• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • De ce sunt castraveți seci la mijloc. Soluții pentru a nu avea castraveți cu goluri

    agrointeligenta.ro -

    Castraveții seci la mijloc sunt o problemă frecventă în rândul legumicultorilor. Cauza pentru care castraveții formează un gol la interior poate ține de aportul de apă, de anumite carențe, de polenizare sau pur și simplu poate fi un specific al soiului cultivat.

    Există o serie de soluții pentru a preveni fenomenul castraveților seci la mijloc. Aceștia sunt buni pentru a fi consumați, nu sunt toxici, însă nu sunt la fel de zemoși și de crocanți ca și castraveții care se dezvoltă normal. Iar dacă vindeți castraveții, cei cu goluri în interior pot crea nemulțumiri în rândul celor care cumpără de la dumneavoastră.

    De ce sunt castraveții seci la mijloc

    Există mai multe posibile cauze pentru care castraveții sunt seci la mijloc, adică se dezvoltă cu goluri la interior. Trebuie să analizați fiecare posibilitate pentru a remedia problema atât la cultura prezentă, cât mai ales la culturile viitoare de castraveți.

    Castraveți seci la mijloc – cauză: lipsa apei

    Lipsa apei. Seceta este principala cauză pentru care castraveții rămân seci la interior. Aveți grijă să asigurați culturii umiditatea necesară.

    Cea mai mare problemă o reprezintă perioadele de secetă în care trebuie să nu exagerați cu udările. Castraveții au mare nevoie de apă, dar irigarea trebuie să fie constantă și uniformă. Dacă exagerați cu apa după o perioadă mai uscată, atunci castraveții pot rămâne goi în interior.

    În plus, udarea neuniformă este și una dintre cauzele pentru care castraveții devin amari.

    Castraveți seci la mijloc – cauză: lipsa borului

    Carență de bor. Lipsa borului este o altă cauză care afectează dezvoltarea castraveților la interior, apărând goluri. Puteți efectua până la trei stropiri cu bor la cultura de castravete. Tratamentul se poate face cu produse din comerț sau puteți prepara o soluție borică folosid 5 grame de pulbere de bor și 10 litri de apă. Pulberea se dizolvă într-o cantitate mai mică de apă fierbinte, apoi se adaugă în restul apei și se amestecă bine pentru a obține o soluție omogenă.

    Citiți și: De ce se deformează castraveții

    Nu se recomandă stropirile pe timpul zilei pentru că fiind cald, pot apărea arsurile solare.

    Castraveți seci la mijloc – cauză: culesul

    Castraveții seci la interior sunt frecvenți la plantele cu producție mare. Din cauză că nu culegem castraveții la timp, planta întâmpină probleme în a asigura nutrienți pentru toate fructele, așa că unii castraveți rămân seci pe interior. Se recomandă să mergeți zilnic în solar sau în grădină și să culegeți castraveții care au ajuns la maturitate. Dacă aveți grădina la țară, rugați un vecin să vă ajute și că culeagă legumele care sunt coapte.

    Castraveți seci la mijloc – cauză: soiul

    Genetica. Anumite soiuri sau hibrizi de castraveți sunt mai predispuse la a avea mijlocul sec. Citiți cu atenție descrierea soiului înainte de opta să îl cultivați și urmați întocmai recomandările de plantare – distanțare, de udare și de polenizare. Interesați-vă și la alți cultivatori dacă au avut în grădină sau în solar respectiva genetică și întrebați punctual dacă au avut probleme să rămână castraveții cu un gol la mijloc. Cel mai sigur este să cultivați hibrizi de castraveți, cei de la producători cunoscuți și care au lângă nume și însemnul F1.

    Castraveți seci la mijloc – cauză: polenizarea deficitară

    Polenizare deficitară. Dacă polenizarea castraveților nu se face corect, atunci semințele nu se dezvoltă și rămâne un gol la mijloc. dimineața devreme, inspectați cu atenție plantele înflorite pentru a deosebit florile masculine de cele feminine. Florile feminine de castravete au la baza petalelor un castravete foarte mic, un castravete în miniatură – este ovarul de pe plantă unde se va forma producția.

    Găsiți o floare masculină, rupeți-o ușor, îndepărtați petalele pentru a rămâne staminele libere. Apoi cu acestea atingeți staminele la pistilul din interiorul florilor feminine. O altă soluție este ca polenul să fie fi colectat cu o pensulă și aplicat pe interiorul florilor femele.

    Cum deosebim castraveții seci la mijloc de restul castraveților

    Castraveții seci la mijloc nu se deosebesc la exterior de ceilalți castraveți, așa că dacă intenționați să să puneți castraveții la murat și nu vreți să aveți surprize, trebuie să testați înainte castraveții.

    Pentru a vedea ce castraveți sunt seci la mijloc, umpleți cu apă un lighean sau o găleată. Puneți în apă castraveții. Cei care se vor ridica și vor pluti la suprafața apei sunt cei care au goluri în interior.

    Se recomandă să conservați castraveții cât mai proaspeți – preferabil în termen de 24 de ore de când au fost culeși. Dacă nu este posibil acest lucru, măcar țineți castraveții la rece, în frigider, înainte de a-i pune la murat. Așa îi veți menține proaspeți mai mult timp.


    Te-ar mai putea interesa

    Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA