• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Vinete amare: cauze, prevenire. Soluții pentru a avea vinete dulci și bune

  agrointeligenta.ro -

  Vinetele amare sunt o problemă cu care se confruntă mulți cultivatori de legume. De ce se amărăsc vinetele, care sunt cauzele gustului amar la vinete, cum prevenim amăreala vinetelor și ce soluții putem aplica pentru ca vinetele să aibă un gust bun când se coc – câteva informații utile pe care le puteți folosi la cultivarea vinetelor în grădină, în câmp sau în solar.

  Vinetele sunt legume din familia solanaceelor, foarte apreciate de nutriționiști și recomandate în curele de slăbit. Vinetele sunt o sursă bogată de antioxidanţi, fibre, vitamine şi minerale esenţiale pentru organism. Datorită numeroaselor proprietăţi, vinetele au efecte benefice asupra sănătăţii.

  De ce se amărăsc vinetele

  Amăreala vinetelor este dat de alcaloizi, compuși din conținutul acestor legume care conțin azot, au reacție alcalină și, în cantități foarte mari, pot fi otrăvuri foarte puternice. Culmea, exact acești alcaloizi constituie și un mare beneficiu al vinetelor prin proprietăţile lor anticancerigene.

  În conținutul vinetelor, concentrația de alcaloizi este infimă, astfel că aceștia nu se simt și nu reprezintă un pericol decât atunci când depășesc un anumit prag. Atunci vinetele devin amare, iar consumul lor în cantități foarte mari, pe perioade prelungite, poate cauza probleme la stomac. De asemenea, din cauza alcaloizilor, consumul de vinete este contraindicat persoanelor care suferă de gută, artrită, osteoporoză şi alte boli inflamatorii.

  Vinete amare: cauze

  Amăreala vinetelor: cauze

  La fel ca și la amăreala castraveților, există mai multe cauze, mai mulți factori care pot determina amăreala vinetelor. Analizați atent fiecare dintre ”scenariile” de mai jos pentru a putea preveni pe viitor gustul rău al vinetelor pe care le cultivați. Vestea bună este că cel mai adesea, vinetele devine amare din lipsă de apă, de umiditate.

  Vinetele culese târziu sunt mai amare. Recoltarea tardivă a vinetelor, când coaja lor se îngroașă, iar interiorul se îngălbenește, nu se recomandă întrucât ”vârsta” legumelor afectează și gustul acestora. Urmăriți perioada de vegetație și de maturare conform soiului cultivat. De regulă, vinetele se culeg atunci când semințele sunt încă ”ușoare”, adică nu au ajuns la maturitate.

  Variațiile de temperatură fac vinetele amare. Fluctuațiile de temperatură afectează gustul vinetelor cultivate în grădină sau în câmp. Dacă aveți ferma într-o zonă unde există mari variații de temperatură, atunci mai bine optați pentru cultura de vinetele în solar, acolo unde plantele sunt protejate de frigul care poate apărea brusc.

  Seceta provoacă amăreala vinetelor. Cultura de vinete, la fel ca și alte culturi din această familie – roșiile, iubește apa. Vinetele trebuie udate zilnic în perioadele caniculare, iar cei mai mulți legumicultori spun că obișnuiesc să ude vinetele dimineața foarte devreme.

  Soiul vinetelor dă și gustul lor. Există soiuri de vinetele mai dulci sau mai puțin dulci. Ca să nu aveți surprize, optați pentru semințe sau răsaduri de la care ați gustat în trecut legumele coapte. Așa veți evita ca la propria recoltă să aveți nemulțumirea că vinetele sunt prea amare pentru gustul dumneavoastră.

  Prevenirea gustului amar la vinete

  Prevenirea amărelii la vinete

  Prevenirea gustului amar la vinete – o soluție pentru a evita din start amăreala vinetelor este să alegeți semințe sau răsaduri din soiuri despre care știți că vă plac ca gust. Chiar și în rândul soiurilor românești de vinete veți găsi varietăți care să vă mulțumească.

  Amăreala vinetelor poate fi prevenită cu câteva soluții naturale. Vinetele nu mai sunt așa de amare dacă primesc apă cât au nevoie. Se recomandă udarea lor cu apă călduță – la circa 25 de grade Celsius. Pentru aceasta puteți opta să strângeți apa în butoaie și să o lăsați afară, ca apoi să o folosiți dimineața pentru a uda vinetele.

  Udarea vinetelor se face zilnic pe perioade secetoase sau dacă nu sunt probleme cu ploile, cam o dată la 2-3 zile.

  Următorul pas este să recoltați vinetele la timp și să le consumați cât mai proaspete.


  Te-ar mai putea interesa

  Cele mai ieftin sistem de irigare prin picurare. Confecționarea pas cu pas Răsaduri de tomate plantate în ianuarie. Când vom mânca primele roșii românești în acest an Când se fac tăieri la pomi. Perioada optimă în funcție de specie Tăieri la vița de vie iarna – perioada optimă, reguli și tipuri de tăieri Pomii fructiferi îngheață deși iarna este blândă. Cauze, soluții

  Ultimele știri

  Prezentatorul TV Dan Negru, intrigat de prețul urzicilor românești. Val de comentarii pro și contra Fermieri obligați de APIA să dea subvențiile înapoi, altfel vor fi executați silit Prețul rapiței a scăzut cu 30 euro/tonă de la începutul anului. Recolta 2024 – un preț mult mai bun Ultima strigare pentru sămânța de mazăre. Prețurile pe tonă au crescut la nivel mondial Franța interzice importul de legume și fructe tratate cu substanțe interzise în UE