Comerţ alimentar

Rusia interzice importurile de carne de porc din Ucraina. Iată motivul anunțat oficial

Rusia a impus o interdicție temporară asupra importurilor de carne de porc din Ucraina. Motivul nu este unul legat de sănătatea animalelor de aceasta dată, ci mai degrabă una politică: autoritațile rusești consideră că serviciile veterinare din țară nu pot monitoriza suficient calitatea produselor din carne exportate din cauza situației politice actuale.

Deși interdicția afectează doar carnea de porc în momentul de față, aceasta ar putea fi extinsă și asupra altor categorii de produse în următoarele săptămâni. Experții avertizează: situația geo-politică actuală ar putea afecta serios comerțul cu carne din regiune.

Nikolai Fedorov, ministrul agriculturii din Rusia, a spus săptămâna trecută că există posibilitatea – “atât teoretică, cât și practică” – suspendării importurilor de carne și alimente din Ucraina datorită instabilității politice din țară. Ucraina este un partener comercial important al Rusiei în sectorul cărnii – unii analiști sugerează că măsura curentă este o altă metodă de a presa noul guvern ucrainean.

Ucraina este un furnizor-cheie de carne de pasăre, porc, vită și furaje a Rusiei. Escaladarea conflictului între cele două țări ar putea duce la sistarea tuturor relațiilor între cele două țări, ceea ce va însemna pierderi pentru ambele părți, susține o sursă apropiată serviciului veterinar rus, Rosselkhoznadzor.

“In acest caz Rusia va trebui să restituie accesul altor țări la piața sa, ceea ce se poate dovedi un lucru greu dacă Vestul impune sancțiuni comerciale Rusiei. În Ucraina producătorii mici și mijlocii vor avea de suferit – prețurile pot scădea, și 15-20% dintre producătorii de carne ar putea renunța la activitate”, spune sursa anonimă.

Sursa: agrobiznes.md

Foto: www.businessweek.com

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!