• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Calendarul subvențiilor APIA în luna iunie. Plăți finale și termene urgente pentru fermieri!

    Roxana Dobre -

    Calendar APIA iunie 2021. Prima lună de vară marchează și finalizarea campaniei de plăți pentru subvențiile plătite de Agenție pentru anul 2020, controale și verificări în ferme pentru campania din acest an dar și termene pentru depunere cererii unice cu penalizări sau modificări la formularul pentru banii pe hectar și cap de animal.

    Iată calendarul cu termenele APIA pe care trebuie să le aveți în vedere în luna iunie 2021:

    -11 iunie – depunerea formularelor pentru modificarea cererii unice.  Schimbările pentru subvențiile agricole sau zootehnice acordate în acest an au putut fi anunțate la Agenţia de Plăţi si Intervenţie pentru Agricultură (APIA) până la 31 mai, conform art. 9 alin. (2) din Ordinul OUG nr. 11/2021. Fermierii pot depune modificări ale cererii unice de plată și după data de 31 mai, până la data limită de depunere a cererilor unice de plată cu penalități de întârziere, adică 11 iunie inclusiv, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor pentru utilizarea efectivă a parcelelor în cauză.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris pe larg despre acest subiect aici: Cererea APIA 2021. Modificările pentru subvenții se depun fără penalități până pe 31 mai

    -11 iunie – primire cereri unice de plată, cu penalități de 1% zi de întârziere. În intervalul 18 mai-11 iunie fermierii pot depune la APIA cererile unice de plată, cu penalități de 1% zi de întârziere. Pe 17 mai APIA a finalizat campania de primire a cererilor fără penalizări iar potrivit datelor transmise de Agenție, în intervalul 1 martie – 17 mai au fost depuse un număr de 802.956 cereri unice de plată pentru o suprafață de 9.823.979 hectare. De pe 18 mai fermierii mai au la dispoziție 25 de zile pentru depunerea cererii unice, cu penalizări de până la 25 la sută din subvenții.

    -11 iunie primire cereri cu penalități de 1% /zi de întârziere pentru Măsura 8 și Măsura15 din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). Măsura 15 – până la data de 11 iunie 2021
    inclusiv, la Centrele judeţene/locale APIA şi al Centrului Municipiului Bucureşti, continuă primirea Cererilor de sprijin, cu penalități de 1% pe zi de întarziere, pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Servicii de
    silvomediu, servicii climatice și conservarea pădurilor”, sesiunea 4/2021, aferente Măsurii 15, Submăsura 15.1 „Plăți pentru angajamente de silvomediu‖, din cadrul PNDR 2014 – 2020. Alocarea financiară pentru sesiunea 4/2021 este de 22.318.866 euro.

    Sprijinul financiar prin schema de ajutor de stat se acordă anual, ca sumă fixă pe unitatea de suprafaţă (hectar), proprietarilor (inclusiv Unităților Administrativ Teritoriale) de păduri din fondul forestier național, în baza unui angajament încheiat pentru o perioadă de 5 ani și vizează compensarea pierderilor de venit şi a costurilor suplimentare suportate de beneficiar ca urmare a implementării unuia sau a celor două pachete ale schemei de ajutor de stat:

    Până la aceeași dată, se depun la Centrele judeţene/locale APIA şi al Centrului Municipiului Bucureşti, cererile de plată aferente sesiunii 1/2017, anul 5 de angajament, sesiunii 2/2019, anul
    3 de angajament și sesiunii 3/2020, anul 2 de angajament pentru Schema de ajutor de stat „Servicii de silvomediu, servicii climatice și conservarea pădurilor‖, aferentă Măsurii 15, SubMăsura 15.1, informaţii relevante regăsindu-se pe site-ul APIA.

    -14 iunie- termen limită pentru notificarea fermierilor privind neregulile din cererea pentru subvenții. După încheierea campaniei de depunerea a cererii unice fără penalizări, 17 mai, APIA a demarat controalele încrucișate privind formularul pentru subvenții. Rezultatele controalelor încrucişate preliminare se notifică fermierului de către APIA în termen de 26 de zile calendaristice de la data finală de depunere a cererii unice de plată menţionată la articolul 13 din Regulamentul (UE) nr. 809/2014, respectiv în perioada 18 mai 2021 – 14 iunie 2021. În termen de nouă zile calendaristice de la data finală pentru notificarea către beneficiar a rezultatelor controalelor preliminare (15 iunie 2021 – 23 iunie 2021, inclusiv), fermierul notificat de APIA poate modifica cererea unică de plată în aplicaţia IPA-Online, prin depunerea formularelor de modificare.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris pe larg despre acest subiect aici: SUBVENȚII APIA 2021: Au început primele controale în ferme!

