Aghiotantul lui Oros, “marele liberal” Marian Irinei: Cum să sugi bani de la stat, din 5 surse, în ultimii doi ani!
Marian Buhociu -După ce a ajuns consilier în cabinetul ministrului Adrian Oros, Marian Irinei a adunat rapid cinci surse de venit de la stat, toate din agricultură. Deși se prezintă ca apicultor, posturile publice în care a activat consilierul personal al ministrului Agriculturii nu au avut nicio legătură cu acest domeniu.
Aghiotantul lui Oros este foarte activ pe Facebook, are postări nenumărate despre ce înseamnă liberalismul și a devenit cunoscut, în ultima perioadă, pentru atacul frontal la adresa premierului Florin Cîțu.
Până să fie numit consilier personal al ministrului Agriculturii, Marian Irinei câștiga sub 10.000 de lei pe an, bani proveniți tot de la stat. De fapt, în ultimii opt ani, Irinei nu a câștigat din activitățile profesionale niciun leu din mediul privat, nici măcar din firmele sale. Din afacerea sa agricolă, actualul sfătuitor al lui Adrian Oros nu a scos vreun leu și a făcut o cifră de afaceri totală de 68.000 de lei în ultimii cinci ani.
Marian Irinei are venituri lunare din postul de consilier județean în Dolj, consilier personal al ministrului Agriculturii și administrator la trei instituții de cercetare în domeniul agricol, așa cum reiese din declarația sa de avere depusă luna trecută.
Conform declarației de avere publicată de Irinei pe site-ul Consiliului Județean Dolj aceste a încasat în ultimul an următoarele venituri nete:
- 64.700 de la Ministerul Agriculturii
- 12.700 de lei de la Consiliul Județean în Dolj
- 9.000 de lei de lei de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură din Constanța
- 500 de lei de la Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri din Dăbuleni, județul Dolj
- 12.600 de lei de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Agricolă din Fundulea, județul Călărași.
De menționat că pe Ministerul Agriculturii nu apare declarația sa de avere actualizată, ci documentul corespunzător anului trecut.
Fișele de post
Cele mai importante venituri sunt cele din calitatea de angajat al Ministerului Agriculturii. Postul ocupat de acesta este de consilier personal al lui Adrian Oros. Marian Irinei s-a prezentat în ultimii ani ca apicultor, poziție din care a ajuns consilier personal al lui Oros.
Pe lângă apicultură, singura ocupație constantă a lui Irinei în ultimul deceniu a fost postul de consilier județean în Dolj. De fapt, între 2014 și 2019, îndemnizațiile de câteva sute de lei pentru fiecare ședință de consiliul județean au fost singurele venituri la vedere ale consilierului lui Oros. Asta pentru că societatea agricolă pe care o conducea nu a avut cifră de afacere în aceeași perioadă.
Banii în familiei, în jur de 10.000 de lei anual, îi aducea soția, de la firma Smart Gel SRL, societate deținută de cei doi soți, dar care acum este controlată în totalitate de fosta sa soție, cei doi au început divorțul în 2016.
Experiența de consilier județean și de apicultor, așa cum se prezintă, l-a făcut pe ministrul Agriculturii, Adrian Oros, să-l numească și reprezentantul ministerului în institute specializate în: creșterea plantelor pe terenuri secetoase, cultivarea cerealelor (Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri din Dăbuleni și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Agricolă din Fundulea).
Apicultorul care a administrat hoteluri și restaurante
Deși activitatea de apicultor nu i-a adus venituri, conform declarațiilor sale de avere din ultimii ani, Marian Irinei a mai fost numit în funcții relativ importante în stat.
În 2011-2012 a fost numit de către conducerea Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului în funcția de administrator la firma Parc-Turism SA. Societatea de stat deținută de Consiliul Județean Dolj administrează restaurante și hoteluri în Craiova.
În 2012 are prima experiență de consilier personal al unui ministru. Pentru câteva luni a fost consilierul personal al Daniel Chițoiu, ministrul Economiei de la acel moment.
La începutul lui 2013 ajunge consilier la Departamentul Românilor de Pretutindeni, instituția care se ocupă de problemele românilor din diasporă.
Firmele agricole
Marian Irinei mai este acționar în acest moment în firma care îi poartă numele, Irinei SRL. Aici el este partener de afaceri cu Denisa Loredana Bică, fiica lui Gheorghe Bică, fost comisarul-șef al Brigazii de Combatere a Criminalității Organizate (1997-2007) și fost șef al IPJ Dolj (2008-2009). Acum acesta este profesor universitar doctor la Universitatea „Spiru Haret” și consilier județean din partea PSD în Consiliul Județean Dolj.
Cei doi, Marian Irinei și Denisa Loredana Bică, sunt asociați din 2020, până în acel moment, Irinei a fost acționar unic. Firma este specializată în cultivarea produselor agricole, dar din 2016 și până acum, consilierul lui Oros nu a scos niciun leu din SRL. Asta și pentru că societatea nu a avut afaceri mai mari de 70.000 de lei în ultimii ani. În schimb, Irinei deși până să ajungă la Ministerului Agriculturii își întreținea familia din îndemnizațiile de la Consiliul Județean a avut 45.000 de lei să investească în firmă, așa cum reiese din declarațiile sale de avere.
În 2020 a înființat și firma Beefredom Team SRL unde deține 50% din acțiuni. Restul sunt ale Denisei Bică, specializată ca mediator.
Ce scrie în ultima declarație de avere
La capitolul terenuri, Marian Irinei a trecut două terenuri de 3.700 de metri pătrați în comuna Mischii. Irinei are un apartament în Craiova (din 2000), unul în Suceava (primit ca donație în 2019) și unul în orășelul Filiași (din 2008). Mai deține un Renault Clio și cam atât.
În 2020 a renunțat la două locuințe. Una a fost vândută către familia Pavel cu 650.000 de lei. Iar a doua a fost oferită fostei soții în cadrul partajului.