• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • APIA: Cultivarea a minim doi hibrizi sau soiuri diferite – obligatorie la plata subvenției de 125 euro/ha!

    Roxana Dobre -

    Fermierii care primesc plata de 125 euro/ha/an vor fi sancționați de APIA dacă nu respectă o serie de reguli. Un ordin al Ministerului Agriculturii a intrat în vigoare după ce a apărut în Monitorul Oficial de joi, 7 octombrie, și prevede printre alte reglementări privind plățile suplimentare pe hectar acordate prin măsurile de agro-mediu și climă.

    Astfel, potrivit ordinului citat, care este obligatoriu pentru cererile depuse în campania 2021, fermierii sunt obligați să respecte condiția privind rotația culturilor, dacă beneficiază de Pachetul 5 – Adaptarea la efectele schimbărilor climatice care beneficiază de o plată de 125 euro/ha/an.

    ”Fermierii care încheie angajamente vor trebui să asigure rotaţia culturilor, astfel încât în 2 ani consecutivi să utilizeze minimum 3 culturi diferite din cele 4 eligibile (porumb, sorg, floarea soarelui, soia)”, se arată în documentul publicat în Monitorul Oficial, care stipulează că încălcarea acestei reguli va fi sancționată de APIA în urma controalelor. Astfel, pentru fiecare cultură de primăvară (porumb, sorg, floarea-soarelui, soia) angajată pe suprafaţa cultivată se vor utiliza concomitent, în proporţii egale, cel puţin 2 hibrizi/soiuri cu precocităţi diferite (timpurii sau semi-timpurii şi semi-tardivi sau tardivi).

    Modificări privind cazurile de forță majoră la care pot apela fermierii

    O altă modificare anunțată prin ordinul de ministru se referă la Anexa 2 aferentă Măsurii 11 – Agricultura ecologică. Astfel, ordinul de ministru aflat în vigoare s-a completat capitolul I, al.(6) în sensul adăugării la cazurile de forță majoră și circumstanțe excepționale a contaminării accidentale a terenului aflat sub angajament, neimputabilă beneficiarului, în baza prevederilor OUG 34/2000, cu modificările și completările ulterioare. Conform sursei citate sunt recunoscute, în special, următoarele cazuri de forță majoră și circumstanțe excepționale:
    — decesul beneficiarului;
    — incapacitatea profesională pe termen lung a beneficiarului;
    — o catastrofă naturală gravă care afectează puternic exploatația agricolă;
    — distrugerea accidentală a clădirilor destinate creșterii animalelor, aflate pe exploatația agricolă;
    — o epizootie sau o boală a plantelor care afectează parțial sau integral șeptelul, respectiv culturile beneficiarului;
    — exproprierea întregii exploatații agricole sau a unei mari părți a acesteia, dacă exproprierea respectivă nu ar fi putut fi anticipată la data depunerii cererii;
    — distrugerea de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic prevăzute în anexele nr. 1 și 2 la Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006, cu modificările și completările ulterioare, a culturilor agricole și a terenurilor agricole aflate sub angajament de M11 — agricultură ecologică, dacă sunt notificate la APIA și documentele justificative sunt depuse de către beneficiarii măsurii;
    — o situație epidemiologică internațională, declarată pandemie de către Organizația Mondială a Sănătății, incidentă și pe teritoriul României, reglementată în condițiile stabilite prin legislația națională și prin reglementările procedurale specifice de implementare a Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), aprobate prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale;
    — contaminarea accidentală a terenului, fără voia fermierului, ce duce la declasarea terenului, în condițiile prevăzute de OUG nr. 34/2000, aprobată prin Legea nr. 38/2001, cu modificările și completările ulterioare.

    Alte modificări aduse prin ordinul de ministru:


    Te-ar mai putea interesa

    MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri!

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!