de hoți de TVA. … Au fost aici mascații. Nașul lui e regele cerealelor din Timiș. Ați auzit?
    Agrointeligența: Cum se numește?
    Primar Iecea Mare, Liviu Tomulea: Popa Cristian, zis Poparu. Delapidare de 3,5 miliaone de euro de TVA. E nașul lui. Toți banii pe care i-a furat el prin firmele cu sârbii, cu absolut tot… Vă spun pentru că de acolo vin. Eu le-am făcut, când nu eram demnitar, eu lucram și făceam tot felul de comisioane, le înmatriculam mașini, chestii de genul ăsta. Mă ocupam de firma lor și le-am transcris mașinile și era să mă bage la pușcărie cu o șmecherie. Dar trecem peste. Asta vreau să vă spun, că dumneavoastră veniți, nu ascultați din ambele părți și vedeți că eu am ceva cu ăia. Nu am domne nimica cu ăia.
    Agrointeligența: Vă asumați în continuare că e infractor fermierul care crește porci?
    Primar Iecea Mare, Liviu Tomulea: Da… E un mic infractor. Adică e o mică parte a unei rețele pe care dvs o susțineți cu tărie că e un fermier cinstit. Eu nu-i contest cinstea, până la proba contrarie. Și acum vă întreb pe dvs.
    Agrointeligența: Deci nu îl șicanați pe crescătorul de porci, nu? Am înțeles că dânsul v-a fost contracandidat la alegerile locale, de la PNL.
    Primar Iecea Mare, Liviu Tomulea: Lăsați asta. Dânsul este candidat de profesie. A fost și-n 2016. A fost cu mine-n echipă în 2012. I-am făcut impozitele de la 100% la 25%, că rugămințile că este un tânăr fermier care vrea să se dezvolte și nu știu ce. Când am văzut în ce parte bate, m-am retras din chestia asta. Am modificat înapoi impozitele și de atunci mă contracandidează. Singurul caz de mită electorală prins în 2016 de către echipa dânsului, a domnului Miha Iulius, pe Iecea Mare. Singurul caz de mită electorală dovedită.
    Agrointeligența: El a fost prins, sau altcineva?
    Primar Iecea Mare, Liviu Tomulea: Nu, echipa lui: PNȚCD. Dacă erau timbre cu ochiul ăla și dădeau câte 100 de lei. Este pe Tion. Și atunci, vă întreb eu: De ce i-am dat până atunci? Tot i-am cerut prin adresă să-mi dea procese verbale cum predă porcii, că acolo se vede ce mișcare are. Mi-a adus un registru, să vi-l arăt. Dacă dvs. înțelegeți (n.r. ceva) din registrul ăla și o să vedeți ce adresă o să-i scriu: «adeverință» și în paranteză ”cu verificare către APIA”, ca să nu-l încurc. Deci tot eu n-am răutate. Înțelegeți?
    Agrointeligența: S-a dovedit că e infractor?
    Primar Iecea Mare, Liviu Tomulea: Asta e afirmațai maa, că e un mic infractor.
    Agrointeligența: Spuneți-mi, dvs jucați table?
    Primar Iecea Mare, Liviu Tomulea: Ăăă? Nu.
    Agrointeligența: Dvs ați folosit vreodată vreo sticlă incendiară?
    Primar Iecea Mare, Liviu Tomulea: Nu.
    Agrointeligența: Niciodată?
    Primar Iecea Mare, Liviu Tomulea: Nu, nu.
    Agrointeligența: Ați cerut fostului șofer să arunce un porc mort infestat cu pestă în curtea crescătorului de porci?
    Primar Iecea Mare, Liviu Tomulea: Cum să cer domule așa ceva? Stați numai un pic.
    Agrointeligența: Atunci demisia respectivului șofer, care e înregistrată la primărie și care menționează lucrurile astea, de ce a menționat că i-ați fi solicitat lucrurile acestea în respectiva demisie?
    Primar Iecea Mare, Liviu Tomulea: Le-a menționat ca să-mi denigreze imaginea. Cred că este singurul cetățean din Iecea Mare care a făcut o donație la biserică și s-a dus și a luat banii înapoi. Cred că e primul cetățean din istorie.

    Să ne scuturăm de colbul drumului și să ne întoarcem la viața de fermă

    La fel ca și în cazul fermierului Ioan Cicio, după vizita corpului de control al prefecturii, primarul din Iecea Mare a uitat de tot duiumul de documente cerute ca precondiție pentru eliberarea adeverințelor și pe ultima sută de metri, vineri, 15 mai, i-a semnat producătorului agricol Mihai Iulius documentele la care acesta avea dreptul legal, pentru a putea să își depună dosarul la APIA.

    Fiindcă între birocrația din spatele desfășurării oricărei activități agricole și viața în fermă e o distanță ca de la cer la pământ, e păcat să lăsăm prozaicul cotidian să distrugă lirismul celei din urmă, prin ochii lui Miha Iulius, care explică de ce, dintre toate ramurile creșterii animalelor, s-a axat pe suine.

    ”Este frumos când vezi animalele alea mici, plăpânde, când sunt sugari care vin de la mama lor și sunt complet dezorientate, au o medie de 7 kg și le vezi cum cresc și evoluează și într-iun timp relativ scurt reușești să faci niște animale robuste și frumoase, care reprezintă deliciul nostru”, încheie rotund fermierul.


    Te-ar mai putea interesa

    Prima fermă de lalele din România și-a deschis porțile pentru vizitatori Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos

    Ultimele știri

    Tunsul oilor îi ”arde” la buzunar pe oieri. Prețuri pe județe Egiptul a cumpărat încă 120.000 de tone de grâu din Ucraina Șarpe de doi metri, găsit în cotețul găinilor – jandarmii au intervenit de urgență