• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii care au luat ajutor de Covid – obligați de ANAF să dea înapoi o parte din bani!

    Angelica Lefter -

    Fermierii trebuie să dea înapoi o mare parte din sprijinul pe care l-au obținut de la stat pentru perioada în care au suferit din cauza pandemiei. Inspectorii de la Fisc le-au trimis agricultorilor care au primit bani prin Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială, ca sprijin în perioada pandemiei, declarațiile fiscale precompletate, din care au aflat cu stupoare că mai bine de jumătate din sume le sunt reținute, odată cu alte venituri calculate pe Persoană Fizică Autorizată (PFA), inclusiv contribuțiile sociale și de sănătate, CAS și CASS.

    Despre situația în care se află acum fermierii, a vorbit detaliat Florin Ciobanu, președintele Asociației Tinerilor Fermieri din Olt și vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor.

    ”Anul trecut, în perioada în care s-a decretat situația de urgență, 16 martie – 1 iunie 2020, Guvernul a dat o ordonanță de urgență nr. 30/2020, prin care un segment important dintre firmele din România puteau primi o indemnizație, un ajutor de Covid-19 de 4.072 de lei. Am intrat în situație de urgență pe 16 martie, deci luna martie fermierii au depus și au luat jumătate din sumă – 2.036 lei, două săptămâni, apoi aprilie și mai, întreaga sumă de 4.072 de lei. Între multele firme din România care puteau accesa această indemnizație pentru că nu aveau activitate, s-au încadrat și foarte mulți fermieri, care au știut informația. Noi, asociațiile am aflat de acest sprijin, ne-am consultat cu ceilalți colegi și ne-am anunțat membrii, care se încadrau pentru că trebuiau să aibă un Cod CAEN activat și majoritatea fermierilor care au PFA și au codul altele decât de producție, au de vânzare, au fost eligibili. Fermierii au depus acele 4-5 documente necesare, o cerere tip, o declarație pe propria răspundere, copie de pe buletin și extras de cont unde urmau să-și primească banii. Toate aceste documente s-au depus pe o platformă, aici.gov.ro, totul se scanează. Din această cauză multe organizații au depus de la birourile organizațiilor fiindu-le greu fermierilor să se descurce singuri”, a explicat fermierul oltean.

    Foto: Facebook/Florin Ciobanu

    Ajutorul de Covid-19 de la Ministerul Muncii pentru deținătorii de PFA, impozitat ca venit

    Florin Ciobanu spune că banii au ajuns la fermieri de la Ministerul Muncii, prin Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție Socială și nu a specificat nimeni la momentul respectiv că vor fi impozitați la același nivel cu veniturile fermierilor. Surpriza a venit ulterior.

    ”Angajații AJPIS (Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială) au verificat toate acele documente și trimiteau fermierilor un mail de confirmare, apoi în câteva zile intrau banii în cont, acel ajutor care am înțeles noi că era pentru perioada de pandemie. Asta era și logica, era un ajutor de Covid-19, nu numai în România s-a primit ajutorul, fermierii din afară au luat 4000-5000 de euro. Nimeni nu s-a gândit că acest ajutor va fi impozitat, la momentul respectiv. După luna mai, ieșind din situația de urgență nu s-au mai dat aceste ajutoare. În septembrie a apărut altă ordonanță de urgență numărul 32, care era aproape identică cu cea anterioară, numai că ajutorul era de 2.253 de lei. Noi am considerat că fiind mai mică suma este cea netă. Fermierii au aplicat din nou, am depus cererile până în decembrie. La începutul anului 2021, ianuarie, februarie, martie, noi, cei din zona organizațiilor, care ne ocupăm de partea de contabilitate, care le acordăm fermierilor consultanță financiar-fiscală le-am făcut contabilitatea. Cei care au PFA, formă juridică, la ei se ține o contabilitate simplă și sunt impozitați pe normă de venit. Fermierii noștri care astfel de PFA (IIF), fermieri mici și mijlocii, pentru ei se impozitează fiecare suprafață în funcție de cultură, se plătește un impozit de 10%, nu CAS sau CASS. În februarie-martie, când scriem declarațiile unice, am primit de la ANAF un anunț că se modifică formularul, informații pe care le primeam neoficial de la angajații ANAF din Slatina. Vis-a-vis de declarația unică care se depune în fiecare an până la 25 mai, ni s-a spus să așteptăm că se pare că se vor impozita și acele sume primite ca ajutor. Se pare că ne vor impozita cei 4000 de lei, 45% cu CAS și CASS, noi am zis că ne impozitează 10%. Dar e un paradox, noi suntem impozitați pe normă de venit, indiferent de cât iei sai cheltui, noi suntem, la paușal, dacă avem cu grâu ne impozitează la hectar pe grâu, dar aici era vorba de ajutor de fermier , a explicat fermierul Florin Ciobanu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

     

    Foto: Declarația unică precompletată, primită de fermieri de la ANAF

    Fermierii, amenințați cu popriri dacă nu achitau pe loc toată suma impozitată din sprijinul acordat

    Președintele Asociației Tinerilor Fermieri din Olt spune că declarațiile unice au venit deja pretipărite, iar unii fermieri au de dat înapoi și 8.000 de lei.

    ”Declarațiile unice au venit pretipărite, cu toate încasările pentru fiecare lună în parte, pentru fiecare fermier și calculat din start impozitul 10%, CASS 25%, CAS-ul 10%. Ei deja în perioada pe 2020 ne-au impozitat. Impozitul pe norma de venit e separat, plus aceste calcule ale lor. Când spunem impozit ne gândim la 10%, fermierii nu plăteau cu CAS și CASS, decât cei care voiau ei să-și plătească, nu erau obligați, doar dacă depășeau o anumită sumă. Noi am considerat ajutorul de la AJPIS un ajutor de criză, nu un venit! Și noi am fost afectați în perioada anului trecut la vânzări, s-au închis târguri, piețe, plus Horeca, noi vindeam multă marfă către restaurante, hoteluri. Noi la Olt avem mulți , 90% dintre ei, în zonă. Cum în toată Europa au fost ajutați antreprenorii, și noi am considerat că acesta este un ajutor de criză. Deja au plătit membrii noștri, le-a venit 6.000, 7.000, 8.000 de lei, depinde de cum au încasat anul trecut. Unii dintre ei au plătit doar o parte, pentru că cei de la ANAF forțau nota și le cereau pe loc toată suma, îi amenințau cu popriri”, a conchis fermierul oltean, președinte de asociație și membru al Asociației Forța Fermierilor.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd