• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • UE – subvenție pentru creșterea vițeilor neînțărcați până ating vârsta pentru a fi transportați

  agrointeligenta.ro -

  UE trebuie să vină cu forme de sprijin pentru fermierii care sunt nevoiți să suporte costurile de creștere a vițeilor neînțărcați până ajung la o vârstă optimă pentru a fi transportați, anunță europarlamentarul Daniel Buda, videpreședinte al Comisiei de agricultură din Parlamentul European.

  ”În cadrul Comisiei privind Protecția animalelor în timpul transportului din Parlamentul European, am avut un schimb de opinii cu dr. Pierdavide Lecchini, director general al Direcției pentru sănătatea animalelor și medicamente de uz veterinar, șeful serviciilor veterinare din Italia. În dialogul pe care l-am purtat cu dr. Pierdavide, i-am atras atenția asupra lipsei asumării răspunderii în ce privește gestionarea transporturilor de animale vii din cele două nave provenite din Spania care nu au fost lăsate să ancoreze în Italia”, atrage atenția Daniel Buda.

  Foto: Facebook/Daniel Buda

  Iată intervenția europarlamentarului român:

  ”Aș dori să fac un scurt comentariu la început, legat de ceea ce spunea domnul doctor, și anume faptul că Italia a reușit să facă tot ceea ce este necesar să nu permită ancorarea cele două nave provenite din Spania. Cred că nu este un lucru tocmai bun pe care l-ați făcut, iar autoritățile statelor, fie din Spania, Italia, trebuiau să găsească o rezolvare. Pasarea unor probleme către alte state nu este o soluție. Noi ar fi trebuit să fi avut responsabilitatea de a rezolva această situație. Aici a fost o lipsă de compasiune, dacă vreți, din partea tuturor autorităților care au refuzat să primească cele două nave și să gestioneze aceste transporturi!

  Ați spus că s-au realizat foarte multe controale. Nu ne-ați spus nimic de neconformitățile pe care le-ați identificat în timpul acestor controale și care sunt soluțiile pe care le-ați găsit. Simpla constatare a unor neconformități nu este suficientă. Pe noi, în Parlamentul European, ne interesează să beneficiem de expertiza dumneavoastră și a celor care lucrează în teren, unii suntem și noi ancorați în aceste realități, să vedem ce trebuie să facem noi din punct de vedere legislativ, pentru a corecta legislația europeană astfel încât și fermierii și transportatorii să se poată conforma unor reguli clare și precise.

  De asemenea, m-ar interesa să știu dacă în Italia, transportatorii au fost sprijiniți de guvern în dotarea mașinilor de transport cu instalații care să permită asigurarea unui standard ridicat de bunăstare pe durata transportului și aici mă refer la ventilație, sistem de adăpare, etc. Pentru noi, este foarte ușor să le cerem diverse chestiuni firmelor de transport, dar să nu le punem la îndemână instrumente de sprijin pentru atingerea acestor cerințe.

  Mai mult, aș dori să vă întreb dacă utilizați sistemului TRACES și dacă apreciați că acest sistem este accesibil pentru fermieri, pentru cei care operează cu acest sistem pentru că în unele state, am identificat anumite dificultăți în utilizarea sistemului.

  O ultimă întrebare se referă la transportul animalelor tinere. Aici, în Comisia ANIT, avem dezbateri regulate pe marginea vârstei la care un animal ar putea fi transportat. Profit că dumneavoastră sunteți medic veterinar și aș dori să vă întreb dacă ați avut discuții cu fermierii din Italia, legat de o vârstă optimă pentru transportul vițeilor nou fătați și dacă ați avut discuții cu autoritățile statului de a veni cu forme de sprijin pentru fermieri astfel încât aceștia să fie susținuți în menținerea acestor viței pe o durată îndelungată. Știm foarte bine că un vițel neînțărcat este foarte sensibil, are nevoie de condiții speciale. Drept urmare, mă interesează să știu dacă ați avut discuții cu fermierii și autoritățile pentru că și noi suntem în căutare de soluții pentru rezolvarea acestei probleme. Mulțumesc”.

  Dr. Pierdavide Lecchini, director general al Direcției pentru sănătatea animalelor și medicamente de uz veterinar, șeful serviciilor veterinare din Italia, a transmis următoarele mesaje: „Mulțumesc, domnule Buda pentru întrebări. În ce privește neregulile identificate, 473 de neconformități au fost constatate, în 246 din aceste cazuri au fost dispuse sancțiuni administrative. În acele cazuri, neconformitățile au implicat varii tipuri de sancțiuni, dar și recomandări pentru soluționare neregulilor.
  În ce privește sprijinul acordat fermierilor, din nefericire, nu este un subiect care se află în competența noastră. Am avut în vedere sprijinul fermierilor pentru a-i ajuta să se conformeze cerințelor de transport.

  În ce privește folosirea sistemului TRACES și a serviciilor disponibile, existe o multitudine de servicii pentru trasabilitatea produselor de origine animală și recurgem intens la acestea. Colaborăm și cu parteneri externi, din afara Ministerului nostru. Am folosit acest sistem și în spețe dificile.

  În ce privește transportul animalelor foarte tinere, Planul național pentru bunăstarea animalelor face referire la acest aspect, nu există însă vreun ajutor de stat pentru amânarea transportului animalelor tinere. Există, însă, în acest plan, un capitol de care m-am ocupat. Resursele financiare cad în competența Ministerului Agriculturii.

  Situația privind cele două nave care au ajuns în Italia, din Spania, în cazul acestora s-a folosit urmărirea prin satelor și s-a monitorizat ruta navelor, iar verificările noastre ne-au permis să intervenim astfel încât să împiedicăm ca aceste nave să acosteze în Italia.”


  Te-ar mai putea interesa

  Avansul APIA – plăți 2021: Primii bani care pleacă spre conturile fermierilor! Avans APIA 2021: Sumele la hectar și pe cap de animal care intră la plată Lucrări de toamnă în livadă: cum pregătim pomii fructiferi pentru iarnă

  Ultimele știri

  Subvenția APIA ovine și caprine – MAJORATĂ! Cuantum la plată: 17,2430 euro/cap animal! Grevă la John Deere. Angajații cer salarii mai mari și condiții mai bune de muncă George Cățean – ministru desemnat la Agricultură. Lista USR cu miniștrii cabinetului Cioloș