• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Reprezentanții fermei-gigant cu 24.000 de vaci – discuții la MADR despre ”relații contractuale”

  agrointeligenta.ro -

  O vizită cel puțin interesantă a avut loc la Ministerul Agriculturii de la București. Reprezentanții unei ferme-gigant au cerut să aibă discuții directe cu oficialii români, scopul declarat al oaspeților fiind, potrivit MADR, acela a unor ”oportunități pentru extinderea afacerilor pe plan global”.

  Baladna este ferma uriașă prin care statul Qatar și-a asigurat necesarul intern de lapte. Ridicată în mijlocul deșertului, exploatația are o capacitate de 24.000 de bovine. Producția obținută aici acoperă 95% din necesarul de consum al statului Quatar, emirat arab poziționat în sud-vestul Asiei.

  ”Marti, 22 iunie, o delegație a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, condusă de secretarul de stat Aurel Simion , i-a primit la sediul instituției pe reprezentanți ai statului Qatar care desfășoară activități în domeniul agricol, mai exact al creșterii vacilor de lapte și al procesării materiei prime în fabrici proprii. Întâlnirea a fost organizată în urma demersurilor Ambasadei României în statul Qatar”, se arată într-o comunicare oficială a Ministerului Agriculturii.

  Despre reprezentanții care au vizitat MADR, instituția spune că aceștia sunt ”deținători ai unei ferme cu peste 24.000 capete bovine, care procesează laptele obținut în trei mari fabrici și obțin diverse produse lactate”. ”Reprezentanții din Qatar consideră că țara noastră poate deveni un partener pentru colaborare în domeniul agricol și sunt interesați de oportunități pentru extinderea afacerilor pe plan global”, se mai arată în comunicat.

  Blocada arabă a obligat Qatar să investească în agricultură

  Ultimii ani obligat statul Qatar să ia măsuri pentru a-și securiza consumul intern de alimente. Din iunie 2017, Arabia Saudită, Egipt, Emiratele Arabe Unite și Bahrain au rupt legăturile cu Qatar, acuzând această țară că susține grupuri islamiste și că este prea apropiată de Iran și Turcia. Pentru a putea supraviețui blocadei, țara și-a stabilit noi rute comerciale cu Turcia și Iran și s-a folosit de resursele sale de petrol și gaz pentru a își consolida economia.

  Una dintre măsurile luate a fost cea a investițiilor puternice în agricultură, folosind tehnologii inteligente cu consum redus de apă pentru producție.

  Prima fază – 4.000 de vaci Holstein aduse din SUA

  Pe partea de zootehnie, pentru a face față cererii crescute de lactate, statul Qatar a investit în primă fază în aducerea cu avionul a 4.000 de vaci Holstein de la cele mai performante ferme din SUA. Aceste animale au reprezentat ”nucleul” uriașei ferme. În același an, planul exploatație de bovine a fost extins pentru a se atinge o producție zilnică de 70 de tone de lapte premium. Ulterior s-a anunțat construcția unei rețele de 40 de ferme noi, cu facilități de ultimă generație ce includ stații de tratare a apei și furaje.

  Nu se știe cât a investit Qatar în grupul Baladna, însă în prezent ferma asigură 95% din consumul intern de lapte.

  La începutul acestui an, compania a trecut în a treia fază de dezvoltare – primele două au fost finalizate în numai 20 de luni, cu lansarea primei linii de producție a laptelui UHT. Noua linie de procesare a costat 5,8 milioane de dolari și are o capacitate de 80 de tone de lapte pe zi.

  Secretarul de stat Simion a apreciat modelul de succes prezentat de delegația din Qatar și i-a felicitat pe aceștia pentru realizările lor, oferind sprijin informațional din partea MADR, în eventualitatea în care vor avea nevoie de alte detalii în ceea ce privește demersul lor. De asemenea, secretarul de stat a precizat că MADR oferă platforma de discuții pentru companii și asociații din domeniu în vederea stabilirii unor relații contractuale, în beneficiul ambelor părți.

  Ce i-ar putea interesa pe reprezentanții Baladna?

  Interesul reprezentanților Baladna pentru România este reprezentat, probabil, de producția de furaje și de cereale furajere. În ultimii ani, mai multe ferme mari – precum Agronova, Maria Tradind și Agricost Al-Dahra Insula Mare a Brăilei, au investit milioane de euro în unități de procesare a lucernei. Cu o zootehnie slabă, țara noastră nu poate absorbi producția de furaj din care o parte însemnată pleacă la export. Un furaj valoros pe care vacile din deșert îl apreciază cu siguranță!


  Te-ar mai putea interesa

  Platforma pentru micii producători de legume – încă un proiect eșuat al Ministerului Agriculturii Avans APIA 2021: Prima listă cu 39.623 de fermieri – transmisă ASTĂZI la plată! Avans APIA 2021. Lista cu subvențiile în curs de plată pentru suprafață și animale

  Ultimele știri

  93,76 euro pe cap de bovină – subvenția ANT pe care o primesc crescătorii din Bulgaria Se pregătește un nou sprijin pentru fermieri în afară de ajutorul de minimis și ajutorul de stat Șeful APIA: Fermierii care lucrează pământul au dreptul să încaseze subvențiile, nu proprietarii!