    -15 iunie – începe cositul anual pe suprafeţele de pajiști permanente pentru care nu se asigură încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha. Pentru fermierii care nu respectă încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha există posibilitatea să încaseze subvenția APIA dacă efectuează o activitate agricolă minimă care constă inclusiv în asigurarea unui cosit anual pe suprafeţele de pajiști permanente aflate în proprietate în intervalul 15 iunie – 1 august. Ulterior fermierii trebuie să prezinte documentele privind depozitarea /valorificarea fânului pentru consumul cu animalele deținute şi/sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol,  până la data de 15 octombrie a anului de cerere.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris pe larg despre acest subiect aici: Subvenția APIA pentru pășune: condiții, încărcătură animale, acte necesare, termene, plăți

    30 iunie – termenul final pentru plățile către fermieri, campania 2020. La sfârșitul lunii iunie APIA încheie campania de plăți pentru anul trecut, după această dată Comisia Europeană nu mai decontează banii pentru schemele achitate din bugetul european.

    Conform celor mai noi date centralizate de APIA, în perioada 16 octombrie 2020 – 28 mai 2021, a fost autorizată la plată suma de 2,88 miliarde euro.

    Potrivit unei postări pe pagina oficială de Facebook a APIA, sumele se împart astfel:

    APIA menționează faptul că până la această dată au fost autorizați la plată 822.769 fermieri, reprezentând un procent de 99,74% din fermierii eligibili.

    -Luna iunie – se depun cereri de plată pentru măsurile PNA 2021. Până la data de 31 iulie 2021, se pot depune cereri de plata pentru accesarea Programului Naţional Apicol (PNA). Programul Naţional Apicol pentru perioada 2020 – 2022 a fost aprobat de Comisia Europeană prin Decizia nr. 974 din 12 iunie 2019 de aprobare a programelor naţionale de îmbunătăţire a producţiei şi comercializării produselor apicole, prezentate de statele membre în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1.308/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului.

    La nivel național, actul normativ de aplicare a prevederilor Regulamentului (UE) este Hotărârea Guvernului nr. 339 din 30 aprilie 2020 privind Programul Naţional Apicol pentru perioada 2020-2022, a normelor de aplicare, a valorii sprijinului financiar, precum și pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia, modificat și completat de HG 589/2020 și 541/2021. Valoarea sprijinului financiar alocat anului 2021 pentru Programul Naţional Apicol este de 51.128 mii lei.

    -Luna iunie – se eliberează adeverințe pentru creditele-punte. Și pe parcursul lunii iunie APIA eliberează  adeverințe pentru beneficiarii schemelor de plăți directe (schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), plata redistributivă, plată pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu) şi pentru beneficiarii măsurilor de mediu şi climă (Măsura 10 – Agromediu și climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Măsura 13 Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale), implementate de APIA în cadrul Campaniei 2021.

    Valoarea creditului va fi de până la 90% din valoarea sumei calculate conform adeverinței eliberate de APIA, iar dobânda aferentă acordării creditelor va fi de RONROBOR 6M + maxim 2%. Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garantează creditele acordate de bănci fermierilor.

    Toate convențiile încheiate între APIA, instituțiile bancare și nebancare și FGCR/ FNGCIMM vor fi postate pe site-ul instituției, la adresa: www.apia.org.ro, în secțiunea Convenții, Acorduri, Protocoale. Adeverințele se eliberează până când începe plata avansului pentru campania 2021, adică 16 octombrie.


    Te-ar mai putea interesa

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    O subvenție nouă și condiții actualizate pentru APIA – aprobate de Guvern! HG aprobată astăzi pentru fondurile europene din agricultură Ion Liviu Lăpădătescu – noul Country Manager și Administrator INNVIGO România